Tato vydatná, bohatá omáčkou v kombinaci s jemným hovězím masem bývala po mnoho let symbolem rodinných oslav a svátečních jídel. Dnes ji však v domácnostech potkáme o něco méně, a to především kvůli časové náročnosti tohoto pokrmu. Příprava svíčkové je totiž proces, který vyžaduje trpělivost. I přesto existují díky zkušeným kuchařům, jako jsou Kluci v akci, zaručené recepty, s nimiž si tento skvost na talíři může připravit téměř kdokoliv.

Kromě toho, že vás tento vydatný pokrm zasytí, jedná se i o skvělý zdroj výživných látek. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, železo a vitamíny skupiny B. Tato kombinace podporuje imunitní systém a dodává našemu tělu potřebnou energii. Tak neváhejte a na nedělní oběd připravte tuto luxusní omáčku, kterou ocení malí i velcí strávníci.

Ingredience potřebné na přípravu klasické svíčkové na smetaně

  • 1 kilogram hovězího masa zadního
  • 150 gramů špeku
  • 300 gramů cibule
  • 300 gramů mrkve
  • 150 gramů celeru
  • 150 gramů kořenové petržele
  • koření: 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 4 listy bobkového listu
  • 80 gramů krupicového cukru
  • 1 citron
  • 1 litr vody, vývaru nebo vína na zalití
  • 80 gramů plnotučné hořčice
  • 50 gramů másla
  • 200 mililitrů smetany na šlehání
  • sůl, cukr, ocet, olej (dle potřeby)
  • Na ozdobení (terčík):
    • 100 mililitrů ušlehané šlehačky
    • 100 gramů brusinek
    • citron

Postup na přípravu hovězí svíčkové jako od babičky

  • Z poloviční dávky špeku si připravíme klínky, kterými postupně prošpikujeme připravené a očištěné hovězí maso.
  • Maso svážeme do válečku a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran.
  • Jakmile je maso opečené, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou.
  • Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a přidáme na rozpálený olej na pánvi, kde ho vypečeme do křupava.
  • Ke špeku postupně přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a kořenovou petržel.
  • Orestujeme vše do zlatohněda.
Obrázek k recept na svíčkovou na smetaně podle uznávaných kuchařů
Foto: Uživatel Pohled 111 / Creative Commons / CC BY, Recept na svíčkovou na smetaně podle uznávaných kuchařů
  • K takto připravenému základu přidáme 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření a 4 listy bobkového listu.
  • Poté zasypeme cukrem a necháme cukr zkaramelizovat.
  • Do hrnce vložíme citron, který jsme si nakrájeli na plátky a zbavili nejen slupek, ale i semínka.
  • Zalijeme směs 1 litrem vody, vývaru nebo bílého vína, čímž vytvoříme základ pro omáčku.
  • Do směsi přidáme hořčici, sůl a také připravené maso. Přiklopíme poklicí a umístíme do trouby předehřáté na 180 °C.
  • Pečeme v troubě asi 1–1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pokud je potřeba, během pečení maso podléváme vzniklou omáčkou, aby nevyschlo.
  • Po upečení masa ho vyjmeme z omáčky a odstraníme provázek.
  • Omáčku přepasírujeme přes husté síto, případně rozmixujeme.
  • Dochutíme solí, cukrem, octem a na závěr přidáme máslo a smetanu na šlehání.
  • Podáváme s nakrájeným masem a domácím houskovým knedlíkem, dozdobené šlehačkou, brusinkami a citronem.
Obrázek receptu na Slavné kančí se šípkovou.

Slavné kančí se šípkovou jako ze Slavností sněženek

Svíčková na smetaně je jemnou krémovou omáčkou, ke které neodmyslitelně patří houskový knedlík. Pokud ale chceme i toto jídlo povýšit a připravit tak opravdu lahodný a neodolatelný pokrm, po kterém se bude oblizovat i náročná tchyně, můžeme ji doplnit o knedlík žemlový nebo karlovarský.

Ingredience potřebné na žemlový knedlík

  • 250 gramů starších žemlí
  • 250 mililitrů mléka
  • 20 gramů másla
  • 40 gramů hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • sůl, muškátový oříšek
  • 2 bílky (sníh)
Recept na houskový knedlík připravený za pomoci hrnečku

Houskový knedlík připravený za pomoci hrnečku

Nakrájené žemle vložíme do větší mísy. Ve druhé nádobě si rozmícháme mléko se žloutky a solí, aby vznikla hladká směs. Tu poté rovnoměrně nalijeme na nakrájené žemle. Necháme několik minut odstát, aby se tekutina dobře vsákla a žemle změkly. Mezitím si v malém kastrůlku rozehřejeme máslo, které následně přilijeme do směsi. Přidáme prosátou mouku a promícháme. V další míse si vyšleháme bílky, které opatrně zapracujeme do těsta. Z hotového těsta tvarujeme rukama kulaté knedlíky, které uvaříme v osolené vodě.

Obrázek receptu svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch na nedělní oběd
Foto: Uživatel Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA, Recept na svíčkovou na smetaně podle uznávaných kuchařů

Ingredience potřebné na karlovarský knedlík

  • 250 gramů starších housek
  • 250 mililitrů mléka
  • 2 žloutky
  • 20 gramů másla
  • 40 gramů hrubé mouky
  • sůl, muškátový oříšek
  • petrželka
Obrázek receptu na svíčkovou na smetaně.

Milovaná Svíčková na smetaně: Královna českých omáček

Podobně jako v předchozím případě zalijeme nakrájené housky mlékem s rozmíchaným vejcem a solí. Necháme několik minut odstát, poté přidáme rozehřáté máslo, prosátou mouku a nasekanou petrželku, směs důkladně promícháme. V další míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme do těsta. Z připraveného těsta vytvarujeme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie nebo čisté utěrky a pevně zavážeme. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě přibližně 20–25 minut. Po uvaření je vyjmeme, necháme mírně vychladnout a nakrájíme na plátky.

Zdroj: Autorský text, Česká televize, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest