Tato vydatná, bohatá omáčkou v kombinaci s jemným hovězím masem bývala po mnoho let symbolem rodinných oslav a svátečních jídel. Dnes ji však v domácnostech potkáme o něco méně, a to především kvůli časové náročnosti tohoto pokrmu. Příprava svíčkové je totiž proces, který vyžaduje trpělivost. I přesto existují díky zkušeným kuchařům, jako jsou Kluci v akci, zaručené recepty, s nimiž si tento skvost na talíři může připravit téměř kdokoliv.
Kromě toho, že vás tento vydatný pokrm zasytí, jedná se i o skvělý zdroj výživných látek. Hovězí maso je bohaté na bílkoviny, železo a vitamíny skupiny B. Tato kombinace podporuje imunitní systém a dodává našemu tělu potřebnou energii. Tak neváhejte a na nedělní oběd připravte tuto luxusní omáčku, kterou ocení malí i velcí strávníci.
Ingredience potřebné na přípravu klasické svíčkové na smetaně
- 1 kilogram hovězího masa zadního
- 150 gramů špeku
- 300 gramů cibule
- 300 gramů mrkve
- 150 gramů celeru
- 150 gramů kořenové petržele
- koření: 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 4 listy bobkového listu
- 80 gramů krupicového cukru
- 1 citron
- 1 litr vody, vývaru nebo vína na zalití
- 80 gramů plnotučné hořčice
- 50 gramů másla
- 200 mililitrů smetany na šlehání
- sůl, cukr, ocet, olej (dle potřeby)
- Na ozdobení (terčík):
- 100 mililitrů ušlehané šlehačky
- 100 gramů brusinek
- citron
Postup na přípravu hovězí svíčkové jako od babičky
- Z poloviční dávky špeku si připravíme klínky, kterými postupně prošpikujeme připravené a očištěné hovězí maso.
- Maso svážeme do válečku a na rozpáleném oleji opečeme ze všech stran.
- Jakmile je maso opečené, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou.
- Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a přidáme na rozpálený olej na pánvi, kde ho vypečeme do křupava.
- Ke špeku postupně přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a kořenovou petržel.
- Orestujeme vše do zlatohněda.
- K takto připravenému základu přidáme 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření a 4 listy bobkového listu.
- Poté zasypeme cukrem a necháme cukr zkaramelizovat.
- Do hrnce vložíme citron, který jsme si nakrájeli na plátky a zbavili nejen slupek, ale i semínka.
- Zalijeme směs 1 litrem vody, vývaru nebo bílého vína, čímž vytvoříme základ pro omáčku.
- Do směsi přidáme hořčici, sůl a také připravené maso. Přiklopíme poklicí a umístíme do trouby předehřáté na 180 °C.
- Pečeme v troubě asi 1–1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pokud je potřeba, během pečení maso podléváme vzniklou omáčkou, aby nevyschlo.
- Po upečení masa ho vyjmeme z omáčky a odstraníme provázek.
- Omáčku přepasírujeme přes husté síto, případně rozmixujeme.
- Dochutíme solí, cukrem, octem a na závěr přidáme máslo a smetanu na šlehání.
- Podáváme s nakrájeným masem a domácím houskovým knedlíkem, dozdobené šlehačkou, brusinkami a citronem.

Slavné kančí se šípkovou jako ze Slavností sněženek
Svíčková na smetaně je jemnou krémovou omáčkou, ke které neodmyslitelně patří houskový knedlík. Pokud ale chceme i toto jídlo povýšit a připravit tak opravdu lahodný a neodolatelný pokrm, po kterém se bude oblizovat i náročná tchyně, můžeme ji doplnit o knedlík žemlový nebo karlovarský.
Ingredience potřebné na žemlový knedlík
- 250 gramů starších žemlí
- 250 mililitrů mléka
- 20 gramů másla
- 40 gramů hrubé mouky
- 2 žloutky
- sůl, muškátový oříšek
- 2 bílky (sníh)

Houskový knedlík připravený za pomoci hrnečku
Nakrájené žemle vložíme do větší mísy. Ve druhé nádobě si rozmícháme mléko se žloutky a solí, aby vznikla hladká směs. Tu poté rovnoměrně nalijeme na nakrájené žemle. Necháme několik minut odstát, aby se tekutina dobře vsákla a žemle změkly. Mezitím si v malém kastrůlku rozehřejeme máslo, které následně přilijeme do směsi. Přidáme prosátou mouku a promícháme. V další míse si vyšleháme bílky, které opatrně zapracujeme do těsta. Z hotového těsta tvarujeme rukama kulaté knedlíky, které uvaříme v osolené vodě.
Ingredience potřebné na karlovarský knedlík
- 250 gramů starších housek
- 250 mililitrů mléka
- 2 žloutky
- 20 gramů másla
- 40 gramů hrubé mouky
- sůl, muškátový oříšek
- petrželka

Milovaná Svíčková na smetaně: Královna českých omáček
Podobně jako v předchozím případě zalijeme nakrájené housky mlékem s rozmíchaným vejcem a solí. Necháme několik minut odstát, poté přidáme rozehřáté máslo, prosátou mouku a nasekanou petrželku, směs důkladně promícháme. V další míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme do těsta. Z připraveného těsta vytvarujeme válečky, které zabalíme do potravinářské fólie nebo čisté utěrky a pevně zavážeme. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě přibližně 20–25 minut. Po uvaření je vyjmeme, necháme mírně vychladnout a nakrájíme na plátky.
Zdroj: Autorský text, Česká televize, Healthline