Sýrová kolečka nejsou klasickým sladkým pečivem, lehkou sladkost jim dodává jen malá tečka marmelády nebo povidel uprostřed. Samotné sýrové těsto se připravuje bez cukru pouze ze tří surovin: mouky, Hery a taveného sýru, díky kterému má příjemně vláčnou, elastickou a lehce slanou chuť s máslovým podtónem. Během pečení se koláčky krásně nafouknou a zezlátnou.
Kolečka můžete připravit i na slano například se semínky, sýrem, šunkou nebo zeleninou. Dnes si je ale upečeme ve sladko-slané verzi, kde se sýrové těsto skvěle doplňuje s ovocnou náplní z marmelády nebo povidel. Vyzkoušíte je také s námi?
Recept na Sýrové koláčky s tvarohem, marmeládou nebo povidly
Ingredience potřebné na přípravu Sýrových koleček
- 300 g hladké mouky
- 200 g Hery
- 100 g taveného sýra
- tvaroh nebo marmeláda nebo povidla (volitelné dle chuti)
- moučkový cukr s vanilkovou příchutí (lze těžko sehnat, kdyžtak vložte vanilkový lusk do krabičky k moučkovému cukru, případně ke klasickému moučkovému cukru přisypejte vanilkový cukr)
Postup přípravy koláčků
1. Z mouky, Hery a sýra uhněteme hladké pružné těsto.
2. Na pomoučeném válu vyválíme placku, ze které vykrajujeme malé kolečka.
3. Uprostřed zdobíme ochuceným tvarohem, marmeládou anebo povidly.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut.
5. Vlažné obalujeme v Moučkovém cukru s příchutí vanilky.
Zajímavost
Tavený sýr dodává těstu nejen chuť, ale i vláčnost a krásně tvárnou konzistenci, proto se s těstem dobře pracuje a výsledek je jako od pekaře.

Slané sýrové buchtičky se šunkou: Slané pečivo s rychlou přípravou a skvělou chutí

Sýrové pečivo plněné anglickou slaninou: Dokonale křupavé domácí pečivo
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková