Mysleli jsme si, že z listového těsta už nic nového nejde vymyslet a přesto se vždycky najde někdo, kdo dokáže z úplně obyčejného základu vytvořit zajímavý dort. Křehké listové těsto plněné smetanovo-tvarohovým krémem tvoří základ pro třešně, které pečeme uvnitř těsta a zachovají si tak svou šťavnatost.

Tento třešňový dort z listového těsta vypadá slavnostně, ale zvládne ho opravdu každý. Výborně se hodí nejen na oslavy, ale také na odpolední posezení ke kávě. A víte, co je na něm nejlepší? Můžete si ho přizpůsobit podle chuti a zvolit oblíbené ovoce, přidat vanilku, citronovou kůru nebo třeba trochu marmelády mezi vrstvy. Fantazii se meze nekladou.

Recept na dort z listového těsta s ovocem a smetanovým krémem

Ingredience na třešňový dort

  • 3 platy listového těsta
  • třešně (čerstvé nebo kompotované)
  • šlehačka
  • tvaroh
  • cukr moučka dle chuti na oslazení krému
  • vajíčko na potírání
  • forma o průměru 26 cm

Postup přípravy dortu

1. Listové těsto naplníme třešněmi (bez pecek) a stočíme do závinu. Strany těsta uzavřeme a vložíme do kulaté dortové formy. Opatrně pruhy stáčíme do šneka, potíráme rozšlehaným vajíčkem a upečeme. Celkem potřebujeme upéct 3 šneky.

2. Šneky necháme vychladnout a připravíme si krém. Vyšleháme šlehačku, přidáme cukr a pomalu přidáváme tvaroh, ze směsi vyšleháme hladký krém.

3. Na dno dortové formy dáme prvního šneka,na něj navrstvíme šlehačku, pak postup opakujeme až do vypotřebování.

4. Uložíme minimálně na 3 hodiny do ledničky . Posypeme moučkovým cukrem a krájíme.


Řádně vychlazený dort posypeme moučkovým cukrem a krájíme.
Foto: Cooky.cz, Řádně vychlazený dort posypeme moučkovým cukrem a krájíme.

Tipy

Dort můžeme nazdobit čokoládovou polevou s trochou máty, místo třešní můžeme použít jiné bobulovité ovoce.

Obrázek receptu na kynuté záviny se čtyřmi náplněmi.

Tradiční závin ve čtyřech podobách – makový, ořechový, jablečný a višňový

Obrázek receptu na Kakaovo-třešňový dezert s krémem.

Kakaový dezert s třešněmi, který stihnete raz dva: jen 15 minut přípravy

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest