Mysleli jsme si, že z listového těsta už nic nového nejde vymyslet a přesto se vždycky najde někdo, kdo dokáže z úplně obyčejného základu vytvořit zajímavý dort. Křehké listové těsto plněné smetanovo-tvarohovým krémem tvoří základ pro třešně, které pečeme uvnitř těsta a zachovají si tak svou šťavnatost.
Tento třešňový dort z listového těsta vypadá slavnostně, ale zvládne ho opravdu každý. Výborně se hodí nejen na oslavy, ale také na odpolední posezení ke kávě. A víte, co je na něm nejlepší? Můžete si ho přizpůsobit podle chuti a zvolit oblíbené ovoce, přidat vanilku, citronovou kůru nebo třeba trochu marmelády mezi vrstvy. Fantazii se meze nekladou.
Recept na dort z listového těsta s ovocem a smetanovým krémem
Ingredience na třešňový dort
- 3 platy listového těsta
- třešně (čerstvé nebo kompotované)
- šlehačka
- tvaroh
- cukr moučka dle chuti na oslazení krému
- vajíčko na potírání
- forma o průměru 26 cm
Postup přípravy dortu
1. Listové těsto naplníme třešněmi (bez pecek) a stočíme do závinu. Strany těsta uzavřeme a vložíme do kulaté dortové formy. Opatrně pruhy stáčíme do šneka, potíráme rozšlehaným vajíčkem a upečeme. Celkem potřebujeme upéct 3 šneky.
2. Šneky necháme vychladnout a připravíme si krém. Vyšleháme šlehačku, přidáme cukr a pomalu přidáváme tvaroh, ze směsi vyšleháme hladký krém.
3. Na dno dortové formy dáme prvního šneka,na něj navrstvíme šlehačku, pak postup opakujeme až do vypotřebování.
4. Uložíme minimálně na 3 hodiny do ledničky . Posypeme moučkovým cukrem a krájíme.
Tipy
Dort můžeme nazdobit čokoládovou polevou s trochou máty, místo třešní můžeme použít jiné bobulovité ovoce.

Tradiční závin ve čtyřech podobách – makový, ořechový, jablečný a višňový

Kakaový dezert s třešněmi, který stihnete raz dva: jen 15 minut přípravy
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková