Zařaďte květák do svého jídelníčku a uvidíte, jak je sytý a přitom nízkokalorický. Je bohatý na vitamíny a na kyselinu listovou. Jeho vláknina podporuje trávení. Květák je navíc velice univerzální zelenina v naší kuchyni, jelikož lehce přebírá chutě pokrmů, se kterými ho připravujeme. Známe jej jako obalované a smažené růžičky, polévky, ale i zapékané pokrmy a saláty a vždycky dokáže překvapit. Posledně to u nás byla krémová květáková polévka a my se jí nemohli dojíst, jak byla vynikající.

Ale co tak další pokrm z květáku a to květákové placky neboli lívanečky se sýrem. To je teprve dobrůtka. V nich se kombinuje jemná chuť květáku s bohatou chutí sýra, s vůní bylinek a česneku. Budou se určitě hodit jako lehká večeře, nebo i příloha k masu. Jsou vynikající volbou pro milovníky lehkých a zdravých jídel a můžete je výborně kombinovat s různými omáčkami a dipy.

Recept na křupavou pochoutku v podobě květákových placek se sýrem

Ingredience na přípravu Sýrových květákových lívanečků

  • 1 velký květák
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g nastrouhaného sýra (niva nebo gouda)
  • pažítka nebo zelená petrželka
  • sůl a mletý pepř

Postup přípravy květákových placiček

1. Květák uvaříme v osolené vodě do měkka.

2. Přendáme jej do misky a rozmačkáme vidličkou anebo rozmixujeme ručním mixérem.

3. Přidáme všechny ostatní ingredience a slaninou nakrájenou na drobné nudličky.

Květákové placky

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření

4. Na pánvi na rozpáleném oleji smažíme malé placičky, anebo Lívanečky s použitím lívanečníku.

Z hotové směsi tvoříme lívanečky a smažíme na rozpáleném oleji.
Foto: Ilona Mikulecká, Z hotové směsi tvoříme lívanečky a smažíme na rozpáleném oleji.

Servírování

Podáváme buď samotné nebo se zeleninovým salátem, anebo jako hlavní jídlo s bramborovou kaší a třeba rajčatovým salátem.

Obrázek receptu na Zapékaný květák s brambory a sýrem zdobený karamelizovanými rajčátky, pestrý a nevšedný nápad k obědu

Zapékaný květák s bramborami a sýrem – zdobený je karamelizovanými rajčátky

Zdroj: Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest