Zařaďte květák do svého jídelníčku a uvidíte, jak je sytý a přitom nízkokalorický. Je bohatý na vitamíny a na kyselinu listovou. Jeho vláknina podporuje trávení. Květák je navíc velice univerzální zelenina v naší kuchyni, jelikož lehce přebírá chutě pokrmů, se kterými ho připravujeme. Známe jej jako obalované a smažené růžičky, polévky, ale i zapékané pokrmy a saláty a vždycky dokáže překvapit. Posledně to u nás byla krémová květáková polévka a my se jí nemohli dojíst, jak byla vynikající.
Ale co tak další pokrm z květáku a to květákové placky neboli lívanečky se sýrem. To je teprve dobrůtka. V nich se kombinuje jemná chuť květáku s bohatou chutí sýra, s vůní bylinek a česneku. Budou se určitě hodit jako lehká večeře, nebo i příloha k masu. Jsou vynikající volbou pro milovníky lehkých a zdravých jídel a můžete je výborně kombinovat s různými omáčkami a dipy.
Recept na křupavou pochoutku v podobě květákových placek se sýrem
Ingredience na přípravu Sýrových květákových lívanečků
- 1 velký květák
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g nastrouhaného sýra (niva nebo gouda)
- pažítka nebo zelená petrželka
- sůl a mletý pepř
Postup přípravy květákových placiček
1. Květák uvaříme v osolené vodě do měkka.
2. Přendáme jej do misky a rozmačkáme vidličkou anebo rozmixujeme ručním mixérem.
3. Přidáme všechny ostatní ingredience a slaninou nakrájenou na drobné nudličky.

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření
4. Na pánvi na rozpáleném oleji smažíme malé placičky, anebo Lívanečky s použitím lívanečníku.
Servírování
Podáváme buď samotné nebo se zeleninovým salátem, anebo jako hlavní jídlo s bramborovou kaší a třeba rajčatovým salátem.

Zapékaný květák s bramborami a sýrem – zdobený je karamelizovanými rajčátky
Zdroj: Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI