Květákové placičky se sýrem jsou skvělou volbou nejen pro vegetariány, ale i pro všechny, kdo milují chutná jídla podobná bramborákům. Tyto placičky jsou snadné na přípravu a hodí se ke každé příležitosti, ale i jako svačinka se studenou omáčkou.
Mají vaše děti rády květák? Pokud ano, v jaké formě? U nás je květák nejoblíbenější v podobě smažených placek, když chci zdravější verzi, tak místo smažení placky peču v troubě. Tento recept bude o smažených květákových placičkách do kterých jsem přidala strouhaný sýr. Výsledek je naprosto famózní a moc se doma neohřály – pryč byly natotata. My máme rádi spojení s česnekem a majoránkou.
Jakou verzi květákových placiček děláte vy? Podělte se s naší komunitou o recept.
Recept na květákové placičky se sýrem
Potřebné suroviny:
- střední květák
- 60 g strouhanky
- 4 stroužky česneku (prolisovaný)
- 2 vejce
- 100 g strouhaného sýra
- sůl na dochucení
- lžíce majoránky
- olej na smažení
Postup přípravy placiček
1. Nejprve si rozdělíme květák na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Poté květák necháme řádně okapat a trochu vychladnout.
2. Takto připravený květák rozmačkáme vidličkou a přidáme k němu ostatní suroviny: nastrouhaný sýr, česnek, sůl, majoránku, strouhanku a vejce. Vše důkladně promícháme.

Tvarohové placičky se zakysanou smetanou a marmeládou
3. V pánvi si rozehřejeme olej a opékáme na něm vytvarované placky. Opékáme placky do zlatova.

Pískorky aneb křupánky od babičky: zapomenutá pochoutka, která stojí za oživení
4. Hotové placky podáváme s přílohou nebo jen tak se studenou omáčkou.
Dobrou chuť.

Hovězí na způsob „divočáka“ s brokolicovými plackami
Zdroj: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI