Příprava této skvělé polévky je ideální volbou pro chladné dny, kdy si přejete zahřát se něčím výživným a plným chutí. Tato polévka spojuje kyselost zelí, pikantnost klobásy a zemitost brambor do harmonického celku. Je to recept, který vás přenese do kuchyní našich babiček, kde se vařilo srdcem a hlavní cíl byl zasytit a potěšit všechny u stolu. Zelňačka je navíc skvělou volbou po dlouhém dni, kdy potřebujete jídlo, které vám dodá energii a povzbudí vás.

Dnes se zelňačka podává jak na rodinných stolech, tak v tradičních hospodách, a stále zůstává oblíbeným receptem pro své jednoduché a autentické chutě. A teď se pojďme podívat, jak si tuto výbornou polévku připravit.

Recept na trochu netradiční zelňačku s klobásou

Ingredience pro přípravu

  • slanina
  • 2 klobásy nebo jiná uzenina
  • mrkev
  • cibule
  • brambora
  • olej
  • kuřecí vývar
  • kysané zelí
  • 3 bobkové listy
  • 0,5 lžičky bílého pepře
  • 1,5 lžičky červené papriky
  • 2 lžičky škrobu
  • kopr

Postup přípravy

1. Slaninu pokrájíme na hrubší kousky a poté jí opečeme na lžíci oleje v hlubším hrnci.

2. Klobásu nakrájíme na půlkolečka a přidáme ji ke slanině opékat.

Nakrájíme klobásu.
Zdroj obrázku: J. Kenji López-Alt, Nakrájíme klobásu.

3. Mrkev a cibuli očistíme, potom mrkev nakrájíme na kostičky a cibuli na proužky.

4. Uzeninu přendáme do jiného hrnce, kde ji opět začneme opékat nyní místo ní na výpeku v původním hrnci opečeme cibuli a mrkev.

Orestujeme zeleninu.
Zdroj obrázku: J. Kenji López-Alt, Orestujeme zeleninu.

5. Když je zelenina i uzenina opečená, dáme je do jednoho hrnce a přidáme zelí.

Smícháme a restujeme s klobásou.
Zdroj obrázku: J. Kenji López-Alt, Smícháme a restujeme s klobásou.

6. Vše zalejeme vývarem, přivedeme k varu a oloupeme bramboru a nakrájíme ji na menší kousky.

7. Nakrájené brambory dáme vařit do polévky a následně přidáme bobkové listy.

8. V misce smícháme pepř, papriku, škrob a trochu vody. Tím zahustíme polévku.

9. Polévku s bramborami vaříme 15 minut do změknutí nakonec a můžeme dozdobit nasekaným koprem.

Sytá polévka se zelím a klobásou.
Zdroj obrázku: J. Kenji López-Alt, Sytá polévka se zelím a klobásou.

Oblíbenost polévky v minulosti

Zelňačka je v české kuchyni hluboce zakořeněná. Původ této polévky sahá až do dob, kdy bylo kysané zelí jednou z hlavních potravin na vesnicích, protože bylo snadno skladovatelné a poskytovalo lidem cenný vitamín C v zimních měsících. Spolu s klobásou, která byla tradičním způsobem uchovávání masa, tvoří základ jednoduchého, ale sytého pokrmu, který byl oblíbený nejen u nás, ale i v dalších středoevropských zemích.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest