Krupicová kaše je pro někoho lahodná pochoutka z dětství, pro jiného hrůza plná hrudek. A přitom se tento pokrm skládá jen ze dvou suroviny! Pokud jste krupicovou kaši vzdali kvůli boji s hrudkami a řídkou konzistencí, máme pro vás řešení. Nyní vás naučíme, jak připravit krupicovou kaši tak, že se budete olizovat až za ušima. Možná díky tomu, se vám povede nalákat i ty, kteří krupicovou kaši dosud odmítali!

Klíčem je správný poměr surovin

Poměr je 1 litr mléka na 8 lžic krupičky nedopadne dobře, protože v dnešní době je každá polévková lžíce jinak velká. Doporučujeme tedy krupičku raději odvážit, 8 lžic je 120 ml.

Upravte si hustotu podle chuti

Pokud máte rádi hustší kaši, tak přidejte více krupičky. Naopak, pokud vám vyhovuje řidší konzistence, potom použijte méně. Ale pozor, experimentování má své určité limity, odchylky by neměly být větší než dvě lžíce oběma směry.

Krupička potřebuje čas

Krupicová kaše není rychlovka na pět minut, což si lidi často myslí. Pokud chcete, aby byla skutečně jemná a lahodná, věnujte jí alespoň hodinu. Nejprve namáčejte krupičku v mléce nejméně půl hodiny před vařením, ideální verze je přes noc. Tímto krokem zajistíte, že krupička krásně změkne a kaše bude hedvábně jemná.

Jak správně vařit krupicovou kaši

  1. Namáčení: Rozmícháme krupičku v polovině mléka a necháme ji odpočívat v lednici.
  2. Vaření: Ohřejeme zbylé mléko téměř k varu. Poté přilijeme namočenou krupičku a za stálého míchání přivedeme k varu.
  3. Vaříme pomalu: Na mírném ohni vaříme alespoň pět minut, dokud kaše nezhoustne. Neustále mícháme, aby se nevytvořily hrudky a kaše se nepřipálila.

Zjemnění a zdobení

Recept a příprava na dokonale jemnou krupicovou kaši
Obrázek: cooky.cz, Tajemství dokonalé krupicové kaše

Na závěr přidáme kousek másla a vmícháme ho. Tím dodáme kaši luxusní jemnost. Kaši můžete ozdobit podle chuti, například: máslem, cukrem, kakaem, skořicí, čokoládovou polevou, marmeládou nebo kompotem. Fantazii se zde meze nekladou!

Recept na Krupicovou kaši + video

Recept a příprava na dokonale jemnou krupicovou kaši
Obrázek: cooky.cz, Tajemství dokonalé krupicové kaše

Uvedené množství je na 4 porce.

Suroviny

  • 1 litr mléka
  • 120 ml dětské krupičky = 80g
  • 1 větší špetka soli
  • 1 lžíce másla

Zdobení na kaši: máslo, moučkový cukr, kakao, čokoládová poleva, čokoláda, marmeláda, kompot, skořice a jiné.

Postup

1. Krupičku rozmíchejme v půl litru mléka, osolíme a necháme v lednici odpočívat nejméně půl hodiny, ideálně přes noc.

2. V kastrůlku ohřejeme zbývající mléko téměř k varu.

3. Přilijeme k horkému mléku odpočatou krupičku a pozvolna za stálého míchání přivedeme k varu. Na velmi mírném ohni vaříme aspoň pět minut, neustále mícháme.

Recept a příprava na dokonale jemnou krupicovou kaši
Obrázek: cooky.cz, Tajemství dokonalé krupicové kaše

4. Kaši odstavíme z plotýnky a přidáme máslo. Mícháme, dokud se máslo zcela nerozpustí.

Ještě horkou kaši rozdělte na talíře a ozdobte podle chuti. Dobrou chuť.

Video recept na krupicovou kaši



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest