Korejská mrkev je pikantní a aromatickou úpravou oblíbené zeleniny. Věděli jste ale, že ve skutečnosti nepochází z Koreje? Vznikla v bývalém Sovětském svazu mezi korejskými přistěhovalci, kteří původně chtěli připravit tradiční korejské kimchi, ale vlivem nedostatku čínského zelí nahradili hlavní ingredienci dostupnější mrkví. To dalo vzniknout jednoduchému salátu, který se stal populárním pod názvem korejská mrkev.
Něco málo o mrkvi
Jak známo, mrkev, hlavní složka tohoto salátu, je bohatým zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Také vám doma děti říkají, že budou „papat mrkvičku“, aby měly zdravá očka? Ano, je všeobecně známo, že vitamín A je klíčový pro zdravý zrak. Je také ale velice důležitý pro imunitní systém a zdraví pokožky. Kromě toho mrkev obsahuje vlákninu, tedy látku, která podporuje zdravé trávení. Dále je mrkev zdrojem antioxidantů, jež mohou snižovat riziko některých chronických onemocnění.
A věděli jste, že mrkev si můžete vypěstovat i v pytlích či moderních vyvýšených záhonech? Právě teď je ten správný čas pro zasetí, a tak vzhůru do toho! Nemáte-li ani tuto možnost, nebo se vám prostě nechce, můžete využít široké nabídky farmářů. Naštěstí i v běžných obchodech dnes zakoupíte kvalitní bio nebo farmářskou mrkev. Navíc z takovéto mrkve využijete vše, ze slupky se dá vyrobit například vynikající domácí „vegeta“: stačí usušit a smíchat se stejně upravenými odkrojky od další kořenové zeleniny.
Ingredience:
- Korejská mrkev – 200 g;
- Krabí (surimi) tyčinky – 200 g;
- Natvrdo vařená vejce – 3 ks;
- Tvrdý sýr – 150 g;
- Česnek – 3 stroužky;
- Sůl – podle chuti;
- Mletý černý pepř – podle chuti;
- Majonéza – podle chuti.
Postup přípravy

Recept na legendární korejský salát z červené řepy. Skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo i jen tak
- Sýr a vejce nastrouhejte nahrubo.
- Krabí (surimi) tyčinky nakrájejte na tenké plátky.
- Do mísy dejte nejprve nakrájené tyčinky.
- Na vrstvu tyčinek vložte nastrouhaná vejce, sýr a předem připravenou korejskou mrkev.
- Česnek prolisujte a přidejte ke směsi.
- Do salátu přimíchejte majonézu.
- Osolte a okořeňte podle chuti (tento krok můžete vynechat, korejská mrkev je sama o sobě výrazná).
- Vše řádně promíchejte.
- Tip: Pro odlehčení můžete majonézu nahradit bílým jogurtem.
Zdroj: Autorský text, Healthline