Video recept: Gurmáni a milovníci exotických chutí, připravte se na kulinářskou revoluci ve vaší kuchyni. Pokud jste si doposud mysleli, že květák je nudná a nevýrazná zelenina, máme pro vás recept, který vaše představy převrátí naruby. Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob je nejen chutný a výživný, ale také neskutečně jednoduchý na přípravu. Tento pokrm se stane hvězdou a všechny ohromí svou neobvyklou chutí.
Tento pokrm by se dal popsat jako šunkofleky na orientální způsob s květákem!
Zapněte si troubu a jdeme na to! Oblíbený recept na zapékání v moderním podání.
Recept na Zapečený květák s těstovinami na orientální způsob
Uvedené množství je na 6 porcí, délka přípravy 20 minut, délka pečení 25 minut.
Suroviny na Zapečený květák
- 200-400 g šunkové slaniny (nebo jiné uzeniny či můžeme zaměnit s kuřecím masem a nebo úplně maso vynechat a udělat bezmasou verzi)
- 4 ks vejce
- 1 květák
- 250 ml smetany na šlehání (nebo plnotučné mléko)
- 200 g strouhaného sýru (my máme Goudu)
- 500 g těstovin (které máte rádi)
- sůl, pepř (na dochucení)
- 2 lžíce koření garam masala (lze nahradit smícháním tohoto koření: skořice, římský kmín, chilli, kardamon, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)
- 2 ks cibule
- 6 stroužků česneku
- 4 lžíce kvalitního oleje
Postup
1. Nejprve si uvaříme těstoviny podle návodu.
2. Mezitím si očistíme květák a naloupeme ho na menší růžičky. Cibuli a česnek si nakrájíme na plátky
3. Nyní si rozpálíme olej v hlubší pánvi a orestujeme cibuli, česnek a květák – vše dáme najednou. Takto směs okořeníme a osolíme. Vaříme pod pánvičkou do změknutí květáku, ale ne do rozvaření, občas promícháme. Následně přidáme slaninu a ještě chvíli společně orestujeme.
4. Vymažeme si zapékací formu a vysypeme strouhankou (strouhanka není nutná, pokud nemáme doma můžeme vynechat).
5. Ve větší míse promícháme uvařené těstoviny s hotovým květákem.
6. V hlubokém talíři si promícháme vejce se smetanou.
7. Směs z těstovin a květáku přendáme do zapékací formy a zalijeme je směsí ze smetany a vajec.
8. Vše vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi 10-15 minut, dokud těstoviny nezačnou zlátnout. Poté posypeme těstoviny s květákem nastrouhaným sýrem.
9. Pečeme max 10 minut, jakmile se sýr roztaje a začne zlátnout, máme pokrm hotový.
Vaření tohoto receptu je jednoduché a zvládnou ho i začátečníci. Stačí dodržet několik jednoduchých kroků a můžete se těšit na opravdový gastronomický zážitek. A pokud máte rádi experimentování, nebojte se přidat do receptu i své oblíbené suroviny. Možností je nespočet a fantazii se meze nekladou.