Takto dokonalý dezert z ovoce a vlákninou nabitými surovinami jste ještě neměli. Čerstvé broskve a borůvky si zamilujete díky křupavé ovesné kaši a mandlové polevě. Použijte samozřejmě jakékoliv ovoce máte, tu pravou chuť tvoří hlavně opékané mandle a ovesné vločky. Doporučujeme vám, abyste broskve neloupali. Nejen kvůli množství uchovaných vitamínů, ale broskve se po tepelné úpravě nerozpadnou a slupka je udrží pohromadě. Pro ještě lepší chuťový prožitek podávejte s kopečkem oblíbené zmrzliny.
Recept na hrníčkovou pečenou ovocnou směs s ovesnými vločkami
Délka přípravy 15 minut, délka pečení 45 minut. 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
Broskvová a borůvková směs:
- 4 neloupané a vypeckované broskve
- 340 g borůvek
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 vymačkaného citronu
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Křupavá poleva:
- 1/4 hrnku mouky
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku nakrájených a opečených mandlí
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 5 lžic změklého másla
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 190°C.
2. Ve větší míse si smícháme rozpuštěné máslo, nakrájené broskve, borůvky, citronovou šťávu, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt.
3. Dobře promícháme a malou část ovoce si dáme stranou, zbytek dáme do vymazané zapékací mísy.
4. V jiné čisté míse smícháme mouku, ovesné vločky a opečené mandle.
5. Přidáme změklé máslo a vidličkou ho zapracujeme do mouky.
6. Touto polevou potřeme směs z ovoce.
7. Zbylé ovoce, které jsme si dali na stranu, rozložíme po povrchu rozetřené polevy.
8. Dáme péct do předehřáté trouby na 40 – 45 minut, dokud mírně ovoce nezezlátne.
9. Před podáváním necháme mírně vychladnout, ale podáváme teplé.
Čím je nám prospěšný oves?
Oves je využitelný v mnoha odvětvích a nejčastějšími potravinářskými produkty jsou ovesné vločky, mléko, mouka a otruby. Oves obsahuje vysoký obsah tolik prospěšné vlákniny, zejména pak beta-glukany. Dále je oves bohatý na bílkoviny, železo, hořčík a zinek.