V tomto úžasné receptu se najdou především milovníci čokolády a čokoládových dezertů. Tyto tmavé řezy s krémem a polevou uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky. Celý lahodný dezert je založený na kakau a čokoládě, na lteré občas dostane chuť každý z nás. Nadýchaný piškot je lehký a vzdušný, kakaový krém dodává tu pravou chuť dezertu. Oba je doplňuje je čokoládová poleva.

Tyto řezy nejsou pro žádného cukráře žádnou novinkou a mají dlouholetou tradici. Čokoládu a kakao známe již mnoho let a dezerty nebo nápoje se z ní připravují od nepaměti. Jelikož řezy vypadají velmi krásně, až profesionálně, mohlo by se zdát, že jsou složité na přípravu. Opak je ale pravdou, zvládne je i opravdový začátečník. V jednoduchosti je krása i chuť!

Recept na čokoládové řezy s polevou: tři vrstvy plné čokoládového potěšení

Ingredience pro přípravu těsta:

  • 80 g mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 180 g cukru
  • 50 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • špetka soli

Ingredience na polevu:

  • 40 g kakaa
  • 50 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 20 g másla

Ingredience na krém:

  • 300 ml zakysané smetany
  • 100 g tvarohu ve vaničce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa

Navíc:

  • 50 ml mléka

Postup přípravy

1. V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva na těsto a v jiné větší míse vyšleháme vejce se špetkou soli.

2. Během šlehání postupně přisypeme cukr a jakmile máme světlou homogenní hmotu, přilijeme mléko a olej.

Do těsta zapracujeme suché suroviny.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Do těsta zapracujeme suché suroviny.

3. Znovu prošleháme a nakonec zapracujeme suché ingredience z prvního kroku. Vypracujeme tekuté těsto.

4. Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané moukou.

Těsto nalejeme do vysypané zapékací mísy.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Těsto nalejeme do vysypané zapékací mísy.

5. Vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 30 – 35 minut, aby nám prošel test těsta špejlí.

6. Prozatím si v menším hrnci smícháme cukr, kakao a mléko do čokoládové směsi a poté dáme zahřívat na sporák.

7. Za stálého míchání přivedeme asi na 20 sekund k varu, odstavíme a zapracujeme máslo. Dáme vychladnout.

Uvaříme čokoládovou polevu.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Uvaříme čokoládovou polevu.

8. Na krém si ve velké míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a moučkový cukr, poté spolu dobře prošleháme.

9. Nakonec přidáme a zapracujeme kakao.

Do krému zapracujeme kakao.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Do krému zapracujeme kakao.

10. Hotový korpus propícháme párátkem a polejeme 50 ml mléka pro lepší vláčnost.

Polejeme mlékem.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Polejeme mlékem.

11. Rovnoměrně naneseme kakaový krém a uhladíme.

Naneseme kakaový krém.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Naneseme kakaový krém.

12. Skrze sítko nalijeme čokoládovou polevu a dezert dáme na několik hodin do lednice, ideálně na noc.

Tmavé piškotové řezy s krémem a polevou.
Zdroj: AZIZA GOTOVIT, Tmavé piškotové řezy s krémem a polevou.

Rady na závěr

  • Pro co nejlepší výsledek používejte pouze opravdu kvalitní kakao holandského typu.
  • Nespěchejte a nechte dezert dobře ztuhnout.
  • Pokud chcete řezy mírně okořenit, přidejte do těsta pomerančovou kůru nebo pár kapek rumu.
  • Pro více barev můžete polevu posypat nastrouhaným kokosem.
Obrázek receptu na Jahodové Míša řezy

Jahodové míša řezy s čokoládovým korpusem, tvarohovým krémem a čerstvými jahodami

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest