V tomto úžasné receptu se najdou především milovníci čokolády a čokoládových dezertů. Tyto tmavé řezy s krémem a polevou uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky. Celý lahodný dezert je založený na kakau a čokoládě, na lteré občas dostane chuť každý z nás. Nadýchaný piškot je lehký a vzdušný, kakaový krém dodává tu pravou chuť dezertu. Oba je doplňuje je čokoládová poleva.
Tyto řezy nejsou pro žádného cukráře žádnou novinkou a mají dlouholetou tradici. Čokoládu a kakao známe již mnoho let a dezerty nebo nápoje se z ní připravují od nepaměti. Jelikož řezy vypadají velmi krásně, až profesionálně, mohlo by se zdát, že jsou složité na přípravu. Opak je ale pravdou, zvládne je i opravdový začátečník. V jednoduchosti je krása i chuť!
Recept na čokoládové řezy s polevou: tři vrstvy plné čokoládového potěšení
Ingredience pro přípravu těsta:
- 80 g mouky
- 30 g kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 vejce
- 180 g cukru
- 50 ml mléka
- 50 ml oleje
- špetka soli
Ingredience na polevu:
- 40 g kakaa
- 50 g cukru
- 200 ml mléka
- 20 g másla
Ingredience na krém:
- 300 ml zakysané smetany
- 100 g tvarohu ve vaničce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
Navíc:
- 50 ml mléka
Postup přípravy
1. V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva na těsto a v jiné větší míse vyšleháme vejce se špetkou soli.
2. Během šlehání postupně přisypeme cukr a jakmile máme světlou homogenní hmotu, přilijeme mléko a olej.
3. Znovu prošleháme a nakonec zapracujeme suché ingredience z prvního kroku. Vypracujeme tekuté těsto.
4. Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané moukou.
5. Vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 30 – 35 minut, aby nám prošel test těsta špejlí.
6. Prozatím si v menším hrnci smícháme cukr, kakao a mléko do čokoládové směsi a poté dáme zahřívat na sporák.
7. Za stálého míchání přivedeme asi na 20 sekund k varu, odstavíme a zapracujeme máslo. Dáme vychladnout.
8. Na krém si ve velké míse smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a moučkový cukr, poté spolu dobře prošleháme.
9. Nakonec přidáme a zapracujeme kakao.
10. Hotový korpus propícháme párátkem a polejeme 50 ml mléka pro lepší vláčnost.
11. Rovnoměrně naneseme kakaový krém a uhladíme.
12. Skrze sítko nalijeme čokoládovou polevu a dezert dáme na několik hodin do lednice, ideálně na noc.
Rady na závěr
- Pro co nejlepší výsledek používejte pouze opravdu kvalitní kakao holandského typu.
- Nespěchejte a nechte dezert dobře ztuhnout.
- Pokud chcete řezy mírně okořenit, přidejte do těsta pomerančovou kůru nebo pár kapek rumu.
- Pro více barev můžete polevu posypat nastrouhaným kokosem.
