Guláš je ikonou rodinných i slavnostních pokrmů středoevropské kuchyně. Na guláši obecně je úžasné to, že má v podstatě nekonečno variant a každý si ho vaří po svém. Tokajský guláš je variace z východu, která je výjimečná svojí chutí i historií. Až si ho uvaříte, hned poznáte, v čem je odlišný. Tajnou ingrediencí je zakysaná smetana, která podtrhává celý chuťový profil.
Receptura guláše, jak název napovídá, pochází z oblasti Tokaje, což je legendární vinařský region v Maďarsku. Tato oblast je samozřejmě známá zejména kvůli světoznámému tokajskému vínu s ušlechtilým buketem. Některé recepty dokonce uvádějí, že do guláše toto víno přidávají, my ho však nepoužijeme.
Recept na tokajský guláš
Ingredience pro přípravu
- 500 g vepřového ramínka
- 2 velká rajčata
- 2 papriky
- 300 g kysaného zelí
- mletá paprika
- sůl a pepř
- 20 g másla
- 200 ml vývaru
- 200 ml zakysané smetany
Postup přípravy tokajského guláše krok za krokem
1. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme.
2. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky.
3. Máslo rozehřejeme a vložíme na něj zeleninu a krátce orestujeme.
4. Maso pokrájíme na kostky, přidáme k zelenině a podusíme.

Pekáčový guláš z vepřové krkovice se zelím – venkovská klasika plná chuti
5. Osolíme, opepříme. přidáme zelí, mletou sladkou papriku a poté podlijeme vývarem a vaříme doměkka.
6. Kysanou smetanu dáme do misky a přidáme naběračku guláše.
7. Dobře promícháme a vlijeme do guláše.
8. Prohřejeme a podáváme.
Tokajské víno a co o něm víme
I když jsme do guláše víno nepřilili, rozhodně doporučuji nalít si ho do skleničky a podávat ke guláši.

Dokonalý mexický guláš tažený přes noc
Oblast Tokaje je jedním z nejstarších vinařských regionů na světě. Již v roce 1737 bylo toto víno prohlášeno za chráněné označení původu. Je výjimečné pěstováním ve specifickém klimatu, půdě bohaté na minerály a unikátní metodě výroby. Je také známé svou botrytickou plísní, která napadá hrozny a přeměňuje je na „ušlechtilé bobule“. Tento proces dává vínu jeho typickou sladkou a koncentrovanou chuť s tóny medu, meruněk a sušeného ovoce.
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI