Guláš je ikonou rodinných i slavnostních pokrmů středoevropské kuchyně. Na guláši obecně je úžasné to, že má v podstatě nekonečno variant a každý si ho vaří po svém. Tokajský guláš je variace z východu, která je výjimečná svojí chutí i historií. Až si ho uvaříte, hned poznáte, v čem je odlišný. Tajnou ingrediencí je zakysaná smetana, která podtrhává celý chuťový profil.

Receptura guláše, jak název napovídá, pochází z oblasti Tokaje, což je legendární vinařský region v Maďarsku. Tato oblast je samozřejmě známá zejména kvůli světoznámému tokajskému vínu s ušlechtilým buketem. Některé recepty dokonce uvádějí, že do guláše toto víno přidávají, my ho však nepoužijeme.

Recept na tokajský guláš

Ingredience pro přípravu

  • 500 g vepřového ramínka
  • 2 velká rajčata
  • 2 papriky
  • 300 g kysaného zelí
  • mletá paprika
  • sůl a pepř
  • 20 g másla
  • 200 ml vývaru
  • 200 ml zakysané smetany

Postup přípravy tokajského guláše krok za krokem

1. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme.

2. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky.

3. Máslo rozehřejeme a vložíme na něj zeleninu a krátce orestujeme.

4. Maso pokrájíme na kostky, přidáme k zelenině a podusíme.

Obrázek receptu na Pekáčový guláš z vepřové krkovice se zelím - venkovská klasika plná chuti

Pekáčový guláš z vepřové krkovice se zelím – venkovská klasika plná chuti

5. Osolíme, opepříme. přidáme zelí, mletou sladkou papriku a poté podlijeme vývarem a vaříme doměkka.

6. Kysanou smetanu dáme do misky a přidáme naběračku guláše.

7. Dobře promícháme a vlijeme do guláše.

8. Prohřejeme a podáváme.

Tokajský guláš.
Foto: freepik.com, Tokajský guláš.

Tokajské víno a co o něm víme

I když jsme do guláše víno nepřilili, rozhodně doporučuji nalít si ho do skleničky a podávat ke guláši.

Pikantní mexický guláš tažený přes noc

Dokonalý mexický guláš tažený přes noc

Oblast Tokaje je jedním z nejstarších vinařských regionů na světě. Již v roce 1737 bylo toto víno prohlášeno za chráněné označení původu. Je výjimečné pěstováním ve specifickém klimatu, půdě bohaté na minerály a unikátní metodě výroby. Je také známé svou botrytickou plísní, která napadá hrozny a přeměňuje je na „ušlechtilé bobule“. Tento proces dává vínu jeho typickou sladkou a koncentrovanou chuť s tóny medu, meruněk a sušeného ovoce.

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest