Také vás nebaví vařit dokola stále stejná jídla? Udělejte to jako my a vyzkoušejte něco z bohatství asijské kuchyně! Tonkatsu pochází z Japonska a spojuje v sobě vepřové maso a křupavou krustu. Plátek masa se připravuje v trojobalu z mouky, vejce a panko strouhanky (ta je oproti obyčejné ze střídky čerstvého světlého chleba, tudíž nenasákne tolik tuku a je křupavá).
Jemná a šťavnatá vepřová panenka
Panenka, tedy hřbetní sval, je královnou vepřového masa. Její jemnost, šťavnatost a nízký obsah tuku ji předurčují k rychlé úpravě, například restování. Tedy tak, aby se maso nevysušilo. Panenská svíčková, jak se jí také říká, je oblíbená v mnoha světových kuchyních. Podává se s bylinkovým přelivem či omáčkami. Je vhodná i pro ty, kdo si hlídají obsah tuku v potravinách.
Ingredience na 2–3 porce masa:
- Vepřová panenka bez kosti – 300 g;
- teriyaki omáčka (na marinádu) – 30 ml;
- olej (na smažení) – 50 ml;
- vejce – 1 ks;
- panko strouhanka – 50 g;
- hladká mouka – 20 g.
Ingredience na omáčku:
- Černý rýžový ocet – 2 čajové lžičky;
- chilli omáčka s česnekem – 2 čajové lžičky;
- sójová omáčka – 1 čajová lžička;
- teriyaki omáčka – 1 lžička.
Postup:
- Ingredience na omáčku smíchejte v misce a ponechte stranou, chutě se propojí, zatímco budete připravovat maso.
- Vepřovou panenku nakrájejte na silnější plátky.
- Každý kousek masa jemně naklepejte.
- Maso dejte do misky, přelijte teriyaki omáčkou a nechte 30 minut marinovat.
- Každý plátek obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec v panko strouhance.
- Ujistěte se, že strouhanka dokonale přilnula.
- Na pánvi rozehřejte olej.
- Plátky smažte na rozpáleném tuku dozlatova, až budou křupavé (zhruba 3 minuty z každé strany).
- Po osmažení nechte maso na papírových ubrouscích okapat.
- Jakmile plátky mírně vychladnou, nakrájejte je na zhruba dvoucentimetrové proužky, které naskládejte na talíř.
- Podávejte s předem připravenou omáčkou, uvařenou rýží a pekingským zelím.

Poklička na hrnec a kuřecí řízek: Spojení, které zajistí perfektní tvar a ideálně křehkou strukturu masa

Práskanec z pánve: Klasický český řízek obalený v kouscích čerstvého pečiva
Zdroj: Autorský text, Wikipedia