Také vás nebaví vařit dokola stále stejná jídla? Udělejte to jako my a vyzkoušejte něco z bohatství asijské kuchyně! Tonkatsu pochází z Japonska a spojuje v sobě vepřové maso a křupavou krustu. Plátek masa se připravuje v trojobalu z mouky, vejce a panko strouhanky (ta je oproti obyčejné ze střídky čerstvého světlého chleba, tudíž nenasákne tolik tuku a je křupavá).

Jemná a šťavnatá vepřová panenka

Panenka, tedy hřbetní sval, je královnou vepřového masa. Její jemnost, šťavnatost a nízký obsah tuku ji předurčují k rychlé úpravě, například restování. Tedy tak, aby se maso nevysušilo. Panenská svíčková, jak se jí také říká, je oblíbená v mnoha světových kuchyních. Podává se s bylinkovým přelivem či omáčkami. Je vhodná i pro ty, kdo si hlídají obsah tuku v potravinách.

Ingredience na 2–3 porce masa:

  • Vepřová panenka bez kosti – 300 g;
  • teriyaki omáčka (na marinádu) – 30 ml;
  • olej (na smažení) – 50 ml;
  • vejce – 1 ks;
  • panko strouhanka – 50 g;
  • hladká mouka – 20 g.

Ingredience na omáčku:

  • Černý rýžový ocet – 2 čajové lžičky;
  • chilli omáčka s česnekem – 2 čajové lžičky;
  • sójová omáčka – 1 čajová lžička;
  • teriyaki omáčka – 1 lžička.
Obrázek k receptu: Exotická harmonie chutí, barev a vůní: Tonkatsu z vepřové panenky
Foto: Uživatel Pohed 111/Creative Commons/CC BY-SA, Recept na: Exotická harmonie chutí, barev a vůní: Tonkatsu z vepřové panenky

Postup:

  • Ingredience na omáčku smíchejte v misce a ponechte stranou, chutě se propojí, zatímco budete připravovat maso.
  • Vepřovou panenku nakrájejte na silnější plátky.
  • Každý kousek masa jemně naklepejte.
  • Maso dejte do misky, přelijte teriyaki omáčkou a nechte 30 minut marinovat.
  • Každý plátek obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec v panko strouhance.
  • Ujistěte se, že strouhanka dokonale přilnula.
  • Na pánvi rozehřejte olej.
  • Plátky smažte na rozpáleném tuku dozlatova, až budou křupavé (zhruba 3 minuty z každé strany).
  • Po osmažení nechte maso na papírových ubrouscích okapat.
  • Jakmile plátky mírně vychladnou, nakrájejte je na zhruba dvoucentimetrové proužky, které naskládejte na talíř.
  • Podávejte s předem připravenou omáčkou, uvařenou rýží a pekingským zelím.
Obrázek k receptu na dokonalý kuřecí řízek

Poklička na hrnec a kuřecí řízek: Spojení, které zajistí perfektní tvar a ideálně křehkou strukturu masa

Obrázek receptu na Práskanec z pánve: klasický český řízek obalený v kouscích čerstvého pečiva

Práskanec z pánve: Klasický český řízek obalený v kouscích čerstvého pečiva

Zdroj: Autorský text, Wikipedia

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest