Tento recept na jahodový tvarohový dort má pro mě zvláštní místo v srdci, protože jsem ho získala od své sousedky, která ho připravovala při každé větší rodinné oslavě. Tento dort byl vždy středem pozornosti a tak doufám, že se mi příště vizuálně povede trošku lépe :-).

Po letech, kdy recept upadl do zapomnění, jsem na něj náhodou narazila při úklidu starých kuchařek. Rozhodla jsem se ho znovu oživit, předat dětem kousek tradice z mého dětství. V tomto dortu objevíte kombinaci jemné tvarohové náplně, čerstvých jahod a lehké želatiny. Tady vidíte dokonalý příklad toho, jak mohou staré recepty ožít a zase nás potěšit v moderní kuchyni, třeba i s nějakým menším vylepšením. Prohlédněte si recept a třeba na něj dostanete chuť až o víkendu nebudete vědět, co připravit ke kafíčku nebo pro návštěvu. Je jednoduchý a dle mého názoru opravdu povedený – a příprava celkem jednoduchá. Užijte si jeho krémovou chuť.

Recept na Nepečený jahodovo – tvarohový želé dort

Recept na Nepečený jahodovo-tvarohový želé dort
Recept na Nepečený jahodovo-tvarohový želé dort

Suroviny potřebné na přípravu

  • 500 g tvarohu
  • 5 žloutků
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru (pokud máte domácí, jinak 2 lžičky koupeného)
  • 6 lžiček želatiny
  • 100 ml vody
  • 200 ml horkého mléka
  • 300 g jahod + jahody na ozdobu
  • 2 sáčky dortového želé

Postup přípravy želé dortu

1. Přípravíme tvarohovou směs

Důkladně promíchejte cukr se žloutky, přidejte vanilkový cukr a tvaroh. Vše dobře promíchejte, aby byla směs hladká. Opatrně vmíchejte nakrájené jahody, dejte pozor, aby se nerozmačkaly.

2. Dále připravíme želatinu

Želatinu rozmíchejte ve vodě a nechte ji trochu nabobtnat. Přidejte horké mléko a důkladně zamíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.

Recept na jahodový dort s máslovým krémem a nadýchaným korpusem

Nejlepší jahodový dort: jemný krém, korpus a čerstvé jahody

Obrázek receptu na jahodové Míša řezy.

Míša řezy s krémem, jahodovým želé a čerstvými jahodami

3. Spojíme směsí

Želatinovou směs, ještě horkou, přidejte do tvarohové směsi a důkladně promíchejte, aby se želatina rovnoměrně rozprostřela.

4. Plnění dortové formy

Směs nalijte do dortové formy a nechte na kuchyňské lince úplně vychladnout. Poté dort přesuňte do lednice a nechte ho tam 4-5 hodin (ideálně přes noc).

5. Příprava a použití želé

Dortové želé připravte podle návodu na sáčku. Třetinu želé nalijte na vychladlý dort, rozložte odložené jahody a poté přidejte zbytek želé.

6. Servírování

Dort nechte v lednici, dokud želé úplně neztuhne. Poté opatrně sejměte rám dortové formy. Dort má krémovou texturu, ale díky želatině se dá snadno krájet.

Tipy na závěr

Pokud chcete dort ještě více ozvláštnit, můžete do tvarohové směsi přidat trochu citronové kůry pro svěžejší chuť. Dort můžete ozdobit čerstvými lístky máty nebo dalšími druhy ovoce podle sezóny.

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest