Příprava svatebních koláčků je vždycky malý rituál, který začíná chystáním různých náplní. Vždycky si je dělám předem – nejen proto, že tak ušetřím čas při samotném pečení, ale také proto, že náplně se rozleží a chuťově ještě víc vyniknou. Ať už plníte koláčky mákem, tvarohem, povidly nebo ořechy, není nad to, když máte vše připravené, přehledně rozdělené a koláčky pak jdou pěkně od ruky.
Osvědčilo se mi používat cukrářský sáček – práce je s ním rychlá a čistá, navíc všechny koláčky vypadají hezky a náplně se dostanou přesně tam, kam mají. Pokud plánujete více druhů, vždycky množství náplní dělím podle toho, kolik druhů chystám. Když to dobře rozpočítáte, zvládnete s přehledem naplnit i sto koláčků a každý bude malý originál.
Recept na tradiční náplně do svatebních koláčků
Tvarohová náplň
Co potřebujeme
- 250 g tučného tvarohu
- 1 žloutek
- 50 g moučkového cukru
- ½ balení vanilkového cukru
- citronová kůra z bio citronu podle chuti
- trochu rozinek (nemusí být)
- případně 1 lžíce dětské krupičky na zahuštění, pokud je směs řídká
Postup
Vše smícháme dohromady. Mícháme jen dokud se nespojí ingredience, nemusíme míchat příliš dlouho, aby tvaroh nezřídnul.
Povidlová náplň
Co potřebujeme
- 200–250 g švestkových povidel
- 1 lžíce rumu (nemusí být)
- 1 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- ½ lžičky skořice
- citronová kůra nebo pár kapek citronové šťávy (nemusí být, řiďte se vlastní chutí)
Postup
Vše smícháme dohromady a krátce prohřejeme. Před plněním necháme zchladnout.
Maková náplň
Co potřebujeme
- 100 g mletého máku
- 100 ml mléka
- 50 g moučkového cukru
- ½ balení vanilkového cukru
- ½ lžičky citronové kůry
- špetka skořice
- ½ lžíce rumu nebo 1 lžíce povidel (volitelné)
Postup
1. Mléko přivedeme k varu.
2. Přidáme mák a cukr a 5 minut povaříme.
3. Přidáme ostatní suroviny a promícháme.
4. Před plněním necháme zchladnout.
Ořechová náplň
Co potřebujeme
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 75 ml mléka
- 40–50 g cukru
- ½ balení vanilkového cukru
- ½ lžičky skořice
- ½ lžíce rumu (volitelné)
Postup
1. Zahřejeme mléko s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Vmícháme ořechy a vaříme do zhoustnutí směsi.
3. Dochutíme a necháme před plněním zchladnout.
Drobenka
Drobenka na koláčcích být může, ale není nutná. Dodává jim trochu luxusnější vzhled a křupavou složku. Osobně ji mám ráda.
Co potřebujeme
- 100 g polohrubé nebo hrubé mouky
- 80 g másla (studeného, na kousky)
- 80 g cukru krupice
- vanilkový cukr (může a nemusí být)
Postup
Vše jemně promneme prsty a vytvoříme sypkou směs.

Hromady jemných koláčků za pár hodin? S tímto receptem na nekynuté svatební koláčky to zvládnete snadno.

Koláčky z olejového těsta s tvarohem a drobenkou: Z trouby rovnou do srdce
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková