Příprava svatebních koláčků je vždycky malý rituál, který začíná chystáním různých náplní. Vždycky si je dělám předem – nejen proto, že tak ušetřím čas při samotném pečení, ale také proto, že náplně se rozleží a chuťově ještě víc vyniknou. Ať už plníte koláčky mákem, tvarohem, povidly nebo ořechy, není nad to, když máte vše připravené, přehledně rozdělené a koláčky pak jdou pěkně od ruky.

Osvědčilo se mi používat cukrářský sáček – práce je s ním rychlá a čistá, navíc všechny koláčky vypadají hezky a náplně se dostanou přesně tam, kam mají. Pokud plánujete více druhů, vždycky množství náplní dělím podle toho, kolik druhů chystám. Když to dobře rozpočítáte, zvládnete s přehledem naplnit i sto koláčků a každý bude malý originál.

Recept na tradiční náplně do svatebních koláčků

Tvarohová náplň

Co potřebujeme

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 50 g moučkového cukru
  • ½ balení vanilkového cukru
  • citronová kůra z bio citronu podle chuti
  • trochu rozinek (nemusí být)
  • případně 1 lžíce dětské krupičky na zahuštění, pokud je směs řídká

Postup

Vše smícháme dohromady. Mícháme jen dokud se nespojí ingredience, nemusíme míchat příliš dlouho, aby tvaroh nezřídnul.

Povidlová náplň

Co potřebujeme

  • 200–250 g švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)
  • 1 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
  • ½ lžičky skořice
  • citronová kůra nebo pár kapek citronové šťávy (nemusí být, řiďte se vlastní chutí)

Postup

Vše smícháme dohromady a krátce prohřejeme. Před plněním necháme zchladnout.

Maková náplň

Co potřebujeme

  • 100 g mletého máku
  • 100 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • ½ balení vanilkového cukru
  • ½ lžičky citronové kůry
  • špetka skořice
  • ½ lžíce rumu nebo 1 lžíce povidel (volitelné)

Postup

1. Mléko přivedeme k varu.
2. Přidáme mák a cukr a 5 minut povaříme.
3. Přidáme ostatní suroviny a promícháme.
4. Před plněním necháme zchladnout.

Ořechová náplň

Co potřebujeme

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 75 ml mléka
  • 40–50 g cukru
  • ½ balení vanilkového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžíce rumu (volitelné)

Postup

1. Zahřejeme mléko s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. Vmícháme ořechy a vaříme do zhoustnutí směsi.
3. Dochutíme a necháme před plněním zchladnout.

Drobenka

Drobenka na koláčcích být může, ale není nutná. Dodává jim trochu luxusnější vzhled a křupavou složku. Osobně ji mám ráda.

Co potřebujeme

  • 100 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • 80 g másla (studeného, na kousky)
  • 80 g cukru krupice
  • vanilkový cukr (může a nemusí být)

Postup

Vše jemně promneme prsty a vytvoříme sypkou směs.

Obrázek receptu na Nekynuté svatební koláče ve velkém stylu: rychlejší, než tradiční, ale s chutí jako z babiččina svatebního košíku

Hromady jemných koláčků za pár hodin? S tímto receptem na nekynuté svatební koláčky to zvládnete snadno.

Obrazek receptu na Koláčky z olejového těsta s tvarohem a drobenkou, nečekaně jemné a neodolatelně domácí

Koláčky z olejového těsta s tvarohem a drobenkou: Z trouby rovnou do srdce

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest