Tento tradiční sváteční pokrm, který díky 13hodinové úpravě kachny dostává zcela nový rozměr. Je krásně jemná, šťavnatá a rozplývá se na jazyku. Kachna pečená dlouze a s láskou je luxusní provedení české klasiky. V českých zemích se kachna připravuje už od středověku, kdy byl, hlavně na venkově, domácí chov kachen samozřejmostí. No a upečená tučná kachna, domácí nadýchané knedlíky a svěží zelí, to jsou chutě, které spolu skvěle ladí a jejich kombinace je dokonale vyvážená.
13hodinové pomalé pečení kachny je moderní úpravou klasiky. Kachna se peče opravdu dlouho – já jí nechávám péct v noci a při nízké teplotě obvykle 90 – 100 stupňů. Výsledkem pomalého pečení je maso, které se doslova rozpadá, má křupavou kůrku a a přitom si, bez nutnosti podlévání a obracení a hlídání, zachovává šťavnatost. Veškerý tuk se tak pozvolna vypeče a maso zůstane křehké a šťavnaté, proto stejným způsobem dělám i kachnu trhanou. Toto jídlo není jeno chuti, je to zážitek a rituál, je to návrat k dobám, kdy se jídlo připravovalo pomalu, s úctou a beze spěchu.
Recept na 13hodinovou pečenou kachnu s domácími knedlíky a červeným zelím
Ingredience potřebné na přípravu Kachny, jak má být
- kachna
- sůl, kmín
- jablko (oloupané a rozkrájené na čtvrtky dovnitř)
- červené kysané zelí
- houskový knedlík
- bramborový knedlík
TIP: Nejlepší kynuté houskové knedlíky
Postup přípravy pečené kachny
1. Kachnu opláchneme a osušíme, osolíme a okmínujeme a zavřeme do pekáče s pokličkou.
2. Vložíme do trouby ohřáté na 90 stupňů a necháme pomalu táhnout 7 hodin. Troubu vůbec neotvíráme.
3. Po 7 hodinách teplotu zvýšíme na 120 stupňů a necháme péct dalších 6 hodin.
4. Asi půl hodiny před koncem pečení kachnu odkryjeme, slijeme část řidšího tuku a teplotu trouby zvýšíme na 200 stupňů.
5. Zapečeme kachnu dokřupava, podle potřeby občas poléváme. Kachnu vyndáme z pekáče, naporcujeme a z výpeku uděláme skvělou omáčku, kterou můžeme zahustit Solamylem.
Jako příloha nesmí chybět domácí houskové či bramborové knedlíky, případně oboje, které nasají omáčku. Doplňuje jí červené zelí, zjemněné jablky nebo cibulku, já dělám na karamelu.

Staročeská hostina: Pečená kachna nebo husa, sladkokyselé zelí a bramborové placky
