Tento tradiční sváteční pokrm, který díky 13hodinové úpravě kachny dostává zcela nový rozměr. Je krásně jemná, šťavnatá a rozplývá se na jazyku. Kachna pečená dlouze a s láskou je luxusní provedení české klasiky. V českých zemích se kachna připravuje už od středověku, kdy byl, hlavně na venkově, domácí chov kachen samozřejmostí. No a upečená tučná kachna, domácí nadýchané knedlíky a svěží zelí, to jsou chutě, které spolu skvěle ladí a jejich kombinace je dokonale vyvážená.

13hodinové pomalé pečení kachny je moderní úpravou klasiky. Kachna se peče opravdu dlouho – já jí nechávám péct v noci a při nízké teplotě obvykle 90 – 100 stupňů. Výsledkem pomalého pečení je maso, které se doslova rozpadá, má křupavou kůrku a a přitom si, bez nutnosti podlévání a obracení a hlídání, zachovává šťavnatost. Veškerý tuk se tak pozvolna vypeče a maso zůstane křehké a šťavnaté, proto stejným způsobem dělám i kachnu trhanou. Toto jídlo není jeno chuti, je to zážitek a rituál, je to návrat k dobám, kdy se jídlo připravovalo pomalu, s úctou a beze spěchu.

Recept na 13hodinovou pečenou kachnu s domácími knedlíky a červeným zelím

Ingredience potřebné na přípravu Kachny, jak má být

  • kachna
  • sůl, kmín
  • jablko (oloupané a rozkrájené na čtvrtky dovnitř)
  • červené kysané zelí
  • houskový knedlík
  • bramborový knedlík

TIP: Nejlepší kynuté houskové knedlíky

Postup přípravy pečené kachny

Upečte si přes noc kachnu a k tomu variace knedlíků a zelí.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na 13hodinovou pečenou kachnu s domácími knedlíky a červeným zelím: kachnu, jak má být

1. Kachnu opláchneme a osušíme, osolíme a okmínujeme a zavřeme do pekáče s pokličkou.

2. Vložíme do trouby ohřáté na 90 stupňů a necháme pomalu táhnout 7 hodin. Troubu vůbec neotvíráme.

3. Po 7 hodinách teplotu zvýšíme na 120 stupňů a necháme péct dalších 6 hodin.

4. Asi půl hodiny před koncem pečení kachnu odkryjeme, slijeme část řidšího tuku a teplotu trouby zvýšíme na 200 stupňů.

5. Zapečeme kachnu dokřupava, podle potřeby občas poléváme. Kachnu vyndáme z pekáče, naporcujeme a z výpeku uděláme skvělou omáčku, kterou můžeme zahustit Solamylem.

Upečte si přes noc kachnu a k tomu variace knedlíků a zelí.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na 13hodinovou pečenou kachnu s domácími knedlíky a červeným zelím: kachnu, jak má být

Jako příloha nesmí chybět domácí houskové či bramborové knedlíky, případně oboje, které nasají omáčku. Doplňuje jí červené zelí, zjemněné jablky nebo cibulku, já dělám na karamelu.

Obrázek k receptu na pečenou kachnu

Staročeská hostina: Pečená kachna nebo husa, sladkokyselé zelí a bramborové placky

Obrázek receptu na kachnu na asijský způsob.

Křupavá kachna na asijský způsob

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest