Tahle tvarohová buchta s kakaovým základem a vanilkovým želé z Vitacitu je pro mě dokonalým spojením klasického domácího pečení. Na první pohled obyčejná buchta, ale jakmile se rozkrojí, tři krásné vrstvy se postarají o efekt i chuť. Není to žádný složitý dezert, a přesto vypadá i chutná jako z cukrárny. Každé sousto má něco – vláčné kakaové těsto, jemný tvarohový krém a nahoře lesklou, voňavou vrstvu želé, které připomene dětství.
Mám ji ráda i proto, že je hotová raz dva a obejde se bez zvláštních surovin. Stačí tvaroh z lednice, trochu kakaa, pár základních ingrediencí a pytlíček Vitacitu, který mnozí z nás kdysi sypali rovnou do pusy. Právě on dodá želé tu krásnou barvu, jemnou kyselost a lehkost, která vyváží sladkost celé buchty. Je to ten typ moučníku, který potěší, pohladí po duši a voní domovem.
Recept na Tvarohový mls s kakaem a vanilkovým želé
Ingredience potřebné na koláč s kakaovým základem, tvarohovým krémem a Vitacitem
Recept je počítaný na plech 30×40 cm.
Suroviny na těsto
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
Ingredience na krém
- 1 smetana ke šlehání
- 2 vaničky tvarohu
- 2 tvarohy v kostce
- cukr dle potřeby
- Voda
- Pudink v prášku
- vitacit
Suroviny na želé
- 1 l. vody
- 3 balíčky vanilkového pudinku v prášku
- 2 balíčky Vitacitu (žlutého)
- 100 g cukru
Postup přípravy dezertu s Vitacitem
1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme postupně olej a mléko. Nakonec přisypeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a špetkou soli.
3. Vznikne řidší těsto, které vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě cca 20 minut. Korpus necháme vychladnout.
4. V misce smícháme tvaroh a ostatní ingredience, nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku a hladký krém natřeme na studený korpus. Uložíme do lednice asi na půl hodiny.
5. Uvaříme vanilkové pudinky smíchané s vodou, vitaminem a cukrem a za stálého míchání lehce vychladíme.
6. Mírně vychlazené a mírně tuhnoucí želé po lžících poléváme na tvarohovou vrstvu. Želé nesmí být úplné řídké a horké, ale ani zcela tuhé., aby vytvořilo na dezertu hladkou zrcadlovou vrstvu. Uložíme do lednice nejlépe do druhého dne.

Indiánci s jahodovým vitacitem: Retro zákusek, který neztrácí kouzlo

Tvarohový mřížkový koláč z máslového těsta na plech: Křehký moučník, snoubící se s krémovou tvarohovou náplní
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková