Tahle tvarohová buchta s kakaovým základem a vanilkovým želé z Vitacitu je pro mě dokonalým spojením klasického domácího pečení. Na první pohled obyčejná buchta, ale jakmile se rozkrojí, tři krásné vrstvy se postarají o efekt i chuť. Není to žádný složitý dezert, a přesto vypadá i chutná jako z cukrárny. Každé sousto má něco – vláčné kakaové těsto, jemný tvarohový krém a nahoře lesklou, voňavou vrstvu želé, které připomene dětství.

Mám ji ráda i proto, že je hotová raz dva a obejde se bez zvláštních surovin. Stačí tvaroh z lednice, trochu kakaa, pár základních ingrediencí a pytlíček Vitacitu, který mnozí z nás kdysi sypali rovnou do pusy. Právě on dodá želé tu krásnou barvu, jemnou kyselost a lehkost, která vyváží sladkost celé buchty. Je to ten typ moučníku, který potěší, pohladí po duši a voní domovem.

Recept na Tvarohový mls s kakaem a vanilkovým želé

Ingredience potřebné na koláč s kakaovým základem, tvarohovým krémem a Vitacitem

Recept je počítaný na plech 30×40 cm.

Suroviny na těsto

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Ingredience na krém

  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 vaničky tvarohu
  • 2 tvarohy v kostce
  • cukr dle potřeby
  • Voda
  • Pudink v prášku
  • vitacit

Suroviny na želé

  • 1 l. vody
  • 3 balíčky vanilkového pudinku v prášku
  • 2 balíčky Vitacitu (žlutého)
  • 100 g cukru

Postup přípravy dezertu s Vitacitem

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme postupně olej a mléko. Nakonec přisypeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a špetkou soli.

3. Vznikne řidší těsto, které vylijeme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě cca 20 minut. Korpus necháme vychladnout.

4. V misce smícháme tvaroh a ostatní ingredience, nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku a hladký krém natřeme na studený korpus. Uložíme do lednice asi na půl hodiny.

Tvarohový krém rovnoměrně naneseme na vychladlý kakaový korpus.
Foto: Cooky.cz, Tvarohový krém rovnoměrně naneseme na vychladlý kakaový korpus.

5. Uvaříme vanilkové pudinky smíchané s vodou, vitaminem a cukrem a za stálého míchání lehce vychladíme.

6. Mírně vychlazené a mírně tuhnoucí želé po lžících poléváme na tvarohovou vrstvu. Želé nesmí být úplné řídké a horké, ale ani zcela tuhé., aby vytvořilo na dezertu hladkou zrcadlovou vrstvu. Uložíme do lednice nejlépe do druhého dne.

Indiánci jako z cukrárny. Akorát ještě lepší. S jahodovým vitacitem.

Indiánci s jahodovým vitacitem: Retro zákusek, který neztrácí kouzlo

Recept na máslový mřížkový koláč

Tvarohový mřížkový koláč z máslového těsta na plech: Křehký moučník, snoubící se s krémovou tvarohovou náplní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest