Přichází čas Vánoc a jedním z neodmyslitelných symbolů českých Vánoc je vánočka. Tato sladká, pletená pochoutka má své kořeny hluboko v české tradici. Každý zná asi kynutou vánočku, ale víte že můžete mít i tvarohovou? Ano, je to tak, dnes vám ukážu, jak si můžeme snadno a rychle připravit vánočku bez kynutí a to z tvarohového těsta.
Vánočka je známá jako “štědrovečerní chléb”, věděli jste to? Původně se pekla jako symbol plodnosti a prosperity a její tvar měl připomínat Ježíška v plínkách. Tradiční vánočka je pletená z devíti pramenů těsta, tento počet znamená pospolitost rodiny. Tato tradiční vánočka se pekla z kvasnic, byla tedy kynutá. Kdo nerad pracuje s kynutým těstem mám pro vás tip na tvarohovou vánočku.
Tvarohová vánočka přináší do tradičního receptu nové kouzlo a je především rychleji hotová. Tvaroh dodává těstu jemnost a vláčnost.
Recept na tvarohovou vánočku
Potřebné suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla (změklé)
- 2 vejce
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 bio citron (kůra z citronu)
- rozinky a mandle podle chuti (rozinky můžeme namočit do rumu)
Na závěr:
- vejce na potření vánočky
- plátky mandlí na posypání
Postup:
1. V míse smícháme mouku, cukr a kypřící prášek do pečiva. Následně přidáme tvaroh, měkké máslo, mandle (případně i rozinky, já tentokrát nemám) vejce a citronovou kůru. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto nemá lepit. Proto doporučuji propracovat těsto na pomoučněném vále.
2. Ze vzniklého těsta rovnou můžeme umotat vánočku.
3. Umotanou vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí.
4. Takto připravenou vánočku dáme péct předehřáté trouby na 170 stupňů na 45 minut. Pokud by vánočka rychle tmavla po 20 minutách ztlumte pečení na 160 stupňů.
Tipy na rozšíření těsta:
- Přidejte do těsta čerstvou vanilku.
- Přidejte do těsta lžíci rumu.
- Přidejte rozinky.