Když vám zůstane několik žloutků například po pečení a nevíte, co s nimi, je čas na improvizaci – ideální jsou koblihy. Právě tak vznikly tyto výborné tvarohové koblížky, které překvapí svou lehkostью a vůbec nejsou mastné, jak by člověk čekal od smaženého pokrmu.

Tvaroh dodává těstu krásnou vláčnost a jemnou chuť, zatímco citrónová kůra přináší svěží aroma. Skořicový a vanilkový cukr pak vytváří dokonalou sladkou krustičku, která kontrastuje s měkkou náplní. Výsledek je překvapivě lehký dezert, který se rozplývá na jazyku.

Recept na domácí tvarohové koblížky se skořicí a vanilkou

Smažení na oleji 3 až 4 minuty.

Ingredience pro přípravu

  • 5 žloutků
  • 4 lžíce cukru krupice smíchaného s vanilkovým cukrem (poměr 1:1)
  • špetka soli
  • 1 tučný tvaroh (250g vaničky)
  • 300g polohrubé mouky
  • citrónová kůra z 1 citrónu
  • 5 lžic rumu
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • olej na smažení
  • skořicový a vanilkový cukr na obalení

Postup přípravy mini koblížků obalených ve skořicovém a vanilkovém cukru

1. Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté světlé pěny, dokud se cukr zcela nerozpustí.

2. Postupně zašlehejte tvaroh, citrónovou kůru a rum. Směs by měla být hladká bez hrudek.

3. V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Mouku postupně vmíchejte do tvarohové směsi, až vznikne hladké těsto.

4. Olejem si potřete ruce a vytvarujte malé kuličky velikosti vlašského ořechu.

5. V hlubší pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Koblížky smažte pozvolna 3 až 4 minuty, průběžně je otáčejte, aby se prosmažily rovnoměrně do zlatova.

6. Hotové koblížky nechte okapat na papírových ubrousků a ještě teplé je obalte ve skořicovém a vanilkovém cukru.

Obrázek k receptu na koblihy s krémem a marmeládou

Domácí koblihy s božským pudinkovým krémem a rybízovou marmeládou

Tipy redakce

  • Správná teplota oleje: Olej nesmí být příliš horký, jinak se koblížky spálí zvenčí a zůstanou syrové uvnitř. Vyzkoušejte teplotu malým kouskem těsta.
  • Obalování ve cukru: Koblížky obalujte, dokud jsou ještě teplé, cukr se lépe uchytí a vytvoří krásnou sladkou krustičku.
  • Využití žloutků: Recept je ideální způsob, jak zpracovat zbylé žloutky po přípravě sněhového pečiva nebo zmrzliny.
  • Uchovávání: Koblížky jsou nejlepší čerstvé, ale vydrží i druhý den při pokojové teplotě v uzavřené nádobě.
Obrázek receptu na koblížky z odpalovaného těsta.

Koblížky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a čokoládovým krémem

Obrázek receptu na cukrářské koblížky podle Mirky Slavíkové.

Cukrářské koblížky, které jsem připravila podle Mirky Slavíkové: Smyslné sladké dílo

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest