Tvarohový koláč bez mouky a krupice je jednoduchý a velice chutný recept na rodinný dezert. Kromě toho, že je chutný, je taky lehký a aromatický. Je jedním z dezertů, který má mnoho lidí rád pro jeho lehkost, krémovou jemnost a jednoduchou přípravu. Je to vynikající volba nejen pro ty, kteří se vyhýbají lepku nebo preferují méně kalorické moučníky, ale i pro ty, kteří mají rádi jemné, krémové koláče, které se doslova rozplývají na jazyku. Doporučuje se použít jemný tvaroh, aby koláč působil opravdu krémově. Pokud máte pouze hrubý tvaroh, můžete ho předem rozmixovat , aby byl jemnější. Plnotučný tvaroh dodá koláči bohatší chuť a texturu, zatímco polotučný nebo odtučněný tvaroh může být lehčí a méně kalorický.
Recept na tvarohový koláč
Ingredience
- 500 g tvarohu
- 4 vejce
- 4 polévkové lžíce cukru
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 10 g kukuřičného škrobu do tmavé části těsta
- 30 g kukuřičného škrobu do ostatního těsta
- 15 g kakaa
- 120 ml mléka
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 1 kávová lžička másla
Postup přípravy:
1. V misce smícháme tvaroh, vejce, cukr a vanilkový cukr.
2. Množství cukru lze upravit dle chuti a kyselosti tvarohu. Tyčovým mixérem dobře promícháme, aby vznikla celistvá směs.
3. Z tvarohové směsi odebereme 1/3 do jiné misky.
4. Do zbytku směsi přidáme 30 g kukuřičného škrobu a dobře promícháme. Vzniklá směs by měla mít hustotu smetany, která snadno stéká ze lžičky.
5. Do mísy s odloženou tvarohovou směsí přidáme mléko, kakao a 10 g kukuřičného škrobu. Opět dobře promícháme buď mixérem anebo šlehačem, aby směs byla hladká. Tmavá směs bude mít taky docela tekutou koenzistenci.
6. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
7. Začneme světlou vrstvou a poté tvarohové vrstvy střídáme. Spodní světlá vrstva by měla být silnější.
8. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 40-45 minut. Dort je hotový, když je pevný na dotek a lehce pruží. Koláč při pečení nabude, ale po vychladnutí opět klesne., chuť ale zůstává lahodná.
9. Po mírném vychlazení dezert vyklopíme z formy, nakrájíme na porce a podáváme buď samotný anebo se zakysanou smetanou, marmeládou nebo kondenzovaným mlékem, výborný je taky s čerstvým ovocem.
Proč zvolit koláč bez mouky a krupice?
V tomto receptu není potřeba žádná mouka ani krupice, což je velkou výhodou pro lidi s intolerancí na lepek pro ty, kteří se snaží omezit nebo omezit příjem sacharidů. Použití tvarohu jako hlavní suroviny dodává koláči vysoký obsahem bílkovin, takže je to dezert, který nejen uspokojí vaše chutě, ale i dodá výživné látky. Tvaroh obsahuje vápník, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby, a bílkoviny, které pomáhají regenerovat svaly.