U nás doma se peklo vždycky a u babičky na stole nechyběly žádné kynuté buchty. Ale znáte to, když vás honí mlsná, nemáte čas na dvouhodinové čekání u kynutého těsta. Právě pro takové chvíle jsem si zamilovala šlehačkové šátečky! Jsou naprosto fenomenální, a přitom je zvládnete připravit doslova během hodiny, včetně pečení.
Naučila jsem se je péct na chalupě, když jsem potřebovala rychle připravit pohoštění pro nečekanou návštěvu. Stačí jen tři základní suroviny – mouka, tuk a smetana – a vytvoříte těsto, které je křehké jako lístkové, ale mnohem snazší na práci. Navíc je na nich skvělé to, že díky tučné smetaně jsou šátečky úžasně vláčné i druhý den. Plním je klasickou, voňavou tvarohovou náplní s rozinkami, přesně tak, jak mi to chutnalo v dětství. Křupavá kůrka, jemný tvaroh uprostřed a bohatá sněhová čepice z moučkového cukru. Jsou neskutečně křehoučké a říkalo se jim týdenní, protože vydržely dlouho čerstvé – zaručuju vám ale, že zmizí z plechu dřív, než vychladnou!
Recept na křehké šlehačkové šátečky s tvarohovou náplní
Celková délka přípravy: 60 minut
Doba aktivní přípravy: 30 minut
Pečení: 20 minut
Počet kusů: cca 20–25 šátečků
Ingredience na šátečky naší babičky
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g Hery (nebo jiného rostlinného tuku/másla, změklého)
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
Náplň:
- 250 g tvarohu (v alobalu nebo vaničce, ideálně tučný)
- Cukr moučka dle chuti
- Rozinky (nebo sušené brusinky)
- 1 až 2 vejce (pro náplň použijeme pouze 1 vejce, nebo 1 žloutek pro barvu a bílek na potření – viz TIP)
Na dokončení:
- Moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem
Postup přípravy křehkých týdenní šátečků ze šlehačkového těsta
1. Vypracování těsta: Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme na kousky nakrájenou, změklou Heru a smetanu ke šlehání. Suroviny rychle zpracujeme rukama nebo v robotu, dokud nevznikne hladké a kompaktní těsto. Důležité je pracovat rychle a těsto nepřepracovat.
2. Příprava náplně: Tvaroh smícháme s vejcem (nebo žloutkem) a cukrem dle chuti. Přisypeme rozinky (nebo brusinky). Tvaroh by měl být hustý, aby náplň během pečení nevytekla.
3. Tvarování šátečků: Těsto na mírně pomoučněném vále vyválíme na tenký plát (asi 3 mm). Pomocí rádýlka nebo nože nakrájíme těsto na menší čtverce.
4. Plnění a uzavírání: Doprostřed každého čtverce dáme lžičku tvarohové náplně. Rohy těsta přeložíme přes sebe do středu a pevně přitiskneme, abychom náplň dobře uzavřeli.
5. Pečení: Šátečky rovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 200 stupňů asi 20 minut, dokud nezezlátnou.
6. Pocukrování: Hotové šátečky necháme mírně vychladnout. Ještě teplé je bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

Šlehačkové šmetrdolky s vanilkovým krémem, plněné před pečením
Tipy redakce
- Těsto nechat odpočinout – klíč ke křehkosti: Přestože je těsto nekynuté, doporučuji ho po rychlém vypracování zabalit do fólie a nechat alespoň 30 minut odpočinout v chladu. Tuk ztuhne, těsto se přestane lepit a bude se vám s ním mnohem lépe pracovat, navíc budou šátečky ještě křehčí.
- Volba tuku pro chuť a strukturu: Použijte kvalitní máslo místo Hery pro bohatší a lahodnější chuť. Pokud však toužíte po maximální křehkosti a listování, Hera (nebo podobný rostlinný tuk) je lepší, protože má vyšší bod tání a lépe drží tvar. Tuk by měl být vždy změklý, ale ne tekutý.
- Stabilizace tvarohové náplně: Aby vám náplň během pečení nevytekla a zůstala krásně krémová, přidejte k tvarohu kromě vejce ještě lžičku vanilkového pudinkového prášku (nebo kukuřičného škrobu). Absorbuje přebytečnou vlhkost a náplň stabilizuje.
- Potírání před pečením pro lesk: Pro zlatavý a lesklý povrch potřete šátečky rozšlehaným vejcem (stačí jen bílek, pokud jste do náplně dali jen žloutek) těsně před vložením do trouby.
- Dvojité pocukrování pro plnou chuť: Po upečení a lehkém zchladnutí šátečky poprašte vanilkovým moučkovým cukrem. Po úplném vychladnutí je poprašte ještě jednou. Zajištění dvě vrstvy zajistí, že zůstanou sladké a nebudou působit dojmem, že cukr „zmizel“.
