Čokoládu rádi mlsáme téměř všichni. Víte ale, že může být i zdravá? Takže čokoláda nebude chybět ani v tomto receptu na řezy. Samozřejmě se bavíme o té kvalitní, s vysokým obsahem kakaa. Ta je bohatá na flavonoidy, které působí jako antioxidanty, tudíž pomáhají chránit buňky před volnými radikály a zlepšují průtok krve. Hořká čokoláda, jak už označení napovídá, obsahuje i hořčík, ale také železo a zinek, může tedy být i zajímavým doplňkem stravy. Jak známo, čokoláda se vyrábí z kakaových bobů už tisíce let. Původně to byl hořký nápoj u Mayů a Aztéků. Tabulková čokoláda vznikla až v 19. století.
Smetana: krémové potěšení s bohatou chutí
Smetana vzniká jako vrchní tučnější část mléka. Dělíme ji dle obsahu tuku: zatímco na vaření obvykle používáme tu s 10 %, ke šlehání potřebujeme minimálně 30%, aby vznikl charakteristický krém. Smetana obsahuje vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E a K, dále pak samozřejmě vápník. Ve vaření i cukrářství je oblíbená pro schopnost pokrmy zjemnit. Dříve byla symbolem luxusu. Hospodyně ji vyráběly ručně z mléka. Je ale samozřejmě třeba dopřávat si ji s mírou, protože má vysoký obsah nasycených tuků, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu. Teď už ale zpátky k receptu na naše míša řezy.
Recept na míša řezy
Ingredience na korpus:
- Vejce – 3 ks;
- Cukr krystal – 1 sklenice (200 g);
- Rostlinný olej – ½ malé čajové skleničky (60 ml);
- Mléko – 1 čajová sklenička ( 125 ml);
- Hladká mouka – 1 ½ hrnku (175 g);
- Kakao – 3 lžíce (35 g);
- Vanilkový cukr – 1 sáček;
- Kypřicí prášek – 1 sáček.
Na polevu:
- Čokoládová poleva v prášku – 1 balení;
- Mléko – cca 1 sklenice (o ½ sklenice méně, než je předepsáno na obalu polevy).
Na krém:
- Sušená smetana – 2 sáčky;
- Mléko – 1 sklenice (225 ml).
Na prolití:
- Mléko – 1 sklenička (200 ml).
Postup přípravy nepřekonatelných míša řezů
- Vejce rozšlehejte s cukrem do pěny.
- Přilijte olej a mléko.
- Opět prošlehejte.
- Přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a vanilkovým cukrem.
- Promíchejte (ke konci stačí míchat stěrkou).
- Vlijte do tukem vymazané pečicí mísy.
- Pečte 30–35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Mezitím smíchejte a prohřejte v hrnci sušenou polevu s mlékem.
- Sušenou smetanu ušlehejte s mlékem.
- Do korpusu udělejte špejlí pravidelné dírky po celé ploše.
- Ještě teplý korpus polijte mlékem.
- Jakmile vychladne, potřete jej připravenou smetanou a následně polevou.
- Hotový dezert dejte do lednice, ideálně alespoň na 4 hodiny.

Jahodové míša řezy s čokoládovým korpusem, tvarohovým krémem a čerstvými jahodami

Skleničkový tříbarevný pohár s banány. Skvěle se hodí pro nečekané návštěvy. Ta chuť je nezapomenutelná
Zdroj: Autorský text, YouTube, iDnes, Healthline