Čokoládu rádi mlsáme téměř všichni. Víte ale, že může být i zdravá? Takže čokoláda nebude chybět ani v tomto receptu na řezy. Samozřejmě se bavíme o té kvalitní, s vysokým obsahem kakaa. Ta je bohatá na flavonoidy, které působí jako antioxidanty, tudíž pomáhají chránit buňky před volnými radikály a zlepšují průtok krve. Hořká čokoláda, jak už označení napovídá, obsahuje i hořčík, ale také železo a zinek, může tedy být i zajímavým doplňkem stravy. Jak známo, čokoláda se vyrábí z kakaových bobů už tisíce let. Původně to byl hořký nápoj u Mayů a Aztéků. Tabulková čokoláda vznikla až v 19. století.

Smetana: krémové potěšení s bohatou chutí

Smetana vzniká jako vrchní tučnější část mléka. Dělíme ji dle obsahu tuku: zatímco na vaření obvykle používáme tu s 10 %, ke šlehání potřebujeme minimálně 30%, aby vznikl charakteristický krém. Smetana obsahuje vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E a K, dále pak samozřejmě vápník. Ve vaření i cukrářství je oblíbená pro schopnost pokrmy zjemnit. Dříve byla symbolem luxusu. Hospodyně ji vyráběly ručně z mléka. Je ale samozřejmě třeba dopřávat si ji s mírou, protože má vysoký obsah nasycených tuků, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu. Teď už ale zpátky k receptu na naše míša řezy.

Recept na míša řezy

Ingredience na korpus:

  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sklenice (200 g);
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ malé čajové skleničky (60 ml);
  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová sklenička ( 125 ml);
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ½ hrnku (175 g);
  • Kakao –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce (35 g);
  • Vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sáček;
  • Kypřicí prášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sáček.

Na polevu:

  • Čokoládová poleva v prášku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 balení;
  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cca 1 sklenice (o ½ sklenice méně, než je předepsáno na obalu polevy).

Na krém:

  • Sušená smetana –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 sáčky;
  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sklenice (225 ml).

Na prolití:

  • Mléko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 sklenička (200 ml).
Foto: YouTube / Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri , Recept na: Báječně hříšné: Voňavé řezy se smetanou a čokoládovou polevou

Postup přípravy nepřekonatelných míša řezů

  • Vejce rozšlehejte s cukrem do pěny.
  • Přilijte olej a mléko.
  • Opět prošlehejte.
  • Přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a vanilkovým cukrem.
  • Promíchejte (ke konci stačí míchat stěrkou).
  • Vlijte do tukem vymazané pečicí mísy.
  • Pečte 30–35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Mezitím smíchejte a prohřejte v hrnci sušenou polevu s mlékem.
  • Sušenou smetanu ušlehejte s mlékem.
  • Do korpusu udělejte špejlí pravidelné dírky po celé ploše.
  • Ještě teplý korpus polijte mlékem.
  • Jakmile vychladne, potřete jej připravenou smetanou a následně polevou.
  • Hotový dezert dejte do lednice, ideálně alespoň na 4 hodiny.
Obrázek receptu na Jahodové Míša řezy

Jahodové míša řezy s čokoládovým korpusem, tvarohovým krémem a čerstvými jahodami

Obrázek k receptu: Zaujme každého: Skleničkový tříbarevný dezert s banány

Skleničkový tříbarevný pohár s banány. Skvěle se hodí pro nečekané návštěvy. Ta chuť je nezapomenutelná

Zdroj: Autorský text, YouTube, iDnes, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest