Toto je prosím jednoduchý a prostý bramborovo – těstovinový pokrm, který vznikl v rakousko-uherské armádní kuchyni, kde se připravoval jako syté, jednoduché a levné jídlo pro vojáky. Takzvaná pochodová strava. Proto i jeho název grenadýrmarš pochází z německého “Grenademarsch”. Název uhlířina se váže ke způsobu přípravy v domácnostech uhlířů, kteří si v lese připravovali jednoduchá a levná jídla na otevřeném ohni.

Tento pokrm měl v rodinách název jako “jídlo z ničeho”, ale málokdo mu odolal. Děti ho milovaly s kečupem anebo kyselou okurkou, dospělí si ho vylepšovali škvarky nebo klobásou. Dokonce se uhlířina jedla i jako studená, přímo z plechu. Přesto všechno dokáže toto jídlo i dnes zasytit a potěšit a v mnoha domácnostech je symbolem obyčejné ale poctivé kuchyně.

Recept na uhlířinu či grenadýrmarš

Ingredience potřebné na přípravu Grenadýrmarše neboli Uhlířiny

  • brambory
  • těstoviny (nejlépe flíčky)
  • máslo
  • cibule
  • kmín
  • mletá červená sladká paprika
  • sůl
  • olej

Postup přípravy uhlířiny

1. Těstoviny a brambory nakrájené na kostičky uvaříme každé zvlášť . Těstoviny ve slané vodě, brambory ve vývaru s trochou kmínu, scedíme a smícháme v misce.

2. Na pánvi si na oleji osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno do zlatova, přidáme máslo a červenou sladkou papriku a ještě prohřejeme. Někdo přidává i kousek uzeniny – je to volitelné.

Na pánvi si na oleji orestujeme cibuli,ochutíme a směs smícháme s brambory a těstovinami.
Foto: cooky.cz, Na pánvi si na oleji orestujeme cibuli,ochutíme a směs smícháme s brambory a těstovinami.

3. Tuto směs smícháme s těstovinami a brambory a je hotovo.

Podáváme s kyselou okurkou.

Obrázek receptu na fazolovou směs.

Tex-mex Fazolová směs s chilli a celerem – fazolová dobrota na talíři

Recept na pařížský salát

Vychutnejte si pařížský salát: Tipy a triky pro perfektní přípravu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest