Přinášíme Vám tip na rychlý a chutný recept, který využijete na občerstvení pro speciální příležitosti, jako jsou různé oslavy, nebo k večeři či svačině.
Pojďme se blíže podívat na tyto zelňákové muffiny, které jsou i díky kysanému zelí velmi zdravé.
Kysané zelí je totiž malý zázrak, řadí se mezi tzv. superpotraviny, podporuje tvorbu krve a hormonů, bojuje proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organismu. Jelikož je kysané zelí fermentované, tak je přirozeným probiotikem. Tak hurá do upečení tohoto zdravotního zázraku, který díky ostatním surovinám bude i velmi chutný.
Recept je vhodný pro lidi, kteří mají intoleranci na lepek nebo laktózu. Příprava pokrmu Vám zabere 5 minut a samotné pečení 30 minut.
Recept na Zelňákové muffiny
Potřebné vybavení
- Trouba
- Forma na muffiny (může být například silikonová)
Suroviny
- 500 g kysaného zelí
- 400 g uzené krkovice (či jinou uzeninu – lze nahradit dušenou šunkou)
- 150 g nastrouhané goudy
- 3 vejce
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180℃
- Zelí necháme okapat
- Nakrájíme si krkovici (či jinou uzeninu) na malé kostičky
- Poté všechny suroviny smícháme ve větší míse
- Kdo má rád česnek, může si přidat ještě na uvedené množství dva stroužky česneku (prolisované)
- Po důkladném promíchání surovin, plníme košíčky na muffiny
- Pokud máte silikonové formičky není nutné vymazávat a vysypávat
- Naplněné formy dáme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 30 minut
- Po uplynutí doby budou muffiny ze shora mírně nazlátlé
- Můžeme servírovat, zelňákové muffiny lze konzumovat teplé i studené
Video recept
Poznámky
- Bude se Vám hodit Forma na muffiny – my v tomto receptu při pečení používáme tu silikonovou.