5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Kuře na toskánský způsob je naše oblíbená večeře hlavně v pracovním týdnu. Člověk při přípravě vařením nestráví celý večer u plotny a ušetří na následném mytí nádobí. Vše připravujeme na jedné větší pánvi. Kuřecí prsa si při přípravě zaplavou na jemné tomatovo česnekové omáčce.

Odkud se vzalo Toskánské kuře

I když název pokrmu evokuje slunný italský region Toskánsko, nejedná se údajně o recept přímo odtud a nejspíš ho v místních restauracích ani v jídelním lístku nenajdeme. Původně, podle dostupných zdrojů, jídlo začal ve své nabídce nabízet americký řetězec restaurací. Ten připravil do své nabídky pokrm alá Itálie. Pokrm byl původně založen na smetanové omáčce se špenátem a paprikami. Jako příloha se podávaly těstoviny. Až v průběhu let se recept proměnil do dnešní podoby, kdy je základem omáčka z rajčat – sušených, čerstvých, protlaku – variant je mnoho. Exkurz do Toskánské krajiny tedy pokrmu dodává především vůně bylinek a rajčata. A samozřejmě chutě čerstvých surovin a jednoduchost, která je příznačná pro italskou kuchyni.

Ještě pár nápadů, když nebudete mít přesné ingredience

  • můžete zvolit vykoštěná kuřecí prsa bez kůže nebo kuřecí řízky
  • když doma nebudete mít sušené oregano, které máme v receptu, lze použít i směs italského koření, rozmarýn, tymián apod.
  • v našem receptu není smetana – jestliže máte ale rádi husté smetanové omáčky, můžete ji do receptu doplnit

Podívejte se na podrobný recept, jak toskánské kuře připravujeme my. Počítejte s přípravou cca 15 minut a samotné vaření 20 minut. Kuře po toskánsku podáváme s Vaší oblíbenou přílohou, my ho máme rádi s vařenými bramborovými noky.

Obrázek: cooky.cz, Toskánské kuře z jedné pánve

Recept na Jemné toskánské kuře

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 35 minut
Porcí 3 porce
Pokud Vám chutnají pokrmy s nádechem Itálie, Toskánské kuře je ten správný recept. Navíc je rychlý..

Potřebné vybavení

  • Větší pánev
  • sporák

Suroviny

  • 2 kuřecí prsa (400g)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česnekového prášku
  • 1 lžička sušeného cibulového prášku
  • sůl
  • 15 g másla
  • 2 ks šalotky
  • 1 ks sladké červené papriky (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g cherry rajčat
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžíce zakysané smetany (kdo má rád více světlou omáčku je možné přidat více)
  • 15 g nastrouhaného parmazánu
  • Větší hrst špenátu

Postup 

  • Nejprve si nasolíme kuřecí prsa (vcelku) a v malé misce si smícháme koření (papriku, česnekový a cibulový prášek), směsí z koření potřeme ze všech stran kuřecí prsa
  • Nyní si rozpálíme hlubší pánev s olejem
  • Kuřecí prsa orestujeme ze všech na pánvi, jelikož jsou prsa vcelku, orestujeme na středním plameni, proces bude trvat přibližně 8-10 minut
  • Jakmile máme prsa hotová, vyjmeme je na talíř, který přikryjeme alobalem
  • Nyní si připravíme omáčku, použijeme pánev po kuřeti, na ni dáme rozpustit máslo a vařečkou stáhneme ze stran případné usazeniny po kuřeti, následně přidáme nakrájenou šalotku, česnek, jamile se vše rozvoní, přidáme rajčatový protlak, následně vývar
  • Do vývaru dáme celá cherry rajčata a nakrájenou červenou papriku
  • Jakmile nám rupnou rajčata zjemníme omáčku zakysanou smetanou, přidáme oregano a čerstvý špenát
  • Vše povaříme dokud nebude špenát uvařený
  • Následně pokrájíme prsa a vložíme do omáčky, aby se prohřály a chutě propojily
  • Jako přílohu volíme bramborové noky – ale lze zvolit alternativu, na kterou máte zrovna chuť.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

Jak připravujete kuře vy? Máte vlastní recept nebo jste vylepšili ten náš?
Vlastní recept pro inspiraci ostatních můžete vložit ZDE
Cena: 220 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Večeře
Kuchyně: Americká, Italská
Klíčové slovo: bramborové noky, kuřecí maso, kuřecí prsa, řajčata, sušená rajčata, Toskánsko



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest