Pokud chcete připravit něco neobyčejného a lahodného, vyzkoušejte tento chřestový štrúdl. Je to neobvyklý moučník, který okouzlí každého gurmána. Tento recept vymyslel Roman Paulus a je to opravdu neskutečný zážitek, doporučujeme vyzkoušet. Období chřestu je nyní, proto pospíchejte na nákup ať stihnete tento nevšední dezert vyzkoušet.
Příprava chřestového štrúdlu je poměrně jednoduchá a rychlá. Stačí jen několik základních ingrediencí a můžete překvapit své hosty něčím opravdu speciálním. Chřestový závin s jahodami je skvělou volbou pro různé příležitosti, od rodinných oslav po večírky a právě na začátku hezkého počasí a léta, kdy začínají být jahody i chřest v obchodech i na zahrádkách. Servírovat ho můžete s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo třeba se šlehačkou – vždy bude působit dojmem luxusu a originality.
Recept na štrúdl plněný chřestem a jahodami
Budeme potřebovat
- 2 ks rozváleného listového těsta
- 150 g strouhanky
- 100 g třtinového cukru
- 2-3 lžičky mleté skořice
- 300 g mražených jahod (rozmražených – jsou lepší, podpoří šťavnatost štrúdlu)
- 100 g vařeného bílého chřestu (uvaříme v osolené vodě do měkka)
- 100 g vařeného zeleného chřestu (uvaříme v osolené vodě do měkka)
- 1 ks vejce na potření
Drobenka
- 100 g másla
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
Na servírování – volitelné
- vanilková zmrzlina
- ušlehaná šlehačka
- moučkový cukr na ozdobu
- čerstvé jahody na ozdobu
Postup přípravy chřestového štrúdlu
1. Rozložíme si rozválené listové těsto, na střed dáme strouhanku, třtinový cukr a skořici.
2. Na vše nyní poskládáme uvařené chřesty a rozmražené jahody. Štrúdl zabalíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. A posypeme drobenkou, kterou jsme si udělali smícháním – polohrubé mouky, třtinového cukru, skořice a povoleného másla.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, pečeme cca 30 minut – do zlatavé barvy.
4. Po vychlazení štrúdl servírujeme například s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou a čerstvými jahodami. Vše ještě na závěr pocukrujeme.
Nechte si chutnat.

Dezertem roku jsou kardinálské řezy s kávovou šlehačkou – top moučník

Jablkový závin z plundrového těsta: Zlatý poklad mezi štrúdly
Autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI