Tato vánočka, obohacená o kombinaci sádla a másla, se vyznačuje výjimečnou vláčností a bohatou chutí, kterou podtrhuje přidání vanilkového pudinku do těsta. Recept je přepočítán na poloviční dávku, tedy z 0,5 kg mouky, ze které se obvykle plete jedna velká vánočka nebo dvě menší. Ačkoliv se jedná o kynuté těsto, které vyžaduje trpělivost pro správné vykynutí, odměnou je impozantní pečivo, které je symbolem svátečního stolu. Pletení ze 7 pramenů je efektní, a i když se zdá složité, je to krásná tradice, při které se prameny rozdělí na čtyři pro spodní patro a tři pro vrchní patro.

Klíčem k dokonalosti, ať už pletete ze tří, šesti nebo sedmi pramenů, je důkladné hnětení a správné kynutí. Těsto musíte hníst tak dlouho (až 15 minut v robotu), dokud se nelepí na stěny mísy a je hladké a pružnéMůj tip zní: Po upletení vánočku nezapomeňte zajistit dvěma až třemi špejlemi, které zajistí, že se jednotlivá patra neodchýlí, a vánočka si udrží svůj krásný, vysoký tvar i během pečení. Pro krásně lesklou kůrku ji před pečením potřete rozšlehaným vejcem.

Recept na vánočku ze sedmi pramenů

Tento recept připravíte z 500 gramů mouky. Celý proces včetně kynutí zabere 3 až 4 hodiny.

  • Příprava kvásku a surovin: 15 minut
  • Hnětení: 10 až 15 minut
  • Kynutí (1. fáze): 60 až 90 minut
  • Pletení a tvarování: 20 až 30 minut
  • Kynutí (2. fáze, na plechu): 30 až 60 minut
  • Pečení: 35 až 40 minut
  • Celkový čas (aktivní + kynutí): 3 až 4 hodiny

Suroviny k přípravě vánočky ze sedmi pramenů

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • Špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku (sypká směs)
  • 50 g sádla (povoleného)
  • 50 g másla (povoleného)
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • (Navíc doporučeno: 1 žloutek pro vláčnost a citrónová kůra pro vůni)
  • (Navíc doporučeno: rozinky a mandle)

Postup při přípravě vánočky

Obrázek k receptu na vánočku ze sedmi pramenů
Foto: Cooky.cz, recept na vánočku ze sedmi pramenů

Kvásek a zadělání těsta:

1. Nejprve si připravte kvásek. V malém kastrůlku ohřejte 250 ml mléka, aby bylo vlažné.

2. Z tohoto množství si odeberte přibližně 100 ml do misky, přidejte lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobenou polovinu kostky droždí.

3. Promíchejte, přikryjte a nechte vzejít na teplém místě po dobu 10 až 15 minut; kvásku by se měla vytvořit hustá pěna.

4. Do velké mísy prosejte 500 g mouky, přidejte zbytek cukru a špetku soli. Dále přisypte půl sáčku vanilkového pudinkua přidejte citrónovou kůru (pokud ji používáte).

5. Uprostřed udělejte důlek, vlijte vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka (odečtěte množství použité na kvásek).

6. Míchejte, dokud se suroviny nespojí. Přidejte povolené sádlo (50 g), povolené máslo (50 g) a žloutek.

7. Důkladně hněťte (ručně 15 až 20 minut, v robotu 10 až 15 minut) do doby, než se těsto přestane lepit na stěny mísy a je hladké a pružné.

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka: Tradiční vánoční pochoutka, která se nepřipravuje z obvyklého kynutého těsta

8. Těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu 60 až 90 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Pletení ze 7 pramenů (dvě patra):

9. Rozdělte vykynuté těsto na 7 stejných dílů a z každého vyválejte stejně dlouhý váleček (pramen). Vánočka se skládá ze dvou pater.

10. Spodní patro (4 prameny): Vezměte 4 nejsilnější prameny a na jednom konci je spojte k sobě. Pletení probíhá systémem přes jednoho, pod jednoho.

11. Konkrétně pravý krajní pramen klade přes souseda, pod dalšího, a položí se, a totéž se opakuje s levým krajním pramenem. Tento cop utaďte jen lehce, aby měl prostor pro kynutí. Konce spojte a založte pod cop.

12. Vrchní patro (3 prameny): Vezměte zbylé 3 prameny a upleťte z nich klasický cop (krajní pramen vždy střídavě kladete doprostřed). Koncové spoje zahněte.

13. Sestavení: Na spodním copu udělejte hranou dlaně mělkou rýhuPoložte cop ze 3 pramenů do rýhy na spodním patře a zkontrolujte, zda je vánočka symetrická.

14. Zajištění: Propíchněte celou vánočku dvěma až třemi špejlemi (přes horní i spodní patro), abyste zabránila jejímu rozjetí během pečení.

Pečení a dokončení:

15. Druhé kynutí (30 až 60 minut): Vánočku přendejte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem (s trochou mléka) a posypte mandlovými lupínky.

16. Nechte kynout na plechu na teplém místě po dobu 30 až 60 minut, dokud se nezvětší objem o 80 až 90 procent.

17. Pečení: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Vánočku pečte zpočátku 5 minut při 200 stupních (pro rychlé zpevnění kůrky).

18. Poté snižte teplotu na 170 stupňů a pečte dalších 30 až 35 minut. Pokud by vánočka příliš rychle hnědla, přikryjte ji alobalem.

19. Kontrola: Vánočka je upečená, pokud po zapíchnutí špejle vyjde čistá.

20. Podávání: Před krájením nechte vánočku zcela vychladnout.

Obrázek k receptu na pečený vánoční stromeček

Hit mezi vánočním pečením: Pečený vánoční stromeček s čokoládovým krémem, který potěší oko i chuťové buňky

Tipy redakce:

  • Pevné těsto: Pokud necháte těsto kynout pomalu a v chladu, bude se s ním při pletení pracovat jako s modelínoua lépe drží tvar.
  • Přetužení: Pokud kyne v teple, po polovině kynutí těsto zmáčkněte (tzv. “přetužte”) a nechte dál kynout. To zajistí silnou strukturu.
  • Lesk: Pro krásně lesklou kůrku potřete vánočku dvakrát (před kynutím na plechu a znovu těsně před vložením do trouby) rozšlehaným žloutkem s troškou mléka nebo smetany.
Obrázek receptu na vánoční Ježíky.

Ježíci – výborné ořechové vánoční cukroví

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest