Pohádka o perníkové chaloupce, Jeníčkovi a Mařence nebo o Jankovi a Marienke – ta byla na Slovensku, jak loupali perníček. Co jiného nás napadne, když uslyšíme slovy perníková chaloupka? No přece ta z pohádky. My si jí ale můžeme sami doma vyrobit a naše děti, které pohádku dobře znají, budou víc než nadšené, budou jásat radostí. Navíc je to krásná vánoční dekorace. Jedlá chaloupka, ze které děti mohou loupat perníčky jako v té pohádce.
Děti budou dokonce moc rádi pomáhat s její výrobou a my se na chvíli octneme v pohádce našeho dětství, kdy jsme tyhle pohádky milovali. Její výroba, když máme návod a šablonu není tak složitá a proto proč sobě i svým dětem či vnoučatům neudělat radost? Pojďme to zkusit a své výrobky nezapomeňte vyfotit a přidat k receptu, vždyť co člověk to jiná fantazie, co chaloupka to pokaždé jiná. Tak se ukažte!
TIP: recepty na vánoční perníčky a perníkové cukroví
Recept na Perníkovou chaloupku
Ingredience na přípravu
Perníkové těsto na chaloupku
- 250 g medu
- 175 g másla
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 DL vody
- 1 vejce
- 1 KL citrónové kůry
- 4 KL kakaa
- 650 g hladké mouky
- špetka mletého hřebíčku
- špetka kardamomu
- špetka muškátového oříšku
- 15 g skořice
Zdobení perníkové chaloupky
- 360 g moučkového cukru na polevu
- 1 bílek
- 1 PL citrónové šťávy
- čokoládové a jiné barevné cukrovinky na zdobení (sušenky, lentilky na střechu)
Jak sestrojit perníkovou chaloupku
1. V šlehači si vyšleháme tekuté ingredience, přidáme suché suroviny. rozmícháme a rukama vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici odležet 1 hodinu.
2. Těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme části chaloupky dle připravené šablony.
3. Vyválené a vykrojené platy pečeme v troubě na plechu vystlaném pečícím papírem a necháme vychladnout.
4. Vyšleháme si bílkovou polevu na zdobení a slepování chaloupky. Bílky se solí a citrónem vyšleháme na středním stupni do pěny a postupně přidáváme moučkový cukr a šleháme a nejvyšším stupni. Poleva má být pevná, rychle tuhnout, aby řádně držela dekorace.
5. Pomocí nože, cukrářského sáčku a špiček části chaloupky zdobíme a slepujeme.
6. Slepenou chaloupku nakonec dozdobíme dle vlastní fantazie.
Doporučení
Připravte si cukrářský sáček s velmi jemnou trubičkou (na zdobení) nebo pevný sáček s odříznutým rohem (na lepení). Polevu používejte ihned po přípravě, aby neztvrdla. Pokud ji nebudete používat hned, přikryjte si misku vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií.