Pohádka o perníkové chaloupce, Jeníčkovi a Mařence nebo o Jankovi a Marienke – ta byla na Slovensku, jak loupali perníček. Co jiného nás napadne, když uslyšíme slovy perníková chaloupka? No přece ta z pohádky. My si jí ale můžeme sami doma vyrobit a naše děti, které pohádku dobře znají, budou víc než nadšené, budou jásat radostí. Navíc je to krásná vánoční dekorace. Jedlá chaloupka, ze které děti mohou loupat perníčky jako v té pohádce.

Děti budou dokonce moc rádi pomáhat s její výrobou a my se na chvíli octneme v pohádce našeho dětství, kdy jsme tyhle pohádky milovali. Její výroba, když máme návod a šablonu není tak složitá a proto proč sobě i svým dětem či vnoučatům neudělat radost? Pojďme to zkusit a své výrobky nezapomeňte vyfotit a přidat k receptu, vždyť co člověk to jiná fantazie, co chaloupka to pokaždé jiná. Tak se ukažte!

TIP: recepty na vánoční perníčky a perníkové cukroví

Recept na Perníkovou chaloupku

Ingredience na přípravu

Perníkové těsto na chaloupku

  • 250 g medu
  • 175 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 DL vody
  • 1 vejce
  • 1 KL citrónové kůry
  • 4 KL kakaa
  • 650 g hladké mouky
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka kardamomu
  • špetka muškátového oříšku
  • 15 g skořice

Zdobení perníkové chaloupky

  • 360 g moučkového cukru na polevu
  • 1 bílek
  • 1 PL citrónové šťávy
  • čokoládové a jiné barevné cukrovinky na zdobení (sušenky, lentilky na střechu)

Jak sestrojit perníkovou chaloupku

1. V šlehači si vyšleháme tekuté ingredience, přidáme suché suroviny. rozmícháme a rukama vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici odležet 1 hodinu.

2. Těsto vyválíme na pomoučeném válu a vykrajujeme části chaloupky dle připravené šablony.

Z vyváleného těsta vykrajujeme tvary.
Zddroj: einfachbacken, Z vyváleného těsta vykrajujeme tvary.
Vykrojíme tvary.
Zdroj: einfachbacken,Vykrojíme tvary.

3. Vyválené a vykrojené platy pečeme v troubě na plechu vystlaném pečícím papírem a necháme vychladnout.

Upečeme v troubě.
Zdroj: einfachbacken, Upečeme v troubě.

4. Vyšleháme si bílkovou polevu na zdobení a slepování chaloupky. Bílky se solí a citrónem vyšleháme na středním stupni do pěny a postupně přidáváme moučkový cukr a šleháme a nejvyšším stupni. Poleva má být pevná, rychle tuhnout, aby řádně držela dekorace.

5. Pomocí nože, cukrářského sáčku a špiček části chaloupky zdobíme a slepujeme.

Zdobíme
Zdroj: Zdroj: einfachbacken, Zdobíme.
Stavíme
Zdroj: einfachbacken, Stavíme.
Slepujeme
Zdroj: einfachbacken, Slepujeme.
Dostavíme
Zdroj: einfachbacken, Dostavíme

6. Slepenou chaloupku nakonec dozdobíme dle vlastní fantazie.

Obložíme střechu
Zdroj: einfachbacken, Obložíme střechu.
Postavíme komín
Zdroj: einfachbacken, Postavíme komín.

Doporučení

Připravte si cukrářský sáček s velmi jemnou trubičkou (na zdobení) nebo pevný sáček s odříznutým rohem (na lepení). Polevu používejte ihned po přípravě, aby neztvrdla. Pokud ji nebudete používat hned, přikryjte si misku vlhkou utěrkou nebo potravinářskou fólií.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest