Tvarohový mazanec je jednou z těch tradičních pochoutek, která na Velikonoce nesmí u nikoho chybět. Nadýchaný, vláčný a obohacený o chuť jemného tvarohu. Tvarohový mazanec nadchne především ty, kteří neradi pracují s kynutým těstem.
Pokud nejste přítel kynutého těsta a máte rádi mazanec, tak si udělejte tento tvarohový. U nás doma máme rádi oba druhy mazanců, ale tvarohový je rychlejší, jelikož nemusím čekat na kynutí. Když tedy není příliš času nazbyt, tak připravuji tvarohový mazanec. Do mazance se mohou přidat rozinky, kandované ovoce nebo nasekané mandle. Tentokrát jsem neměla, tak jsem vynechala. Mám ráda, když v mazanci je cítit rum a citronová kůra, tak to nikdy u nás nechybí.
Jak chystáte mazanec vy? Podělte se s námi o vaše recepty.
Recept na tvarohový mazanec
Potřebné suroviny:
- 500 g měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 700 g hladké mouky
- lžíce rumu
- 2 vanilkové cukry
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 100 g másla (rozpuštěného)
- citronová kůra z jednoho citronu
Na závěr:
- vejce na potření
- mandle na zdobení
Postup přípravy tvarohového mazance
1. Všechny suroviny (tvaroh, mouka, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, rum, vejce, máslo, citronová kůra) spojíme dohromady a vypracujeme s nich krásné kompaktní těsto.
2. Z těsta vytvarujeme mazanec, který dáme na plech vyložený pečícím papírem.
3. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem.
4. Mazanec ozdobíme mandlemi.

Karamelové mini věnečky: Mini dezert jako velikonoční pohoštění
5. Následně pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů po dobu cca 45 minut – dozlatova.
6. Hotový mazanec necháme vychladnout a podáváme.
Dobrou chuť.

Králem velikonočního pečiva je mazanec: Nezbytná součást velikonočních oslav a příchodu jara
Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI