5 hvězdiček od 2 kuchařů
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, je tradiční český pokrm, který se připravuje během velikonočních svátků. Tento slaný nákyp je bohatý na vajíčka, maso a jarní bylinky, což symbolizuje obnovu a plodnost jara.

Velikonoční nádivka je tedy nejen chutným pokrmem, ale také nositelem tradic. Je to pokrm, který přináší do domovů pocit sounáležitosti a oslavuje radost ze života a příchodu jara. Upečte si nádivku podle našeho receptu s moravským uzeným a bylinkami. Příprava nádivky Vám zabere 30 minut a pečení 45 minut.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Recept na velikonoční nádivku

Recept na velikonoční nádivku

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina 15 minut
Porcí 5 porcí

Potřebné vybavení

  • Troubu
  • Pekáč

Suroviny

  • 6 ks rohlíků (nakrájených na drobné kostičky)
  • 400 g moravského uzeného
  • 6 ks vajec (velikosti M)
  • 125 g čerstvé petrželky nakrájené nadrobno
  • 50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
  • 200 ml polotučného mléka
  • 1/2 lžičky mletého muškátového květu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 4 stroužky česneku (prolisovaného)
  • sůl

Postup 

  • Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 150 stupňů
  • Nakrájené rohlíky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme v předehřáté troubě cca 20 minut do zlatova
  • V průběhu pečení promícháme
  • Až budou rohlíky opečené, přendáme je do mísy
  • Zvýšíme teplotu trouby na 180 stupňů
  • Moravské uzené nakrájíme na malé kostičky
  • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh
  • Žloutky smícháme s mlékem, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a rozmačkaným česnekem
  • Směs nalijeme k opečeným rohlíkům do mísy a zamícháme
  • Přidáme nakrájené maso a petržel
  • Vše zalijeme rozpuštěným máslem a společně promícháme
  • Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh
  • Připravenou formu na nádivku si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, naplníme nádivkou a dáme péct na 45-50 minut dozlatova. Podáváme buď samotné s kyselými okurkami nebo k pečenému kuřeti, králíkovi.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Máte svůj vlastní recept na velikonoční nádivku o který byste se chtěli podělit? Vložte svůj recept ZDE
Cena: 200 Kč
Chod: Pečení
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bylinky, moravské uzené, vejce, velikonoční nádivka


5 hvězdiček od 2 kuchařů (2 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest