Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, je tradiční český pokrm, který se připravuje během velikonočních svátků. Tento slaný nákyp je bohatý na vajíčka, maso a jarní bylinky, což symbolizuje obnovu a plodnost jara.
Velikonoční nádivka je tedy nejen chutným pokrmem, ale také nositelem tradic. Je to pokrm, který přináší do domovů pocit sounáležitosti a oslavuje radost ze života a příchodu jara. Upečte si nádivku podle našeho receptu s moravským uzeným a bylinkami. Příprava nádivky Vám zabere 30 minut a pečení 45 minut.
Recept na velikonoční nádivku
Potřebné vybavení
- Troubu
- Pekáč
Suroviny
- 6 ks rohlíků (nakrájených na drobné kostičky)
- 400 g moravského uzeného
- 6 ks vajec (velikosti M)
- 125 g čerstvé petrželky nakrájené nadrobno
- 50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
- 200 ml polotučného mléka
- 1/2 lžičky mletého muškátového květu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 4 stroužky česneku (prolisovaného)
- sůl
Postup
- Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 150 stupňů
- Nakrájené rohlíky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme v předehřáté troubě cca 20 minut do zlatova
- V průběhu pečení promícháme
- Až budou rohlíky opečené, přendáme je do mísy
- Zvýšíme teplotu trouby na 180 stupňů
- Moravské uzené nakrájíme na malé kostičky
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh
- Žloutky smícháme s mlékem, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a rozmačkaným česnekem
- Směs nalijeme k opečeným rohlíkům do mísy a zamícháme
- Přidáme nakrájené maso a petržel
- Vše zalijeme rozpuštěným máslem a společně promícháme
- Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh
- Připravenou formu na nádivku si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, naplníme nádivkou a dáme péct na 45-50 minut dozlatova. Podáváme buď samotné s kyselými okurkami nebo k pečenému kuřeti, králíkovi.
Video recept
Poznámky
- Máte svůj vlastní recept na velikonoční nádivku o který byste se chtěli podělit? Vložte svůj recept ZDE