Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, je tradiční český pokrm, který se připravuje během velikonočních svátků. Tento slaný nákyp je bohatý na vajíčka, maso a jarní bylinky, což symbolizuje obnovu a plodnost jara.

Velikonoční nádivka je tedy nejen chutným pokrmem, ale také nositelem tradic. Je to pokrm, který přináší do domovů pocit sounáležitosti a oslavuje radost ze života a příchodu jara. Upečte si nádivku podle našeho receptu s moravským uzeným a bylinkami. Příprava nádivky Vám zabere 30 minut a pečení 45 minut.

Zdroj obrázku: cooky.cz, Recept na velikonoční nádivku

Recept na velikonoční nádivku

5 hvězdiček od 2 kuchařů
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina 15 minut
Porcí 5 porcí

Potřebné vybavení

  • Troubu
  • Pekáč

Suroviny

  • 6 ks rohlíků (nakrájených na drobné kostičky)
  • 400 g moravského uzeného
  • 6 ks vajec (velikosti M)
  • 125 g čerstvé petrželky nakrájené nadrobno
  • 50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
  • 200 ml polotučného mléka
  • 1/2 lžičky mletého muškátového květu
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 4 stroužky česneku (prolisovaného)
  • sůl

Postup 

  • Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 150 stupňů
  • Nakrájené rohlíky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme v předehřáté troubě cca 20 minut do zlatova
  • V průběhu pečení promícháme
  • Až budou rohlíky opečené, přendáme je do mísy
  • Zvýšíme teplotu trouby na 180 stupňů
  • Moravské uzené nakrájíme na malé kostičky
  • Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh
  • Žloutky smícháme s mlékem, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a rozmačkaným česnekem
  • Směs nalijeme k opečeným rohlíkům do mísy a zamícháme
  • Přidáme nakrájené maso a petržel
  • Vše zalijeme rozpuštěným máslem a společně promícháme
  • Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh
  • Připravenou formu na nádivku si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, naplníme nádivkou a dáme péct na 45-50 minut dozlatova. Podáváme buď samotné s kyselými okurkami nebo k pečenému kuřeti, králíkovi.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Máte svůj vlastní recept na velikonoční nádivku o který byste se chtěli podělit? Vložte svůj recept ZDE
Cena: 200 Kč
Chod: Pečení
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: bylinky, moravské uzené, vejce, velikonoční nádivka
Uvařili jste tento recept? Dejte nám vědět!
Máte vlastní recept?Pochlubte se a vkládejte zde!

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest