Vepřovou panenku lze připravit na sto způsobů a všechny jsou většinou výtečné. Pokud jí ale zkombinujeme se smetanovou omáčkou z lesních lišek, získáme luxusní pokrm. Dokonce tak dobrý, že by zajisté mohl konkurovat 5-ti hvězdičkovým restauracím. Proto si tuto delikatesu nechte v záloze pro nějakou sváteční příležitost. A rozhodně se nebojte, že by šlo o složité jídlo, zvládnete ho v pohodě i jako méně zkušený kuchař.

To, že je vepřová panenka považována za nejkřehčí a nejšťavnatější část vepřového masa, je obecně známé. Na rozdíl od ostatních částí vepřového masa panenku připravíte velmi rychle bez ztráty chuti. Hlavními hrdiny v tomto jídle jsou ale určitě lišky, neboli podzimní houby, které dodají omáčce naprosto jedinečnou hloubku. Jsou oblíbené také kvůli tomu, že si po uvaření zachovávají pevnost a nerozpadají se.

Recept na panenku s liškovou omáčkou

Ingredience pro přípravu

  • 1 vepřová panenka
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř

Omáčka:

  • 1 miska čerstvých lišek
  • 1 šalotka
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ml vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžička másla

Krokety:

  • 300 g uvařených brambor
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 3 lžíce sušené smažené cibule
  • 40 g anglické slaniny
  • 80 g hrubé mouky
  • olej na smažení

Postup přípravy panenky

1. Panenku očistíme od blan, že všech stran osolíme a trochu opepříme.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a panenku že všech stran zprudka osmahneme dozlatova.

3. Zabalíme panenku do alobalu a na 20 minut dáme do trouby na 160°C (můžeme použít i remosku).

Příprava omáčky

1. Do výpeku z panenky dáme jemně nakrájenou šalotku, orestujeme a přidáme lišky.

2. Pokapeme citrónovou šťávou, orestujeme a podlijeme vývarem.

3. Osolíme a zalijeme smetanou, ve které rozmícháme lžičku hladké mouky.

4. Provaříme a nakonec vmícháme kousek másla a odstavíme.

Obrázek receptu na Luxusní vepřovou panenku na bílém víně.

Luxusní šťavnatá vepřová panenka na bílém víně s hranolkami

Obrázek receptu na Liškový toast.

Liškový toast: opravdová houbová delikatesa

Postup přípravy kroket

1. Slaninu nakrájíme nadrobno a rozškvaříme.

2. Brambory rozmačkáme, osolíme a mírně opepříme.

3. Přidáme slaninu, sušenou cibulku, vajíčko, mouku a vypracujeme těsto. (v případě nutnosti přidáme trochu mouky)

4. Z těsta uděláme kuličky a usmažíme dozlatova v oleji.

5. Hotové necháme okapat na papírovém ubrousku a podáváme vše spolu.

Vepřová panenka s houbovou smetanovou omáčkou.
Foto: freepik.com, Vepřová panenka s houbovou smetanovou omáčkou.

Slavnostní podávání

Vepřovou panenku podáváme nakrájenou na plátky, přelitou horkou liškovou omáčkou. Krokety ale servírujeme zvlášť nebo přímo na talíři vedle masa. Vše můžeme pro efekt ozdobit čerstvou petrželkou nebo parmazánem.

Jedná-li se o opravdu výjimečnou událost, podávejte jídlo se sklenkou bílého vína, ideálně s Chardonnay nebo Rulandským bílým. Obě tato vína skvěle ladí se smetanovou omáčkou.

Obrázek receptu na hovězí steak s liškovou omáčkou.

Hovězí steak s liškovou omáčkou a hranolkami

Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest