Vepřová panenka, respektive medailonky z ní připravené, patří bezesporu do kategorie elegantních jídel. Milovníci masa si na tomto pokrmu zaručeně pochutnají. Na první pohled působí sofistikovaně a lze ho podávat jako slavnostní chod. Příprava je však velmi jednoduchá a nezabere moc času.

Čtyřbarevný pepř není jen ozdobou ve stylové mlýnku na stole. Obvykle dodává masu hlubokou a pestrou chuť. Každý druh má jiný stupeň pálivosti a aromatičnosti, což vytváří vrstvený chuťový zážitek. Srdcem omáčky je však cibule. Díky ní je cibulová omáčka nasládlá a jemně karamelizovaná.

Recept na vepřové medailonky s cibulovou omáčkou

Ingredience pro přípravu

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 smetana na vaření
  • hrstka celého čtyřbarevného pepře
  • sůl a pepř
  • 2 cibule
  • olej
  • brambory

Postup přípravy pepřových medailonků na cibulové omáčce s restovaným bramborem

1. Nejprve si připravíme vepřovou panenku a pokud ji máme v celku, zbavíme ji blanek a nakrájíme na větší špalíčky, zhruba tak 5 cm.

2. Každý kousek lehce osolíme a pořádně obalíme v rozdrceném čtyřbarevném pepři.

3. Na rozpálené pánvi si pak panenku zprudka opečeme, aby se zatáhla.

4. Když máme všechno opečené, ztlumíme plamen, necháme medailonky dojít a průběžně je obracíme.

5. Takto je necháme opékat asi 15 – 20 minut dozlatova, záleží na výšce kousků.

Obrázek receptu na Luxusní vepřovou panenku na bílém víně.

Luxusní šťavnatá vepřová panenka na bílém víně s hranolkami

Pečená Vepřová panenka s výbornou krustou z hrubozrnné hořčice a předem marinovaná pro nejlepší chuť

Pečená Vepřová panenka s výbornou krustou

6. Hotové kousky masa přemístíme do alobalu a necháme je chvíli odpočinout.

7. Mezitím si umyjeme brambory, nakrájíme je na měsíčky a rozprostřeme je na plech vyložený pečicím papírem, osolíme a zakápneme olejem.

8. Pečeme je v troubě na 160°C přibližně 40 minut, aby byly krásně měkké a křupavé.

9. V pánvi, kde jsme opékali maso, zůstane trochu výpeku, do kterého přihodíme dvě cibule nakrájené na kolečka nebo proužky a necháme je hezky zezlátnout a rozvonět.

10. Jakmile jsou měkké a mají tu správnou barvu, zalijeme je smetanou na vaření.

11. Osolíme, opepříme a necháme omáčku jemně probublávat, dokud nezhoustne.

Barevný pepř.
Foto: freepik.com, Barevný pepř.

Zajímavost a tip na konec

Panenka je nejkřehčí část vepřového masa. Takže pozor, pokud ji přepečete, vysuší se.

Omáčku můžete obohatit třeba o lžičku dijonské hořčice nebo trochu medu. Pozměníte chuťový charakter a bude pokaždé jiná.

Obrázek receptu na vepřovou panenku ve slaninovém závoji s bramborovou kaší.

Pětihvězdičková kuchyně u vás doma: Vepřová panenka ve slanině s hebkou bramborovou kaší

Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest