Vepřová panenka, respektive medailonky z ní připravené, patří bezesporu do kategorie elegantních jídel. Milovníci masa si na tomto pokrmu zaručeně pochutnají. Na první pohled působí sofistikovaně a lze ho podávat jako slavnostní chod. Příprava je však velmi jednoduchá a nezabere moc času.
Čtyřbarevný pepř není jen ozdobou ve stylové mlýnku na stole. Obvykle dodává masu hlubokou a pestrou chuť. Každý druh má jiný stupeň pálivosti a aromatičnosti, což vytváří vrstvený chuťový zážitek. Srdcem omáčky je však cibule. Díky ní je cibulová omáčka nasládlá a jemně karamelizovaná.
Recept na vepřové medailonky s cibulovou omáčkou
Ingredience pro přípravu
- 500 g vepřové panenky
- 1 smetana na vaření
- hrstka celého čtyřbarevného pepře
- sůl a pepř
- 2 cibule
- olej
- brambory
Postup přípravy pepřových medailonků na cibulové omáčce s restovaným bramborem
1. Nejprve si připravíme vepřovou panenku a pokud ji máme v celku, zbavíme ji blanek a nakrájíme na větší špalíčky, zhruba tak 5 cm.
2. Každý kousek lehce osolíme a pořádně obalíme v rozdrceném čtyřbarevném pepři.
3. Na rozpálené pánvi si pak panenku zprudka opečeme, aby se zatáhla.
4. Když máme všechno opečené, ztlumíme plamen, necháme medailonky dojít a průběžně je obracíme.
5. Takto je necháme opékat asi 15 – 20 minut dozlatova, záleží na výšce kousků.

Luxusní šťavnatá vepřová panenka na bílém víně s hranolkami

Pečená Vepřová panenka s výbornou krustou
6. Hotové kousky masa přemístíme do alobalu a necháme je chvíli odpočinout.
7. Mezitím si umyjeme brambory, nakrájíme je na měsíčky a rozprostřeme je na plech vyložený pečicím papírem, osolíme a zakápneme olejem.
8. Pečeme je v troubě na 160°C přibližně 40 minut, aby byly krásně měkké a křupavé.
9. V pánvi, kde jsme opékali maso, zůstane trochu výpeku, do kterého přihodíme dvě cibule nakrájené na kolečka nebo proužky a necháme je hezky zezlátnout a rozvonět.
10. Jakmile jsou měkké a mají tu správnou barvu, zalijeme je smetanou na vaření.
11. Osolíme, opepříme a necháme omáčku jemně probublávat, dokud nezhoustne.
Zajímavost a tip na konec
Panenka je nejkřehčí část vepřového masa. Takže pozor, pokud ji přepečete, vysuší se.
Omáčku můžete obohatit třeba o lžičku dijonské hořčice nebo trochu medu. Pozměníte chuťový charakter a bude pokaždé jiná.

Pětihvězdičková kuchyně u vás doma: Vepřová panenka ve slanině s hebkou bramborovou kaší
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI