Tradiční české jídlo musí obsahovat maso, ideálně vepřové, lesní houby a přílohu by měly tvořit brambory. Alespoň takto lze vyčlenit tradiční recepty od těch moderních, převzatých ze zahraniční kuchyně. Celý recept je velmi jednoduchý, protože kapsy z vepřového masa vytvoříte velmi snadno jeho naříznutím, naplněním a uzavřením v kapsu. Šťouchané brambory se ke kapsám skvěle hodí, protože se dobře konzumují se šťávou, která dodává jídlu přirozenou chuť.
Sušené houby jsou součástí pokrmu záměrně, jelikož se k nim dostanete po celý rok a skvěle vyvažují chuť i vůně celého jídla. Lesní houby jsou také plné minerálů, antioxidantů a přes to všechno mají nízký obsah kalorií. Proto s nimi nešetřete – v tomto jídle to s nimi rozhodně přehnat nelze.
Recept na šťavnaté vepřové kapsy plněné houbami
Ingredience pro přípravu
- 4 plátky vepřové pečeně
- sůl a pepř
- olej
- vývar nebo voda na podlití
Náplň:
- kousek špeku
- 1 cibule
- 2 hrsti sušených hub
- trochu baby špenátu
- 1 lžíce nasekané sterilované kapie
- sůl a pepř
Navíc:
- 1 lžička hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička studeného másla
Postup přípravy
1. Špek nakrájíme nadrobno a orestujeme.
2. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme do světle hnědé barvy.
3. Houby propláchneme (nemusíme předem namáčet) a přidáme k cibuli.
4. Trochu osolíme a opepříme, zalijeme troškou vody a povaříme.
5. Necháme vodu vyvařit, odstavíme a vmícháme lístky špenátu a nasekanou kapii.

Moravské vepřové řízky plněné nádivkou a obalené v těstíčku

Smažená langošová kapsa plněná klobásou
6. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme.
7. Na plátky rozprostřeme houbovou směs, maso spojíme v kapsy a spojíme jehlami.
8. Zprudka po obou stranách opečeme na oleji a poté podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka.
9. Měkké maso vyjmeme a přikryjeme.
10. Šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, přidáme rozetřený česnek s troškou soli a malinko podlijeme.
11. Promícháme, povaříme a odstavíme. Nakonec vmícháme studené máslo.
Sušení hub
To, že sušení hub je prastará metoda k jejich uchování, je známá věc. Ale čím je způsobené to, že sušené houby mají ještě intenzivnější aroma, než ty čerstvé? Během sušení totiž dochází ke koncentraci chuti v menším objemu houby. Poté stačí sušenou houbu namočit v horké vodě a její původní struktura je zpět.

Kuřecí pytlákova kapsa: Voňavá pochoutka se zrajícím sýrem
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI