Tradiční české jídlo musí obsahovat maso, ideálně vepřové, lesní houby a přílohu by měly tvořit brambory. Alespoň takto lze vyčlenit tradiční recepty od těch moderních, převzatých ze zahraniční kuchyně. Celý recept je velmi jednoduchý, protože kapsy z vepřového masa vytvoříte velmi snadno jeho naříznutím, naplněním a uzavřením v kapsu. Šťouchané brambory se ke kapsám skvěle hodí, protože se dobře konzumují se šťávou, která dodává jídlu přirozenou chuť.

Sušené houby jsou součástí pokrmu záměrně, jelikož se k nim dostanete po celý rok a skvěle vyvažují chuť i vůně celého jídla. Lesní houby jsou také plné minerálů, antioxidantů a přes to všechno mají nízký obsah kalorií. Proto s nimi nešetřete – v tomto jídle to s nimi rozhodně přehnat nelze.

Recept na šťavnaté vepřové kapsy plněné houbami

Ingredience pro přípravu

  • 4 plátky vepřové pečeně
  • sůl a pepř
  • olej
  • vývar nebo voda na podlití

Náplň:

  • kousek špeku
  • 1 cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • trochu baby špenátu
  • 1 lžíce nasekané sterilované kapie
  • sůl a pepř

Navíc:

  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička studeného másla

Postup přípravy

1. Špek nakrájíme nadrobno a orestujeme.

2. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme do světle hnědé barvy.

3. Houby propláchneme (nemusíme předem namáčet) a přidáme k cibuli.

4. Trochu osolíme a opepříme, zalijeme troškou vody a povaříme.

5. Necháme vodu vyvařit, odstavíme a vmícháme lístky špenátu a nasekanou kapii.

Obrázek receptu na Plněné vepřové řízky obalené v těstíčku

Moravské vepřové řízky plněné nádivkou a obalené v těstíčku

Obrázek receptu na plněné langoše s klobásou.

Smažená langošová kapsa plněná klobásou

6. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme.

7. Na plátky rozprostřeme houbovou směs, maso spojíme v kapsy a spojíme jehlami.

8. Zprudka po obou stranách opečeme na oleji a poté podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka.

9. Měkké maso vyjmeme a přikryjeme.

10. Šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, přidáme rozetřený česnek s troškou soli a malinko podlijeme.

11. Promícháme, povaříme a odstavíme. Nakonec vmícháme studené máslo.

Sušené houby.
Foto: freepik.com, Sušené houby.

Sušení hub

To, že sušení hub je prastará metoda k jejich uchování, je známá věc. Ale čím je způsobené to, že sušené houby mají ještě intenzivnější aroma, než ty čerstvé? Během sušení totiž dochází ke koncentraci chuti v menším objemu houby. Poté stačí sušenou houbu namočit v horké vodě a její původní struktura je zpět.

Obrázek receptu na kuřecí pytlákovu kapsu se zrajícím sýrem.

Kuřecí pytlákova kapsa: Voňavá pochoutka se zrajícím sýrem

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest