Tak tohle je opravdu klasika všech klasik. Když už ne jinde, tak vepřové na kmíně jste jistě ochutnali u babičky, ve školní jídelně anebo závodní kuchyni a pokaždé chutnalo jinak, ale vždycky to bylo určitě voňavé a syté jídlo.
Základem je vepřové maso, většinou kýta nebo plec, opečené dozlatova, dušené pomalu na cibuli s celým kmínem a zalité silným vývarem. Kmín má pro náš organismus tu výhodu, že nejen ochucuje, ale i podporuje trávení, co je velice důležité při kombinaci masa, cibule a rýže. K tomu jako lehký kontrast se hodí čerstvý zelný salát a výsledkem je harmonický celek jednoduchý, levný a vděčný.
Recept na poctivý český oběd, který voní tradicí
Ingredience potřebné na přípravu Vepřového na kmíně s rýží a zelným salátem
- 600 g vepřové kýty nebo plece
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku (volitelné)
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky (volitelné)
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 400 ml vývaru nebo vody
- 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)
- 250 g rýže
- 2 lžíce oleje
- sůl
- 500 ml vody
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 mrkev
- 1 lžička soli
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 3 lžíce vody
- špetka kmínu nebo jablko (volitelné)
Postup přípravy vepřového na kmínu
1. Maso očistíme a nakrájíme na plátky.
2. Na lžíce osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova.
3. Přidáme maso, které opečeme z obou stran dozlatova.
4. Přidáme kmín, sůl, pepř, případně papriku a česnek.
5. Podlijeme trochou vody nebo vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme 45-60 minut do změknutí masa.
6. Rýži propláchneme, osmažíme na tuku a osolíme. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a na mírném plemeni vaříme 15 minut. Pak necháme dalších 10-15 minut dojít pod pokličkou.

Zelný salát à la Coleslaw: Zdravý, svěží a bez použití majonézy
7. Zelí nakrájíme najemno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. V míse promícháme se solí, cukrem a octem, přidáme trochu vody. Necháme odležet v lednici minimálně půl hodiny.
Servírování
Na talíř dáme kopeček rýže, přelijeme šťavnatým vepřovým masem s omáčkou a přidáme porci osvěžujícího zelného salátu.

Vepřová kýta na kmínu a česneku s jablkem. Poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Babiččina poctivá sekaná pečeně: Jak správně upéct domácí sekanou z mletého masa
pozn.: částečně upraveno AI