Tak tohle je opravdu klasika všech klasik. Když už ne jinde, tak vepřové na kmíně jste jistě ochutnali u babičky, ve školní jídelně anebo závodní kuchyni a pokaždé chutnalo jinak, ale vždycky to bylo určitě voňavé a syté jídlo.

Základem je vepřové maso, většinou kýta nebo plec, opečené dozlatova, dušené pomalu na cibuli s celým kmínem a zalité silným vývarem. Kmín má pro náš organismus tu výhodu, že nejen ochucuje, ale i podporuje trávení, co je velice důležité při kombinaci masa, cibule a rýže. K tomu jako lehký kontrast se hodí čerstvý zelný salát a výsledkem je harmonický celek jednoduchý, levný a vděčný.

Recept na poctivý český oběd, který voní tradicí

Ingredience potřebné na přípravu Vepřového na kmíně s rýží a zelným salátem

  • 600 g vepřové kýty nebo plece
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku (volitelné)
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky (volitelné)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 400 ml vývaru nebo vody
  • 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)
  • 250 g rýže
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 500 ml vody
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
  • 3 lžíce vody
  • špetka kmínu nebo jablko (volitelné)

Postup přípravy vepřového na kmínu

1. Maso očistíme a nakrájíme na plátky.

2. Na lžíce osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova.

3. Přidáme maso, které opečeme z obou stran dozlatova.

4. Přidáme kmín, sůl, pepř, případně papriku a česnek.

5. Podlijeme trochou vody nebo vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme 45-60 minut do změknutí masa.

Pod pokličkou maso dusíme do jeho změknutí.
Foto: Cooky.cz, Pod pokličkou maso dusíme do jeho změknutí.

6. Rýži propláchneme, osmažíme na tuku a osolíme. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a na mírném plemeni vaříme 15 minut. Pak necháme dalších 10-15 minut dojít pod pokličkou.

Obrázek k receptu: Zázračně svěží a lehká večeře: Zelný salát s řeckým jogurtem

Zelný salát à la Coleslaw: Zdravý, svěží a bez použití majonézy

7. Zelí nakrájíme najemno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. V míse promícháme se solí, cukrem a octem, přidáme trochu vody. Necháme odležet v lednici minimálně půl hodiny.

Salát necháme odležet v lednici půl hodiny.
Foto: cooky.cz, Salát necháme odležet v lednici půl hodiny.

Servírování

Na talíř dáme kopeček rýže, přelijeme šťavnatým vepřovým masem s omáčkou a přidáme porci osvěžujícího zelného salátu.

Obrázek receptu na Vepřovou kýtu na kmínu a česneku s jablkem - poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Vepřová kýta na kmínu a česneku s jablkem. Poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Obrázek receptu na Babiččinu klasickou sekanou - kousek domova v každém soustu

Babiččina poctivá sekaná pečeně: Jak správně upéct domácí sekanou z mletého masa

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest