Tohle je pokrm z kategorie “obyčejné, ale skvělé“. Nenáročný, sytý a přitom překvapivě chutný. A navíc z doma dostupných surovin. Poctivý kus vepřové kýty se peče v troubě se dvěma surovinami, které k ní nerozlučně patří a to je česnek a kmín. Ale co je hlavní, na konci pečení se k ní přidá právě to nastrouhané jablko, které ty omáčce dodá šmrnc.

Omáčka díky jablku získá přirozenou sladkost, hedvábnou konzistenci a lehce karamelový podtón. Jablko k vepřovému patří odedávna. Už kdysi jablko pokládali k masu pro získání lepší chuti pečeného vepřového. Tak to pojďte s námi zkusit a jablíčko směle k masu přidejte.

Recept na poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Ingredience potřebné na přípravu vepřové kýty na kmínu a česneku s jablkem

  • 800 g vepřové kýty
  • hořčice
  • hladká mouka na obalení
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bílé slovenské papriky
  • 2 větší jablka
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 2 lice sádla nebo oleje
  • 250 ml vývaru nebo vody

Postup přípravy masa

1. Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, potřeme hořčicí a opaříme v hladké mouce.

2. Do kastrolu dáme sádlo nebo olej a maso orestujeme z obou stran v rozehřátém tuku,

3. Maso vyndáme, dáme ho stranou a do výpeku dáme drobně nakrájenou cibuli, česnek a na proužky nakrájenou papriku. Všechno orestujeme dozlatova.

4. Orestované maso vložíme zpět do kastrolu, přidáme nastrouhaná jablka a podlijeme vývarem nebo vodou. Dusíme do změknutí masa.

5. Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř, omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a poté maso vrátíme zpět do omáčky. Prohřejeme.

Obrázek receptu na Vepřovou kýtu na kmínu a česneku s jablkem - poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně
Foto: Cooky.cz, Recept na Vepřovou kýtu na kmínu a česneku s jablkem – poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně

Maso je výborné s jakoukoliv přílohou, kdo má co rád.

pozn.: částečně upraveno AI

Obrázek receptu na Tradiční české vepřové v hnědé omáčce – recept, který potěší každého

Tradiční české vepřové v hnědé omáčce – recept, který potěší každého

Obrázek receptu na vepřové plátky s cibulovou omáčkou a brambory.

Vepřové plátky s cibulovou omáčkou, brambory a okurkovým salátem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest