Tohle je pokrm z kategorie “obyčejné, ale skvělé“. Nenáročný, sytý a přitom překvapivě chutný. A navíc z doma dostupných surovin. Poctivý kus vepřové kýty se peče v troubě se dvěma surovinami, které k ní nerozlučně patří a to je česnek a kmín. Ale co je hlavní, na konci pečení se k ní přidá právě to nastrouhané jablko, které ty omáčce dodá šmrnc.
Omáčka díky jablku získá přirozenou sladkost, hedvábnou konzistenci a lehce karamelový podtón. Jablko k vepřovému patří odedávna. Už kdysi jablko pokládali k masu pro získání lepší chuti pečeného vepřového. Tak to pojďte s námi zkusit a jablíčko směle k masu přidejte.
Recept na poctivé maso s jiskrou staré dobré kuchyně
Ingredience potřebné na přípravu vepřové kýty na kmínu a česneku s jablkem
- 800 g vepřové kýty
- hořčice
- hladká mouka na obalení
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 bílé slovenské papriky
- 2 větší jablka
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 2 lice sádla nebo oleje
- 250 ml vývaru nebo vody
Postup přípravy masa
1. Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, potřeme hořčicí a opaříme v hladké mouce.
2. Do kastrolu dáme sádlo nebo olej a maso orestujeme z obou stran v rozehřátém tuku,
3. Maso vyndáme, dáme ho stranou a do výpeku dáme drobně nakrájenou cibuli, česnek a na proužky nakrájenou papriku. Všechno orestujeme dozlatova.
4. Orestované maso vložíme zpět do kastrolu, přidáme nastrouhaná jablka a podlijeme vývarem nebo vodou. Dusíme do změknutí masa.
5. Když je maso měkké, vyndáme ho na talíř, omáčku rozmixujeme ponorným mixérem a poté maso vrátíme zpět do omáčky. Prohřejeme.
Maso je výborné s jakoukoliv přílohou, kdo má co rád.
pozn.: částečně upraveno AI

Tradiční české vepřové v hnědé omáčce – recept, který potěší každého
