Tento recept, který zní možná až trochu moc obyčejně, se zrodil ze základní potřeby kvalitního zasycení. Není vždy samozřejmostí, že to co jíme, nám dodá potřebnou plnohodnotnou energii a zároveň uspokojí naše chuťové buňky. Ale vepřové plátky ztělesňují českou domácí kuchyni v pravém slova smyslu. A cibulová omáčka sama o sobě je v tomto receptu výborná.
Základem úspěchu u tohoto jídla je myšlení dopředu. Abych to upřesnila, nejlepšího výsledku dosáhneme, když si maso 2 dny předem naložíme do marinády, která zajišťuje zcela delikátní propojení chutí. Pojďme se na tento recept podívat zblízka!
Recept na vepřové plátky s cibulovou omáčkou
Ingredience pro přípravu
- vejce
- hořčice
- sójová omáčka
- worcesterová omáčka
- sůl a pepř
- koření na krkovičku
- sušený česnek
- solamyl
- plátky vepřového masa
- olej
- cibule
- máslo
- hladká mouka
Postup přípravy přírodních vepřových plátků
1. Ideálně 2 dny předem si maso naložíme do marinády, kterou připravíme smícháním hořčice, vejce, sójové a worcesterové omáčky, koření na krkovičku, sušeného česneku, soli, pepře a solamylu.
2. Maso orestujeme na rozpáleném oleji z obou stran a poté ho zabalíme do alobalu.
3. Na výpeku z masa osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli a část si dáme zatím stranou.
4. Ke zbytku cibule přidáme trochu másla a zaprášíme hladkou moukou.

Pivní plátky na přírodno s omáčkou a bramborovou kaší
5. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme ještě 1 lžičku sójové omáčky a provaříme.
6. Rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme.
7. Podáváme s mase, orestovanou cibulí, kterou jsme si dali stranou, vařeným bramborem a okurkovým salátem.
Tipy na konec pro zajímavější výsledek
Pokud máte domácí vývar, použijte ho místo vody na podlití. Chuť bude intenzivnější.
Cibulová omáčka se dá zjemnit kapkou smetany, ale není to nutné.

Šťavnatá kuřecí roláda s cibulovou omáčkou a jemným bramborovým pavé – osloví i náročného strávníka
Foto a recept Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI