Tento lehký a lahodný pokrm, který známe všichni ještě ze školních let, může být opravdovou lahůdkou – je to dušená mrkev. I když názory některých na něj nejsou nejvábnější. Jídlo je snadné, jednoduché, rychle hotové a přitom lahodné, chutné a plné zeleniny, vhodné jak k obědu, tak k večeři. Dohromady s chutnou a vhodnou přílohou z něj můžeme vytvořit skvělý pokrm.

Kombinace šťavnatého masa, sladké mrkve a hrášku určitě potěší i naše nejmenší dětičky, které tyto nasládlé chutě povětšině milují. Když jim k tomu uvaříte brambory, nebo bramborovou kaši, budou toto jídlo baštit jedna radost. Já osobně vepřovou na mrkvi miluji a k tomu brambory uvařené v páře, tak to nemá chybu. Ano, od jisté doby vařím brambory, třeba i na kaši nebo na salát, knedlíky a podobné pokrmy, pouze v páře. Parní hrnec proto moc doporučuji. Chuť brambor, které se uvaří v páře a nevyvaří do vody, je nesrovnatelná.

Navíc si nemusíme namlouvat, že mrkev a hrášek jsou velice zdravé potraviny, které jsou pro lidské tělo nadmíru prospěšné. Zařazením těchto dvou druhů zeleniny do jídelníčku velice snadno a přitom chutně podpoříte zdraví své rodiny.

Recept na vepřové s mrkví a hráškem s vařenými brambory

Ingredience na toto skvělé lehoučké a lahodné jídlo, nejen pro děti

  • 1,5 kg vepřové kýty ( maso dle libosti)
  • 2 kg mrkve
  • 1 balení mraženého hrášku (samozřejmě může být i čerstvý)
  • 3 větší cibule
  • tuk (olej nebo sádlo)
  • sůl, pepř, kmín
  • 4 kávové lžičky červené sladké papriky
  • 1 rajský protlak
  • voda na podlití
  • Solamyl na zahuštění (volitelné)

Postup přípravy skvělého masovo-zeleninového pokrmu

1. V kastrolu rozpustíme tuk, přidáme cibuli, kterou restujeme do zlatova.

2. Přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso, ochutíme solí, pepřem a kmínem dle chuti, přidáme červenou papriku a rajský protlak.

3. Maso chvíli podusíme, podlijeme vodou, zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit do poloměkka.

Recept na luxusní dušenou mrkev s bramborem a pažitkou

Lehká a moderní dušená mrkev s krůtím masem: Vylepšená školní stálice v moderním hávu, která je zdravá a skvěle chutná

Obrázek receptu na hovězí dušené hrudí.

Dušené hrudí – jeden z nejlahodnějších gulášů

4. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Přidáme k masu, vodu přidáme dle potřeby, aby se pokrm dusil a ne vařil.

5. Po změknutí masa i mrkve přidáme hrášek, chvilku necháme převařit a můžeme zahustit Solamylem rozmíchaným v trošce vody.

6. Očištěné a nakrájené brambory uvaříme ve vodě anebo v páře, osolíme okmínujeme a dochutíme kostičkou másla. Podáváme jako přílohu.

Toto jídlo je skvělou volbou pro obědy a večeře v rodinném kruhu. Milují jej hlavně děti, Je plné zeleniny a krásně barevné.

Jemně Dušené hovězí na mrkvi v bohaté omáčce

Jemně dušené hovězí na mrkvi v bohaté omáčce: Tradiční recept, který pohladí chuťové buňky

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest