Proč si vyrobit domácí šunku, když v obchodě je jich nespočet druhů? Na to si určitě všichni umíme odpovědět – protože naše šunka je většinou výrobek připravený bez průmyslových konzervantů, nadměrného množství solí a umělých přísad. Navíc si jí můžeme ochutit dle vlastní chuti a vybrat si kvalitní maso, ze kterého jí chceme vyrobit.
Šunku si můžeme připravit vždy čerstvou bez obav z dlouhého skladování a vždycky najde uplatnění v naší kuchyni. Hodí se do sendvičů, salátů, jako příloha na obložený talíř nebo jen tak na talíř s čerstvým chlebem. Její jednoduchá příprava a možnost experimentovat s její chutí, určitě nadchne každého člena vaši rodiny. A netřeba dodávat, že se po ní okamžitě doma zaprášilo.
Recept na domácí vepřovou šunku s krůtím uvnitř – chutnější a zdravější alternativa
Ingredience na přípravu domácí šunky
- 1000 g masa – buď jen vepřové nebo kombinace například
- 800 g vepřová kýta
- 200 g krůtí prsa
- 10 g soli
- 10 g Pragandy
- lžička cukru
- pár kostek ledu
Postup přípravy v pěti bodech
1. 800 g masa nakrájíme na menší kostky
2. 200 g masa nameleme v sekáčku.
3. Dáme do mísy od robota, přidáme sůl, cukr a pár kostek ledu. Necháme vymíchat.
4. Napěchujeme do šunkovaru a necháme minimálně 24 hodin odstát v lednici.
5. Vaříme při teplotě 85 stupňů dvě hodiny.
Tradiční zapečené šunkofleky s kyselou okurkou – jak je známe z dětství
Domácí šunku připravíte i bez použití šunkovaru
Šunku doma můžeme připravit samozřejmě i bez použití šunkovaru. Používá se tlačenkové střívko nebo se šunka zavařuje v zavařovacích sklenicích. Ať už budeme připravovat šunku bez nebo se šunkovarem, dbejte na výběr kvalitního masa, ideálně od prověřeného řezníka. Připravte si sůl, cukr, pepř a začněte jako v receptu výše, přípravou masa. Maso opět necháme odležet v lednici, přičemž ho několikrát denně promícháme. Plníme do střívka, které dobře zajistíme a vaříme v hrnci přibližně 1,5 hodiny. Alternativně můžeme směs naplnit do zavařovacích sklenic, které sterilizujeme ve vodní lázni.
Basturma z vepřové panenky – alternativa španělské sušené šunky
Na závěr
Druh masa si můžete určit sami, ale nejčastěji se používá vepřová kýta, kuřecí prsa nebo krůtí maso. Jak je uvedeno výše, možné je šunku zavařit i ve sklenicích nebo plnit do střívka – pokud šunkovar nevlastníte.
zdroj: cooky.cz, částečně upraveno AI