Jak se rychle a snadno přenést alespoň vzpomínkami zpět do bezstarostných dětských let? Odpověď je jednoduchá a je to Vitacitová buchta. Tento dezert s kakaovým korpusem je nejen krásně vláčný, ale kombinuje sladké a mírně nakyslé chutě, které si okamžitě zamilujete. Ikonický prášek Vitacit dodá dezertu autentickou chuť a potěší každého, kdo se na něj podívá a ochutná.
Navíc, co je na této buchtě nejlepší, je její jednoduchá příprava. Nevyžaduje složité postupy ani velké zkušenosti a zvládne ji klidně i začátečník. Vitacitová buchta s tvarohovým krémem tak není jen návrat do dětství, ale i rychlý způsob, jak potěšit rodinu nebo přátele.
Recept na sladkou a osvěžující buchtu s tvarohovým krémem a Vitacitovou vrstvou
Co budete potřebovat na těsto za suroviny
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce kakaa
Suroviny na tvarohový krém
- 500 g tvarohu
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
Vrchní vitacitová vrstva
- 1 l vody
- 2 sáčky Vitacitu
- 3 vanilkové pudinky
- 150 g cukru krupice
Postup přípravy Vitacitové buchty
1. Troubu si předehřejeme na 160 °C. Plech vyložíme pečícím papírem, abychom zabránili případnému přichycení těsta.
2. Těsto si uděláme tak, že nejprve vyšleháme cukr s vejci. Vedle v míse si smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem, kterou nasypeme do vyšlehané směsi cukru a vajec. K nim začneme postupně přidávat olej a mléko, čímž nám vznikne těsto, které pořádně vypracujeme.
3. Takto připravené těsto rovnoměrně nalijeme na plech, který dáme do předehřáté trouby alespoň na 20 minut. Abychom si byli jisti, že není těsto syrové, stačí vzít špejli, kterou zapíchneme do dezertu. Pokud je špejle čistá – můžeme plech z trouby vyndat. V případě, že na špejli zůstanou zbytky těsta, ponecháme plech v troubě do úplného upečení.
4. Krém vytvoříme tak, že si vezmeme změklé máslo, které ušleháme společně s cukrem. Následně zapracujeme tvaroh a vzniklou směs natřeme na vychladlé pečené těsto. Celý plech dáme uležet do lednice.
5. Na vrchní Vitacitovou vrstvu si smícháme v hrnci Vitacit s vodou a necháme pomalu vařit. K Vitacitu začneme přidávat vanilkové pudinky a cukr.
6. To vše mícháme do té doby, než je želé vlažné. Želé pak stačí natřít na vychladlý moučník a opět vrátit do lednice.
Přeje vám dobrou chuť!

Kakaový zákusek s tvarohem, meruňkami a vitacitem

Tvarohová něha s meruňkovým pohlazením: Sladká pohádka léta o tvarohových knedlících s meruňkami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková