Kefír není jen zdravý, ale i chutný nápoj – alespoň pro mě určitě. Patří mezi mé nejoblíbenější spolu s podmáslím a acidofilním mlékem. A kromě skvělé chuti má i řadu zdravotních výhod: posiluje imunitní systém, podporuje zdravé trávení jako přírodní probiotikum, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá kostem a díky nižšímu obsahu laktózy je lépe stravitelný i pro ty, kteří běžné mléko nesnášejí.
Ale dost řečí o zdraví – dnes ho využijeme při pečení! Kefír není určený jen ke konzumaci jako nápoj, skvěle se hodí i do těsta, kde dodá koláčům vláčnost a lehkost. Náš dnešní kefírový zákusek v sobě spojuje zdraví i chuť – a když k němu přidáte lesní ovoce, ať už samostatně nebo jako směs malin, jahod, ostružin či borůvek, vznikne barevně krásný a chuťově výjimečný dezert. A nebojte se – i když kefíru zrovna neholdujete, v těstě ho vůbec nepoznáte. Tak hurá do pečení!
Recept na zákusek Lesní ovoce v kefírovém těstě
Ingredience potřebné na přípravu Kefírové buchty
- 5 ks vajec
- 150 g cukru krystal
- 150 ml kefíru
- 100 g rozpuštěného másla
- šťáva z jednoho citronu
- polohrubá mouka (cca 5 lžic)
- 1 balíček prášku do pečiva
- lesní ovoce (čerstvé, nebo mražené a rozmrazené a okapané)
Postup přípravy kefírové buchty
1. V misce si vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, kefír, citronovou šťávu a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a zamícháme.
2. Jednu třetinu těsta přendáme do jiné mísy a přidáme do něj 2 lžíce rozmačkaného ovoce důkladně promícháme.
3. Na dno vymazané a vysypané dortové formy naneseme třetinu bílého těsta, poklademe ovocem a naneseme naše ovocné těsto. Opět poklademe ovocem a naneseme zbylé bílé těsto. Na vrch poklademe pár kousků ovoce.
4. Pečeme v troubě při 180 stupních cca 35 minut. Po upečení vychladíme, poprášíme moučkovým cukrem a je hotovo!
Tip na servírování
Vychladlý dezert můžeme podávat se zakysanou smetanou nebo kopečkem šlehačky.
