Vybavte si tu nádhernou vůni, která se line celým bytem, když se dopékají makové rolky. Že si tu vůni nevybavujete? Tak si je honem upečte! Vláčné těsto, bohatá a šťavnatá maková náplň a navrch křupavá drobenka – to je kombinace, které se nedá odolat. Tyhle makové šneky jsou skvělé jen tak k čaji, nebo si je můžete dát jako sladkou snídani či odpolední svačinku.
Mák je u nás v kuchyni stálicí už po staletí, a to nejen pro svou výbornou chuť, ale i pro nutriční hodnoty. Je bohatý na vápník, železo, hořčík a další minerály, které jsou pro naše tělo nezbytné. V minulosti byl makový koláč symbolem hojnosti a blahobytu, a proto se pekl hlavně o svátcích. Dnes už si na něm naštěstí můžeme pochutnat kdykoli – ať už v podobě buchet, závinů, nebo právě těchto úžasných rolek.
Recept na makové šneky z kynutého těsta
Délka přípravy 2 hodiny 30 minut (včetně kynutí), doba pečení 15 až 20 minut, počet porcí 10 kousků.
Ingredience k přípravě těsta
- 500 gramů hladké mouky
- 300 mililitrů vlažného mléka
- 50 gramů cukru
- 50 gramů rozpuštěného másla
- 2 žloutky
- 7 gramů sušeného droždí
Suroviny na makovou náplň
- 200 gramů mletého máku
- 300 mililitrů mléka
- 80 gramů cukru
- 80 gramů povidel
- 1 lžíce rumu
Ingredience na dokončení rolek
- 1 vejce na potření
- Drobenka (dle chuti)
Postup přípravy
1. Nejprve se pusťte do makové náplně. Mléko přiveďte k varu v menším hrnci, vsypte do něj mletý mák s cukrem a za stálého míchání vařte na mírném plamenu alespoň 10 minut. Je důležité tento krok nepodcenit a neurychlovat, aby maková směs dobře nabobtnala a nebyla po upečení příliš sypká.
2. Jakmile je mák uvařený, odstavte hrnec z plotny, vmíchejte povidla a lžíci rumu. Náplň nechte důkladně vychladnout.
3. Mezitím si připravte těsto. Větší míse smíchejte vlažné mléko s cukrem a droždím. Nechte směs odstát asi 10 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky. Tímto krokem aktivujete droždí a ověříte si, že je v dobré kondici. Jestliže nezačne bublat, je pravděpodobně staré a měli byste použít nové.
4. K mléku s droždím přidejte zbylé suroviny, tedy hladkou mouku, rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujte pružné a nelepivé těsto. Hněťte ho alespoň 5 minut, nejlépe v robotu s hnětacím hákem.
5. Mísu s hotovým těstem přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Nechte ho kynout přibližně 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Makové rolky: Proč se spokojit s obyčejným loupákem, když se dají snadno připravit rolky ze stejného těsta
6. Jakmile je těsto vykynuté, přesuňte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu. Rozválejte ho na tenký obdélníkový plát. Rovnoměrně ho potřete vychladlou makovou náplní, nechte asi 1 až 2 centimetry volného okraje.
7. Začněte těsto opatrně, ale pevně rolovat od delší strany, aby vznikla pěkná roláda. Hotovou roládu nakrájejte na 10 stejných dílků.
8. Připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Makové rolky na něj rozložte s dostatečnými rozestupy. Rolky nechte ještě 30 minut kynout, aby byly krásně nadýchané.
9. Troubu předehřejte na 175 stupňů. Rolky před pečením potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte drobenkou. Pečte asi 15 až 20 minut, dokud nebudou krásně zlatavé. Upečené rolky nechte vychladnout na mřížce.
Tipy redakce
- Příprava kvásku je klíčová. Nezapomeňte na důkladné aktivování droždí v mléce s cukrem. Pokud droždí nezačne bublat a směs nezhoustne, je lepší vzít nové a vyhnout se neúspěchu při pečení. Tento krok vám zajistí, že těsto krásně vykyne.
- Vykynutí rolky před pečením. Po nakrájení rolí a jejich umístění na plech je nechte ještě 30 minut kynout. Tento druhý proces kynutí jim dodá finální nadýchanost a lehkost. Rolky díky tomu nebudou po upečení hutné a suché.
- Rychlé rozvalování těsta. Aby se vám těsto dobře válelo a nelepilo, ujistěte se, že je vaše pracovní plocha jen lehce pomoučená. Příliš mnoho mouky by mohlo těsto vysušit a udělat ho tužší.
- Alternativy k drobenkové posypce. Pokud nemáte rádi drobenku, můžete makové rolky posypat nasekanými ořechy, plátky mandlí nebo je po upečení jen lehce pocukrovat. Skvěle chutnají také s polevou z citronové šťávy a moučkového cukru.
- Skladování a trvanlivost. Makové rolky si nejlépe vychutnáte čerstvé. Pokud vám ale nějaké zbydou, uskladněte je v uzavíratelné nádobě nebo sáčku. Zůstanou tak vláčné a chutné po dobu až tří dnů.

Dokonalé domácí loupáčky: Tyto křupavé makové dobroty zvládnete i na poprvé

Makové řezy s ovocným rozvarem a zakysanou smetanou: Lehké, nadýchané a moc dobré
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková