Zima už o sobě dává vědět a je tady již probíhající sezóna teplých dek, horkých čajů a krásných vůní linoucí se z kuchyně. Jedním z moučníků, který dokonale zachycuje zimní a vlastně i podzimní atmosféru, je vláčný jablečný perník. Proč jablečný, když se běžně připravuje perník jako čokoládový? Přidáním jablek do tradičního perníkového receptu vznikne vláčný a voňavý dezert, který se liší od běžných suchých receptur. Krásně voní a jablka přidávají přirozenou sladkost s jemnou kyselostí a to vše skvěle kontrastuje s čokoládou a čokoládovou polevou. Je to takový hit zimních měsíců s jednoduchou přípravou -jeho vůně skořice a jablek vás okamžitě okouzlí.
Upečený jablečný perník je dokonalý ke snídaním s šálkem teplého čaje nebo jen tak ke kávičce. Recept se dá dále rozšířit o ořechy nebo rozinky. V každém případě se jedná u nás doma o vyhledávaný a oblíbený moučník, který si u nás děti odnášejí i ve svačinových boxech do školy.
Co dělá jablečný perník tak chutným a vláčným? Je to zkrátka tím, že ingredience se k sobě skvěle hodí a propojují se. Nastrouhaná jablka dodávají těstu vláčnost, skořice a kakao přidávají krásnou vůni.
Recept na vláčný jablečný perník je snadný a dostupný pro každého, kdo se v těchto sychravých dnech rád zahřeje.
Recept na vláčný jablečný perník s čokoládovou polevou
Potřebné suroviny:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky nastrouhaných jablek (můžete nechat slupku)
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 vanilkový cukr
Na závěr:
- čokoládová poleva a marmeláda
Postup:
1. Všechny suroviny dáme do jedné mísy a smícháme je.
2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
3. Vymažeme si zapékací formu a vysypeme hrubou moukou. Do formy nalijeme hotové těsto.
4. Dáme péct na 30-40 minut. Pomocí špejle uděláme test, zda je moučník hotový.

Perník s čokoládovou polevou a povidly: Sladká dobrota podle domácí kuchařky
5. Vychlazený moučník vyndáme z formy, rozpůlíme ho a promažeme marmeládou. Komu se nechce vyndávat, můžeme marmeládu namazat na vrch perníku. Poté vše přelijeme čokoládovou polevou.
Necháme perník vychladnout a podáváme.
Dobrou chuť.
Zdroj: recept Jaroslava Fišarová, článek redakce cooky.cz, částečně upraveno AI