Zima už o sobě dává vědět a je tady již probíhající sezóna teplých dek, horkých čajů a krásných vůní linoucí se z kuchyně. Jedním z moučníků, který dokonale zachycuje zimní a vlastně i podzimní atmosféru, je vláčný jablečný perník. Proč jablečný, když se běžně připravuje perník jako čokoládový? Přidáním jablek do tradičního perníkového receptu vznikne vláčný a voňavý dezert, který se liší od běžných suchých receptur. Krásně voní a jablka přidávají přirozenou sladkost s jemnou kyselostí a to vše skvěle kontrastuje s čokoládou a čokoládovou polevou. Je to takový hit zimních měsíců s jednoduchou přípravou -jeho vůně skořice a jablek vás okamžitě okouzlí.

Upečený jablečný perník je dokonalý ke snídaním s šálkem teplého čaje nebo jen tak ke kávičce. Recept se dá dále rozšířit o ořechy nebo rozinky. V každém případě se jedná u nás doma o vyhledávaný a oblíbený moučník, který si u nás děti odnášejí i ve svačinových boxech do školy.

Co dělá jablečný perník tak chutným a vláčným? Je to zkrátka tím, že ingredience se k sobě skvěle hodí a propojují se. Nastrouhaná jablka dodávají těstu vláčnost, skořice a kakao přidávají krásnou vůni.

Recept na vláčný jablečný perník je snadný a dostupný pro každého, kdo se v těchto sychravých dnech rád zahřeje.

Recept na vláčný jablečný perník s čokoládovou polevou

Potřebné suroviny:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky nastrouhaných jablek (můžete nechat slupku)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 vanilkový cukr

Na závěr:

  • čokoládová poleva a marmeláda
Vláčný jablečný perník
Foto a recept: Jaroslava Fišarová, Vláčný jablečný perník

Postup:

1. Všechny suroviny dáme do jedné mísy a smícháme je.

2. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

3. Vymažeme si zapékací formu a vysypeme hrubou moukou. Do formy nalijeme hotové těsto.

4. Dáme péct na 30-40 minut. Pomocí špejle uděláme test, zda je moučník hotový.

Pervník

Perník s čokoládovou polevou a povidly: Sladká dobrota podle domácí kuchařky

5. Vychlazený moučník vyndáme z formy, rozpůlíme ho a promažeme marmeládou. Komu se nechce vyndávat, můžeme marmeládu namazat na vrch perníku. Poté vše přelijeme čokoládovou polevou.

Necháme perník vychladnout a podáváme.

Dobrou chuť.

Zdroj: recept Jaroslava Fišarová, článek redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest