Roman Vaněk patří v naší republice mezi nejznámější popularizátory gastronomie. Jeho původními profesemi jsou nicméně fotograf a prodejce obuvi. Jde tedy o člověka vpravdě renesančního. Do našich myslí a srdcí ho ale dovedla právě vášeň pro gastronomii. Roman Vaněk sbírá kuchařské knihy, samozřejmě ví mnohé i o nejznámější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové.

O tom, zda by její recepty byly použitelné ještě dnes, sdělil pro magazín iDnes: „Ono se tak prakticky dneska vařit nedá, takovou tu Rettigovou, kterou my známe, která už je jaksi čtivá, už se s ní dá něco dělat, za to může paní Dušánková. Nádherná dáma, která byla dcera původního nakladatele Antonína Pospíšila, který Lenny Rettigovou vydával.“ Vaněk je nejen zakladatelem Pražského kulinářského institutu, ale také autorem kuchařských bestsellerů přibližujících mimo jiné tradiční českou kuchyni. Mezi jeho oblíbené recepty patří i chlupaté knedlíky, tedy ideální příloha k českým pokrmům (například moravský vrabec se špenátem). A právě na ty se dnes podíváme. 

Ingredience na knedlíky

  • Brambory uvařené ve slupce – 250 g;
  • syrové brambory – 250 g;
  • sůl;
  • vejce – 3 ks;
  • hrubá mouka – 300 g;
  • škrob – 1 lžička;
  • máslo nebo sádlo – 60 g.
Obrázek k receptu: Voňavá česká tradice: Chlupaté knedlíky podle Romana Vaňka
Foto: Uživatel Jiří Zelenka / Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Voňavá česká tradice: Chlupaté knedlíky podle Romana Vaňka

Postup přípravy

  • Uvařte brambory určené pro přípravu ve slupce.
  • Do druhého hrnce dejte vařit osolenou vodu.
  • Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo a vložte do mísy.
  • Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  • Syrové brambory přidejte k uvařeným.
  • Přisypte 1 lžičku soli, přidejte vejce, hrubou mouku a škrob.
  • Umíchejte hustší těsto.
  • Polévkovou lžící tvořte v namočené dlani kulaté knedlíky (zhruba jako větší noky), ty vkládejte do osolené vroucí vody.
  • Vařte 6–7 minut.
  • Hotové jsou v momentě, kdy vyplavou na hladinu.
  • Knedlíky vložte do mísy s rozpuštěným sádlem nebo máslem a promíchejte.
Moravský vrabec se špenátem a chlupatým knedlíkem

Moravský vrabec se špenátem a chlupatým knedlíkem: Tradiční delikatesa

Obrázek receptu na bosáky neboli chlupaté knedlíky.

Bosáky neboli chlupaté knedlíky: originální knedlíky z jihu Čech

Zdroj: Autorský text, PrimaFresh, iDNES, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest