Dobroty z dýní jsou především výsadou podzimu. Ale milovníci dýňových pokrmů a dezertů si cestu k nim dokážou najít po celý rok. A právě tento recept na lahodný dýňové donuty perfektně vystihuje celoroční pochoutku, na kterou nemusíme čekat pouze na podzim. Těsto je samozřejmě kynuté, aby bylo dokonalé nadýchané, takže se neobejdeme bez kvásku.

Tyto donuty ale nebudeme smažit, upečeme si je v troubě, abychom si dopřáli podstatně zdravější variantu, která vůbec neztrácí na chuti. Spíše naopak, jsou méně mastné a neteče z nich přebytek tuku. Navíc jejich zlatavá barva je nádherná na pohled i na talíři.

Recept na křehké dýňové donuty

Délka pečení v troubě 25 – 30 minut.

Ingredience pro přípravu

Kvásek:

  • 16 g čerstvého droždí
  • 65 ml mléka
  • 1 lžička cukru

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 65 ml teplého mléka
  • 70 g měkkého másla
  • dýně Hokkaido nebo máslo dýně

Navíc:

  • žloutek na potření
  • meruňkový džem
  • skořicový cukr
  • moučkový cukr

Postup přípravy dýňového pyré

1. Dýni oloupeme, omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky.

2. Nyní nakrájenou dýni uvaříme v páře do měkka, což by mělo zabrat asi 15 – 20 minut a potom ji rozmixujeme na pyré.

3. Jakmile máme krémové pyré, necháme ho vychladnout.

Příprava těsta

1. Pro přípravu kvásku rozdrobíme do mléka droždí a přidáme cukr. Necháme 10 minut pracovat.

2. V míse promícháme mouku, špetku soli, cukr a vanilkový cukr.

3.Do kvásku přidáme žloutky a vyšleháme s mlékem.

4. Vmícháme změklé máslo a vychladlé pyré z dýně.

Obrázek receptu na Nepečený dezert z jablek a dýně - tak snadný a zdravý

Nepečený dezert z jablek a dýně – Snadný, zdravý a chutný

5. Vše spolu promácháme a vyhněteme hladké těsto.

6. Pokud by se příliš lepilo, přisypeme hladkou mouku a hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.

7. Vykynuté těsto přesuneme na pracovní plochu a rozdělíme ho na malé kuličky o hmotnosti cca 60 g.

8. Z kuliček uděláme placičky a uprostřed každé vytvoříme důlek a ten pomocí vykrajovátka vykrojíme, abychom měli donut.

9. Donuty z těsta můžeme přenést do donutové formy nebo vyskládat na plech s pečícím papírem.

Obrázek receptu na Dokonalý dezert z palačinek anebo luxusní snídaně

Palačinky s vyšlehaným tvarohem se šlehačkou a pomerančovou kůrou. Dochuceno dýňovou marmeládou a malinami

10. Orosíme je vodou a přikryjeme opět utěrkou, necháme 30 minut kynout.

11. Dáme si předehřát troubu na 180°C a vykynuté donuty potřeme rozšlehaným žloutkem.

12. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 – 30 minut dozlatova.

13. Hotové donuty necháme vychladnout a potřeme je meruňkovým džemem.

14. Nakonec je obalíme ve skořicovém cukru a posypeme moučkovým cukrem.

Dýňové donuty.
Zdroj: freepik, Dýňové donuty.

Věděli jste o donutech?

Donuty, neboli koblihy s typickým otvorem uprostřed, pocházejí z Evropy, ale proslavily se hlavně díky USA. Pocházejí z 19. století a oblíbili si je především námořníci a přistěhovalci. V Americe jsou donuty mnohem běžnější než u nás, i když se tento trend „děravých koblih“ opět k nám vrací. Dříve se vždy smažily na oleji, ale s moderní kuchyní se přizpůsobujeme zdravějším trendům a pečeme je v troubě. Jsou méně kalorické, ale stále vynikající.

Hotové skořicové donuty

Pečené skořicové donuty ve formě

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest