Dobroty z dýní jsou především výsadou podzimu. Ale milovníci dýňových pokrmů a dezertů si cestu k nim dokážou najít po celý rok. A právě tento recept na lahodný dýňové donuty perfektně vystihuje celoroční pochoutku, na kterou nemusíme čekat pouze na podzim. Těsto je samozřejmě kynuté, aby bylo dokonalé nadýchané, takže se neobejdeme bez kvásku.
Tyto donuty ale nebudeme smažit, upečeme si je v troubě, abychom si dopřáli podstatně zdravější variantu, která vůbec neztrácí na chuti. Spíše naopak, jsou méně mastné a neteče z nich přebytek tuku. Navíc jejich zlatavá barva je nádherná na pohled i na talíři.
Recept na křehké dýňové donuty
Délka pečení v troubě 25 – 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Kvásek:
- 16 g čerstvého droždí
- 65 ml mléka
- 1 lžička cukru
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 20 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 65 ml teplého mléka
- 70 g měkkého másla
- dýně Hokkaido nebo máslo dýně
Navíc:
- žloutek na potření
- meruňkový džem
- skořicový cukr
- moučkový cukr
Postup přípravy dýňového pyré
1. Dýni oloupeme, omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky.
2. Nyní nakrájenou dýni uvaříme v páře do měkka, což by mělo zabrat asi 15 – 20 minut a potom ji rozmixujeme na pyré.
3. Jakmile máme krémové pyré, necháme ho vychladnout.
Příprava těsta
1. Pro přípravu kvásku rozdrobíme do mléka droždí a přidáme cukr. Necháme 10 minut pracovat.
2. V míse promícháme mouku, špetku soli, cukr a vanilkový cukr.
3.Do kvásku přidáme žloutky a vyšleháme s mlékem.
4. Vmícháme změklé máslo a vychladlé pyré z dýně.

Nepečený dezert z jablek a dýně – Snadný, zdravý a chutný
5. Vše spolu promácháme a vyhněteme hladké těsto.
6. Pokud by se příliš lepilo, přisypeme hladkou mouku a hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.
7. Vykynuté těsto přesuneme na pracovní plochu a rozdělíme ho na malé kuličky o hmotnosti cca 60 g.
8. Z kuliček uděláme placičky a uprostřed každé vytvoříme důlek a ten pomocí vykrajovátka vykrojíme, abychom měli donut.
9. Donuty z těsta můžeme přenést do donutové formy nebo vyskládat na plech s pečícím papírem.

Palačinky s vyšlehaným tvarohem se šlehačkou a pomerančovou kůrou. Dochuceno dýňovou marmeládou a malinami
10. Orosíme je vodou a přikryjeme opět utěrkou, necháme 30 minut kynout.
11. Dáme si předehřát troubu na 180°C a vykynuté donuty potřeme rozšlehaným žloutkem.
12. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 25 – 30 minut dozlatova.
13. Hotové donuty necháme vychladnout a potřeme je meruňkovým džemem.
14. Nakonec je obalíme ve skořicovém cukru a posypeme moučkovým cukrem.
Věděli jste o donutech?
Donuty, neboli koblihy s typickým otvorem uprostřed, pocházejí z Evropy, ale proslavily se hlavně díky USA. Pocházejí z 19. století a oblíbili si je především námořníci a přistěhovalci. V Americe jsou donuty mnohem běžnější než u nás, i když se tento trend „děravých koblih“ opět k nám vrací. Dříve se vždy smažily na oleji, ale s moderní kuchyní se přizpůsobujeme zdravějším trendům a pečeme je v troubě. Jsou méně kalorické, ale stále vynikající.
