Jemný (až krémový) střed, ale dokonale křupavá kůrčička. To je přesně to, co od pečených brambor chcete. A když ještě voní bylinkami, je gastronomický zážitek dokonalý. K takovéto přípravě se nejlépe hodí brambory nové, tedy s tenkou slupkou, právě ta totiž během pečení získává lákavě zlatavou barvu. Co ještě je tajemstvím úspěchu? Vysoká teplota a trpělivost. Ovšem pozor, takto připravené brambory jsou vysoce návykové!
Brambory se středomořskou vůní
Ideálním společníkem pro nejen zapečené brambory je rozmarýn. Snáší totiž dobře vysokou teplotu a během pečení uvolňuje intenzivní pryskyřičnou vůni. Stačí pár snítek či nasekaných jehliček a z obyčejných brambor se stane pokrm s nádechem Středomoří. Už cítíte tu vůni dálek? Rozmarýn se často kombinuje s hrubou solí, česnekem a olivovým olejem, společně tvoří dokonalé „kombo“. Chcete-li chuť ještě více prohloubit, můžete přidat i špetku citronové kůry, s tou si rozmarýn též skvěle rozumí.
Ingredience na přípravu:
- Brambory (ideálně nové) – 1 kg;
- Olivový olej – 2–3 polévkové lžíce;
- Sůl – podle chuti;
- Čerstvě mletý pepř – podle chuti;
- Sušený česnek – 1 čajová lžička;
- Rozmarýn – 1 čajová lžička;
- Mletá sladká (případně i pálivá) paprika – špetka.
Postup přípravy:
- Troubu předehřejte na 210 °C (bez horkého vzduchu).
- Brambory důkladně omyjte. Neloupejte je.
- Nakrájejte je na čtvrtky, které vložte do větší mísy.
- Přilijte olivový olej.
- Osolte, opepřete, přisypte rozmarýn, popřípadě i papriku.
- Vše rukama poctivě promíchejte. Dbejte na to, aby každá brambora byla směsí dokonale obalena.
- Připravené brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte pozor, aby všechny brambory byly slupkou dolů a pouze v jedné vrstvě.
- Pečte 35–45 minut, každých 15 minut je otočte. Dosáhnete tak rovnoměrného propečení.
- Hotové brambory nechte 5 minut odpočinout, jedině tak krásně „dokřupaví“.
- Tip na servírování:
- Takto připravené brambory jsou skvělé jen tak samotné s česnekovým dipem. Výborně ale chutnají jako příloha k masu nebo s čerstvým zeleninovým salátem. Pokud vám zbydou, můžete je druhý den osmahnout s cibulkou.

Sedlácké zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou

Mafiánské brambory: Zapečená pochoutka s uzeným masem jako hlavní hvězda oběda nebo večeře
Zdroj: Autorský text, Healthline