Jemný (až krémový) střed, ale dokonale křupavá kůrčička. To je přesně to, co od pečených brambor chcete. A když ještě voní bylinkami, je gastronomický zážitek dokonalý. K takovéto přípravě se nejlépe hodí brambory nové, tedy s tenkou slupkou, právě ta totiž během pečení získává lákavě zlatavou barvu. Co ještě je tajemstvím úspěchu? Vysoká teplota a trpělivost. Ovšem pozor, takto připravené brambory jsou vysoce návykové!

Brambory se středomořskou vůní

Ideálním společníkem pro nejen zapečené brambory je rozmarýn. Snáší totiž dobře vysokou teplotu a během pečení uvolňuje intenzivní pryskyřičnou vůni. Stačí pár snítek či nasekaných jehliček a z obyčejných brambor se stane pokrm s nádechem Středomoří. Už cítíte tu vůni dálek? Rozmarýn se často kombinuje s hrubou solí, česnekem a olivovým olejem, společně tvoří dokonalé „kombo“. Chcete-li chuť ještě více prohloubit, můžete přidat i špetku citronové kůry, s tou si rozmarýn též skvěle rozumí.

Obrázek k receptu: Voňavé, křupavé, dokonalé: Brambory pečené s rozmarýnem
Foto: Freepik.com, Recept na: Voňavé, křupavé, dokonalé: Brambory pečené s rozmarýnem

Ingredience na přípravu:

  • Brambory (ideálně nové) –⁠ 1 kg;
  • Olivový olej –⁠ 2–3 polévkové lžíce;
  • Sůl –⁠ podle chuti;
  • Čerstvě mletý pepř –⁠ podle chuti;
  • Sušený česnek –⁠ 1 čajová lžička;
  • Rozmarýn –⁠ 1 čajová lžička;
  • Mletá sladká (případně i pálivá) paprika –⁠ špetka.

Postup přípravy:

  • Troubu předehřejte na 210 °C (bez horkého vzduchu).
  • Brambory důkladně omyjte. Neloupejte je.
  • Nakrájejte je na čtvrtky, které vložte do větší mísy.
  • Přilijte olivový olej.
  • Osolte, opepřete, přisypte rozmarýn, popřípadě i papriku.
  • Vše rukama poctivě promíchejte. Dbejte na to, aby každá brambora byla směsí dokonale obalena.
  • Připravené brambory rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte pozor, aby všechny brambory byly slupkou dolů a pouze v jedné vrstvě.
  • Pečte 35–45 minut, každých 15 minut je otočte. Dosáhnete tak rovnoměrného propečení.
  • Hotové brambory nechte 5 minut odpočinout, jedině tak krásně „dokřupaví“.
  • Tip na servírování:
  • Takto připravené brambory jsou skvělé jen tak samotné s česnekovým dipem. Výborně ale chutnají jako příloha k masu nebo s čerstvým zeleninovým salátem. Pokud vám zbydou, můžete je druhý den osmahnout s cibulkou.
Obrázek receptu na zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou.

Sedlácké zapečené brambory s uzeninou, pórkem a zakysanou smetanou

Obrázek receptu na mafiánské brambory.

Mafiánské brambory: Zapečená pochoutka s uzeným masem jako hlavní hvězda oběda nebo večeře

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest