Tento hruškový koláč je ztělesněním jednoduché elegance. Křehký máslový základ z hladké moukymásla a cukru drží pohromadě hedvábnou náplň ze zakysané smetanyžloutků a moučkového cukru. Je to dezert, který má na první pohled jednoduché suroviny, ale při pečení vytvoří nečekanou harmonii: kyselost smetany se snoubí se sladkostí ovoce a křehkým těstem, zatímco kokosová krusta na povrchu dodá zlatavou barvu a oříškovou texturu. Hrušky se v náplni upečou do zlatava a uvolní své aroma, které krásně provoní celý dům.

Tajemství dokonalosti spočívá ve vrstvení a pečlivém rozložení hrušek a směsi. Je skvělé, že recept počítá s použitím vlastního kompotu, protože tak lze tvrdší hrušky předem povařit a zajistit, že budou v koláči měkké a šťavnaté. Aromatickou notu zajistí skořice a hřebíček v kompotu. Můj tip zní: Použijte opravdu studenou vodu a máslo při přípravě těsta a zpracujte je velmi rychle. Zabráníte tak rozpuštění másla, což je nutné pro křehkou a nelepivou texturu korpusu, který následně vmačkáte do formy.

Recept na koláč s hruškami a smetanovým krémem na křehkém těstě

Tento recept je určen pro koláčovou formu o průměru 24 cm a vystačí na 8 až 10 porcí. Celková aktivní doba přípravy je poměrně krátká – asi 20 minut.

  • Celková délka přípravy (aktivní): přibližně 20 minut
  • Odpočinek těsta: 30 minut (doporučeno, ale volitelné)
  • Pečení koláče: asi 40 minut
  • Počet porcí: 8 až 10 porcí

Ingredience k přípravě hruškového koláče

Těsto na koláč:

  • 220 gramů hladké mouky
  • 100 gramů másla
  • 50 gramů cukru
  • 3 lžíce studené vody

Smetanová náplň:

  • 280 mililitrů zakysané smetany
  • 3 žloutky
  • 120 gramů moučkového cukru
  • 60 gramů hladké mouky

Na ozdobu a přípravu hrušek:

  • hrušky (tvrdší)
  • strouhaný kokos
  • cukr (na kompot, dle chuti)
  • mletá skořice (na kompot)
  • pár kusů hřebíčku (na kompot)

Postup při přípravě výtečného hruškového koláče

Obrázek k receptu na hruškový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na hruškový koláč

Příprava kompotovaných hrušek a těsta:

1. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na větší měsíčky.

Obrázek k receptu na hruškový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na hruškový koláč

2. Hrušky vložte do hrnce s vodou, přidejte cukr(podle chuti), skořici a pár hřebíčků a povařte, dokud hrušky mírně nezměknou, ale stále drží tvar.

3. Hrušky nechte okapat a vychladnout. Následně je nakrájejte na tenké plátky.

4. Do mísy prosejte 220 gramů hladké mouky. Přidejte 100 gramů studeného másla (nakrájeného na kostičky), 50 gramů cukru a 3 lžíce studené vody.

5. Všechny suroviny rychle zpracujte na hladké těsto. Těsto zpracovávejte co nejrychleji, aby se máslo nerozpustilo, čímž si těsto zachová křehkost.

Obrázek k receptu na hruškový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na hruškový koláč

6. Připravte si koláčovou formu o průměru 24 cmTěsto vmačkejte do formy a vytvarujte rovnoměrné okraje. V ideálním případě dejte korpus na 30 minut vychladit do lednice.

Příprava a nalévání smetanové náplně:

7. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

8. V další míse smíchejte 280 mililitrů zakysané smetany3 žloutky120 gramů moučkového cukru a 60 gramů hladké mouky.

Obrázek k receptu na hruškový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na hruškový koláč

9. Všechny suroviny vymíchejte metličkou nebo ručním šlehačem na hladkou a jednolitou hmotu. Ujistěte se, že v náplni nezůstaly hrudky mouky.

10. Smetanovou náplň opatrně nalijte na připravený korpus.

Vrstvení a pečení:

11. Na smetanovou náplň rozložte plátky hrušek.

Obrázek k receptu na hruškový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na hruškový koláč

12. Hrušky rovnoměrně rozprostřete po celé ploše koláče, ideálně v spirálovitém vzoru, který bude estetický po upečení.

13. Koláč posypte strouhaným kokosem.

14. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 170 stupňů asi 40 minut.

Obrázek k receptu na hruškový koláč
Foto: Cooky.cz, recept na hruškový koláč

15. Koláč je hotový, když je náplň pevná a kokosová krusta má zlatavou barvu.

16. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout, aby náplň definitivně ztuhla a šel krájet.

Obrázek receptu na čokoládový koláč s hruškami.

Čokoládový koláč s hruškami s bohatou chutí – dokonalé spojení chutí

Tipy redakce:

  • Křehkost těsta: Aby byl korpus křehký, můžete těsto po vmačkání do formy předpéct asi 10 minut a až poté nalít smetanovou náplň.
  • Intenzivnější vanilka: Přidejte do smetanové náplně 1 lžičku vanilkového extraktu nebo špetku mleté vanilkypro ještě výraznější a hlubší aroma.
  • Alternativní ovoce: Místo hrušek můžete v sezóně použít jablkašvestky nebo jahody. U šťavnatého ovocevšak doporučujeme na těsto před náplní nasypat tenkou vrstvu strouhanky.
  • Pro lesk: Pro luxusnější vzhled a chuť můžete koláč po upečení a vychladnutí dozdobit opraženými plátky mandlí nebo skořicovou drobenkou.
  • Hladká náplň: Před nalitím na korpus směs protáhněte hustým cedníkem. Tím se zbavíte případných hrudek z mouky a náplň bude dokonale hladká.
Hruškový koláč

Hruškový koláč s ovesnou drobenkou: Velmi snadný moučník s kousky hrušek

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest