Jablkový dort je jedním z těch dezertů, který provoní váš dům dětstvím, podzimem a pohodou. V tomhle receptu hrají jablka hlavní roli, jelikož je jich opravdu hodně. Každý kousek je šťavnatý, voňavý a plný přírodní sladkosti, ale co dělá tento dort výjimečným, je křupavá vrchní kůrka, kterou tvoří právě spojení jablek, těsta a třtinového cukru.
Dort patří k těm dobrotám, které se kdysi pekly na venkově, když byla plná zahrada jablek. A že je jich v něm celý jeden kilogram. Dort plný jablek byl v té době rychlým, levným a přitom docela výjimečným zákuskem. A když se posypal třtinovým cukrem a případně oříšky, byl vevnitř krásně měkký a navrchu krásně křupavý. Podává se jak teplý, tak studený, protože krásně drží tvar i po vychlazení.
Recept na voňavý jablkový dort s křupavou čepicí
Ingredience potřebné na příprav u dortu, kde hlavní roli hrají jablka
- 1 kg jablek
- 120 g třtinového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 1 citron
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice, hrst ořechů navrch (volitelné)
Postup přípravy jablečného dortu
1. Jablka oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, vložíme do misky s citronovou šťávou, aby nezískali hnědou barvu.
2. Bílky so oddělíme od žloutků a vyšleháme sníh krémového vzhledu, ten získáme postupním přidáním mléka do vyšlehaného sněhu.

3. Těsto si připravíme smícháním všech ingrediencí kromě jablek. Těsto pořádně promícháme, nesmí mít hrudky samá být táhlé.
4. Formu na dort vysteleme pečícím papírem, vytřeme máslem a vysypeme krupicí.
5. Do formy nalijeme trochu těsta, pak poklademe vrstvu jablek a takhle vrstvy střídáme až do vypotřebování, poslední vrstvu by mělo tvořit těsto. Poslední vrstvu jablek můžeme pro hezčí efekt ukládat na stojato.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut. Propečení zkoušíme špejlí, aby byl dort dokonale propečený.
Tipy
Pro extra křupavou kůrku posypte vrch trochou třtinového cukru nebo pár oříšky. Přidáním vanilky nebo muškátové oříšku zvýrazníte jablečnou vůni.
Nepečený jablečný dort alias „mokrý pes“