Perníkový závin vás svou vůní okamžitě přenese do kouzelných zimních večerů, kdy je všechno zabalené do hřejivého pláště koření a ovoce. Tento recept na závin je jedinečný tím, že do těsta přidáváme perníkové koření, což mu dává jemně pikantní a sladkou chuť, která krásně kontrastuje s bohatou náplní z ořechů a sušených švestek. Ořechy dodávají texturu, zatímco švestky přidávají příjemnou sladkokyselou chuť, která se perfektně snoubí s těstem.
Recept na vánoční perníkový závin
Délka pečení v troubě 30 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto na závin:
- 600 g hladké mouky
- 100 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 4 lžíce medu
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
Náplň z ořechů a švestek:
- povidla
- 3 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- nasekané sušené švestky
- 1 vejce
Postup přípravy
1. V míse smícháme vanilkový cukr, med, moučkový cukr, vejce a máslo. Dobře prošleháme.
2. V jiné míse si smícháme jedlou sodu, skořici, hřebíček a tuto suchou směs postupně zapracujeme do máslové směsi.
3. Vypracujeme těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme ho ideálně na noc do lednice. Minimálně však na 3 hodiny.
4. Poté těsto rozbalíme a rozdělíme na 2 části a každou vyválíme na 0,5 cm – 1 cm silný plát.
5. Pláty dobře potřeme povidly a posypeme nasekanými ořechy a švestkami.
6. Pláty natěsno srolujeme, boky rolády utěsníme a rolády přeložíme na plech vyložený pečícím papírem.
7. Rolády potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 190°C, kde takto pečeme 25 – 30 minut.
8. Záviny takto necháme zchladnout a podáváme.
Tip na podávání
Pokud chcete závin podávat slavnostněji, můžete ho ještě poprášit moučkovým cukrem nebo přidat vedle něj kopeček šlehačky či vanilkové zmrzliny. Můžete si ho vychutnávat pomalu, kousek po kousku, a užívat si každou vrstvu chuti, kterou nabízí. Vůně, která se šíří z trouby, je prostě neodolatelná – přivábí do kuchyně všechny členy rodiny a vy si budete užívat každé kousnutí do tohoto jedinečného závinu.