Pokud jste doposud nepřišli na chuť pečené mrkvi, tak jakmile vyzkoušíte tento recept, pravděpodobně změníte názor :-). Tato rychlá mňamka vám zabere pouze 30 minut. Ideální je jako příloho ke grilovanému masu, ale i jako samotné veganské a vegetariánské jídlo.
Pečená mrkev s koprem a dijonskou hořčicí je lehké jídlo, které potěší tělo i duši. Je to opravdu lahodný a svěží pokrm, který můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k masu či jinému jídlu. Jednotlivé složky, které jsou k mrkvi přidány, jsou tak úžasné komponenty, že všechno dohromady je zkrátka harmonie pro Vaše chuťové buňky. Dijonská hořčice spolu s česnekem a koprem, dodají mrkvi pikantní šmrnc a krásné aroma. Použitá citronová šťáva zase podpoří svěžest mrkve a dodá osvěžující tón. Tento pokrm je nejen chutný, ale také i přitažlivý pro oko díky zářivé oranžové barvě mrkve. Je to jednoduchý a elegantní recept a způsob, jak představit zelenin. Vegani a vegetariáni si zde přijdou na své.

Recept na pečenou mrkev s koprem a dijonskou hořčicí
Potřebné vybavení
- Trouba
- Plech na pečení
Suroviny
- 400 g mrkve (oškrábaná a nakrájená na hranolky)
- 1 hrst kopru
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivové oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku (prolisovaného)
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř na dochucení
- feta sýr na posypání při podávání (volitelné)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů
- Připravíme si zálivku z oleje, dijonské hořčice, medu, kopru, citronové šťávy a česneku. Ingredience dáme do mističky a vše promícháme
- Do větší mísy dáme očištěnou a nakrájenou mrkev. K nim přilijeme ¾ zálivky (zbytek si necháme na servírování) a osolíme a opepříme
- Vyložíme plech pečícím papírem a na něj rozprostřeme mrkev
- Takto mrkev vložíme do trouby a pečeme po dobu 20 minut. Po dobu pečení mrkev kontrolujeme a občas otočíme
- Jakmile je mrkev měkká a dozlatova, můžeme servírovat. Mrkev je možné podávat studenou či teplou
- Jako chutný doplněk k mrkvy je nastrouhaná feta. Pokud nemáte rádi fetu, můžete si k mrkvi připravit nějaký chutný dip, například ze zakysané smetany. Při podávání přelijeme mrkev zbytkem zálivky
Video recept

Lehká a moderní dušená mrkev s krůtím masem: Vylepšená školní stálice v moderním hávu, která je zdravá a skvěle chutná
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI